Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


10 γεγονότα που αποδεικνύουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα

Γραμμένο απόεπί 20/08/2023

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δεν μασάει τα λόγια του όταν περιγράφει τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν οι άνθρωποι στον πλανήτη.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ανθρώπινη επιρροή έχει θερμάνει την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και τη γη», αναφέρει η τελευταία έκθεσή του.

Από τα κύματα καύσωνα και τις πυρκαγιές μέχρι τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, το 2023 μας έχει δώσει μια γεύση από τις επιπτώσεις που μπορούμε να περιμένουμε τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες. Εν ολίγοις, δεν είναι καλά νέα. Αν δεν γίνουν πολύ σημαντικές μειώσεις στα αέρια του θερμοκηπίου -ξεκινώντας άμεσα- είναι πολύ πιθανό οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες να ξεπεράσουν το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίστηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015.

Ακόμη και αν περιορίσουμε τις εκπομπές, η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει σχεδόν σίγουρα να ανεβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του αιώνα και μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται για αιώνες ή χιλιετίες πέρα από αυτό. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά από το 1950 και μετά και θα γίνονται ακόμη πιο συχνά και πιο σοβαρά καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Το μήνυμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές: Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μας αυτή τη στιγμή. Αν δεν λάβουμε σοβαρά μέτρα για να σταματήσουμε τις εκπομπές, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Γη που είναι πιο ζεστή, μαστίζεται από πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και λιγότερο φιλόξενη από τον ήδη θερμαινόμενο πλανήτη που έχουμε σήμερα. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πού βρισκόμαστε με την κλιματική κρίση.

1. Υπάρχει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία

Το παρατηρητήριο Mauna Loa στη Χαβάη παρακολουθεί την ατμοσφαιρική συγκέντρωση CO2 της Γης από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Το 2022, η παγκόσμια μέση συγκέντρωση που κατέγραψε ήταν 417,06 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Τα προβιομηχανικά επίπεδα ήταν 278 ppm, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στα μισά του δρόμου για να διπλασιάσουν τη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με την περίοδο μεταξύ 1750 και 1800.

Οι συγκεντρώσεις CO2 κυμαίνονται ανάλογα με τις εποχές, ενώ η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται ετησίως επηρεάζεται από την ανθρώπινη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, η αυξανόμενη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα επιβραδύνθηκε κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας όταν μειώθηκαν οι εκπομπές, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε απότομα το 2021 καθώς ο κόσμος άνοιξε ξανά. Έκτοτε, η ετήσια αύξηση των εκπομπών και της συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα επιβραδύνθηκε ξανά.

Η παγκόσμια μέση συγκέντρωση CO2 για το 2023 προβλέπεται να είναι 419,2 ppm. Η τελευταία φορά που η ατμόσφαιρα της Γης περιείχε τόσο πολύ CO2 ήταν πριν από περισσότερα από 3 εκατομμύρια χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν αρκετά μέτρα υψηλότερα και τα δέντρα αναπτύχθηκαν στο νότιο πόλο.

2. Επιταχύνουμε προς τα κάτω για να ξεπεράσουμε τους 1,5 βαθμούς Κελσίου

Το 2015, τα έθνη πίσω από τη Συμφωνία του Παρισιού έθεσαν έναν φιλόδοξο στόχο να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η τελευταία έκθεση της IPCC διευκρινίζει πόσο δύσκολο θα είναι για τον κόσμο να παραμείνει κάτω από αυτό το όριο, εκτός εάν μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές τώρα. Η έκθεση μοντελοποιεί πέντε διαφορετικά μελλοντικά σενάρια εκπομπών – από πολύ υψηλές εκπομπές έως πολύ χαμηλές εκπομπές – και σε κάθε σενάριο οι παγκόσμιες επιφάνειες αναμένεται να φτάσουν τουλάχιστον 1,5 βαθμούς.

Από τα σενάρια εκπομπών που μοντελοποιήθηκαν, μόνο το σενάριο πολύ χαμηλών εκπομπών εκτιμά ότι ο κόσμος θα δει λιγότερο από 1,5 βαθμό θέρμανσης μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Σε αυτό το σενάριο, οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να υπερβούν 1,5 βαθμούς θέρμανσης μεταξύ 2041 και 2060 πριν επιστρέψουν στους 1,4 βαθμούς θέρμανσης μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό το σενάριο θα απαιτούσε από τον κόσμο να μειώσει δραματικά τις εκπομπές του με σχεδόν άμεσο αποτέλεσμα.

Αλλά το σημείο στο οποίο ο κόσμος θα ξεπεράσει το όριο της αύξησης 1,5 βαθμών θα μπορούσε να είναι πολύ νωρίτερα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Μετεωρολογική Εταιρεία, υπάρχει 66% πιθανότητα η ετήσια μέση θερμοκρασία να υπερβεί τους 1,5 βαθμούς αύξησης της θερμοκρασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ του 2023 και του 2027. Πράγματι, το όριο του 1,5 βαθμού έχει ήδη παραβιαστεί για μικρότερες περιόδους εβδομάδων και μηνών —το 2015, το 2016, το 2020 και το 2023. Ο Ιούλιος 2023 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, με θερμοκρασίες να σπάνε ρεκόρ για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Με βάση τις τρέχουσες εκπομπές και τις πολιτικές, ο κόσμος είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αύξηση θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.

3. Ο προϋπολογισμός άνθρακα που απομένει είναι μικρός

Στον πυρήνα της, η κλιματική αλλαγή είναι πολύ απλή στην κατανόηση. Όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα—και άλλα αέρια που θερμαίνονται— ρίχνουμε στην ατμόσφαιρα, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες. Μεταξύ του 1850 και του 2021, οι άνθρωποι απελευθέρωσαν περίπου 2.500 γιγατόνους CO2 στην ατμόσφαιρα (1 γιγατόνος ισούται με 1 δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους). Μέχρι στιγμής, αυτές οι εκπομπές έχουν οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Για να έχουμε 50-50 πιθανότητες να παραμείνουμε κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου, μπορούμε να απελευθερώσουμε μόνο 250 επιπλέον γιγατόνους CO2 στην ατμόσφαιρα—και αυτό περιλαμβάνει εκπομπές από τις αρχές του 2023. Για να το καταλάβετε αυτό σκεφτείτε πως το 2022 απελευθερώσαμε 36.8  γιγατόνους CO2 και οι παγκόσμιες ετήσιες εκπομπές δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί. Με άλλα λόγια, έχουμε ξεπεράσει τον προϋπολογισμό των 1,5 βαθμών Κελσίου – είναι απλώς θέμα του πότε και όχι του αν θα ξεπεράσουμε το όριο.

Με την ίδια λογική, και άλλα όρια θερμοκρασίας έχουν προϋπολογισμό. Για να έχουμε 50-50 πιθανότητες να διατηρήσουμε τις θερμοκρασίες κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να εκπέμπουμε λιγότερους από 1.350 γιγατόνους CO2 από το 2020 και μετά. Από τα μέσα του 2023, απομένουν περίπου μόνο 1.000 γιγατόνοι από αυτόν τον προϋπολογισμό.

4. Τα φαινόμενα ακραίας ζέστης έχουν γίνει πιο συχνά και σοβαρά

Χρειάζεται μόνο να σκεφτείτε τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στον Καναδά και τη Χαβάη, τις καυτές θερμοκρασίες στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες ή την εκκένωση τουριστών από την Ελλάδα για να δείτε ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε συχνότερα και πιο έντονα φαινόμενα καύσωνα.

Το είδος του ακραίου θερμικού γεγονότος που είχε πιθανότητα να συμβαίνει μία φορά κάθε 10 χρόνια μεταξύ του 1850 και του 1900 είναι τώρα πιθανό να συμβαίνει 2,8 φορές κάθε 10 χρόνια. Σε έναν κόσμο που αγγίζει τον 1,5 βαθμό Κελσίου αύξησης θερμοκρασίας, τέτοια γεγονότα είναι πιθανό να συμβαίνουν 4,1 φορές κάθε 10 χρόνια. Το ίδιο ισχύει για τα γεγονότα μία φορά στα 50 χρόνια. Είναι πλέον πιθανό να εμφανιστούν 4,8 φορές σε 50 χρόνια και σε έναν κόσμο που υπερβαίνει τους 1,5 βαθμούς αύξησης θερμοκρασίας, 8,6 φορές κάθε 50 χρόνια.

Οι έντονες βροχοπτώσεις είναι επίσης πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το είδος της έντονης ημερήσιας βροχής που πριν από 150 χρόνια θα συνέβαινε μόνο μία φορά κάθε 10 χρόνια συμβαίνει τώρα 1,3 φορές κάθε 10 χρόνια. Σε έναν κόσμο που θερμαίνεται κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, αυτό θα αυξάνεται έως και 1,5 φορές. Και καθώς αυξάνεται η συχνότητα, αυξάνεται και η σοβαρότητα—μπορούμε να περιμένουμε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι θερμότερα και πιο υγρά από εκείνα που προηγήθηκαν.

5. Οι άνθρωποι έχουν ήδη προκαλέσει 1,1 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανση

Η τελευταία έκθεση της IPCC εκτιμά ότι οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες είναι τώρα 1,1 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από ό,τι ήταν μεταξύ 1850 και 1900. Οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί ταχύτερα από το 1970 από ό,τι σε οποιαδήποτε περίοδο 50 ετών τα τελευταία 2.000 χρόνια, και αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο Τα τελευταία χρόνια.

Από το 2023 έως το 2027, η ετήσια μέση θερμοκρασία προβλέπεται να κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο 1850-1900. Υπάρχει 98 τοις εκατό εκτιμώμενη πιθανότητα ότι ένα από τα χρόνια αυτής της περιόδου θα ξεπεράσει το 2016 ως το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί.

Τα παγκόσμια καιρικά συστήματα θα είναι ένας παράγοντας σε αυτό. Το 2023 ξεκίνησε μια περίοδος Ελ Νίνιο, όταν οι θερμοκρασίες της θάλασσας θερμαίνονται στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως και την αύξηση του κινδύνου ακραίων καιρικών συνθηκών. Αλλά σε περίπτωση που υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία, η τελευταία έκθεση της IPCC καθιστά σαφές ότι οι κύριοι παράγοντες της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται από τον άνθρωπο.

6. Τα δύο τρίτα των ακραίων καιρικών φαινομένων τα τελευταία 20 χρόνια προκλήθηκαν από τον άνθρωπο

Ο αριθμός των πλημμυρών και των περιπτώσεων έντονων βροχοπτώσεων τετραπλασιάστηκε από το 1980 και διπλασιάστηκε από το 2004. Οι ακραίες θερμοκρασίες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές έχουν επίσης υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Ενώ κανένα ακραίο καιρικό συμβάν δεν οφείλεται ποτέ σε μία μόνο αιτία, οι επιστήμονες του κλίματος εξερευνούν όλο και περισσότερο τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα στις πλημμύρες, τα κύματα καύσωνα, τις ξηρασίες και τις καταιγίδες.

Το Carbon Brief, ένας ιστότοπος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που καλύπτει την επιστήμη του κλίματος, συγκέντρωσε δεδομένα από 400 μελέτες σχετικά με την «απόδοση ακραίων γεγονότων» και διαπίστωσε ότι το 71% όλων των ακραίων καιρικών φαινομένων που μελετήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια έγιναν πιο πιθανά ή πιο σοβαρά από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή συμπεριλαμβανομένου του 93% των ακραίων θερμικών γεγονότων.

7. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σήμερα πιο γρήγορα από ποτέ

Το λιώσιμο των στρωμάτων πάγου και των παγετώνων και η θέρμανση των ωκεανών οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα της θάλασσας. Από το 1900, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει ταχύτερα από οποιονδήποτε προηγούμενο αιώνα τα τελευταία τουλάχιστον 3.000 χρόνια, και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η διαδικασία επίσης επιταχύνεται. Τα τελευταία 140 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει παγκοσμίως κατά 21 έως 24 εκατοστά. Αλλά περίπου 10 εκατοστά από αυτή την άνοδο έχουν σημειωθεί από το 1992.

Επειδή οι ωκεανοί χρειάζονται πολύ χρόνο για να ζεσταθούν, υπάρχει ήδη μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Εάν η θέρμανση περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, τότε η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας θα ανέβει μεταξύ 2 και 3 μέτρων τα επόμενα 2.000 χρόνια. Εάν η θέρμανση περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου, η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας θα ανέλθει μεταξύ 2 και 6 μέτρων πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

8. Ο αρκτικός θαλάσσιος πάγος μειώνεται ραγδαία

Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξάνονται ταχύτερα από σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη. Μεταξύ 2011 και 2020, ο ετήσιος θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τουλάχιστον το 1850, και στα τέλη του καλοκαιριού ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής ήταν μικρότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία τουλάχιστον 1.000 χρόνια. Από το 2022, η κάλυψη του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής μειώνεται με ρυθμό 12,6 τοις εκατό ανά δεκαετία, σε σύγκριση με τη μέση έκτασή της κατά την περίοδο από το 1981 έως το 2010.

Σύμφωνα με όλα τα μελλοντικά σενάρια εκπομπών στην τελευταία έκθεση της IPCC, η ελάχιστη ποσότητα θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής θα πέσει κάτω από το 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα τουλάχιστον μία φορά πριν από το 2050—καθιστώντας την περιοχή ουσιαστικά απαλλαγμένη από θαλάσσιους πάγους.

9. Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο πεινασμένος και διψάει

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η παγκόσμια πείνα αυξάνεται – και η κλιματική αλλαγή είναι ένας μεγάλος μοχλός για αυτό. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα από ξηρασίες έως καύσωνες επηρεάζουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και τη θρεπτική τους αξία και ορισμένες καλλιέργειες θα καταστούν μη βιώσιμες σε ορισμένες περιοχές. Υπό τη θερμική καταπόνηση, τα ζώα θα γίνουν λιγότερο παραγωγικά και πιο επιρρεπή σε παράσιτα και ασθένειες, τα οποία μπορεί να γίνουν πιο συχνά και να εξαπλωθούν.

Σε ολόκληρη την Αφρική, όπου πολλές χώρες αγωνίζονται με επισιτιστική ανασφάλεια, η αγροτική παραγωγικότητα έχει μειωθεί κατά 34% λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι το 2050, ο κίνδυνος πείνας και υποσιτισμού θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 20% παγκοσμίως λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι καλλιέργειες, τα ζώα, τα οικοσυστήματα και οι άνθρωποι εξαρτώνται επίσης από το νερό – και ήδη ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου ο μισός πληθυσμός του πλανήτη αντιμετωπίζει λειψυδρία για ένα μέρος του έτους. Τα τελευταία 20 χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει αυτή την έλλειψη μειώνοντας το νερό που αποθηκεύεται στην ξηρά.

Η ποιότητα του νερού επιδεινώνεται επίσης από την κλιματική αλλαγή, η οποία επιταχύνει την αστική μετανάστευση, καθιστώντας τις πηγές νερού πιο μολυσμένες. Προκαλεί επίσης πλημμύρες, ξηρασίες και υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες ιζημάτων, παθογόνων και φυτοφαρμάκων στο νερό.

10. Ο μέσος πληθυσμός της άγριας ζωής έχει μειωθεί κατά 60% σε λίγο περισσότερα από 40 χρόνια

Το μέσο μέγεθος των πληθυσμών σπονδυλωτών (θηλαστικά, ψάρια, πτηνά, αμφίβια και ερπετά) μειώθηκε κατά 69% μεταξύ 1970 και 2018, σύμφωνα με την διετή αναφορά Living Planet Report που δημοσιεύεται από τη Zoological Society of London και το WWF. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνολικοί πληθυσμοί ζώων έχουν μειωθεί κατά 69%, καθώς η έκθεση συγκρίνει τη σχετική μείωση διαφορετικών ζωικών πληθυσμών. Φανταστείτε έναν πληθυσμό 10 ρινόκερων όπου οι εννέα από αυτούς πέθαναν—μια μείωση πληθυσμού κατά 90%. Προσθέστε το σε έναν πληθυσμό 1.000 σπουργιτιών, όπου πέθαναν 100 από αυτά — μια μείωση 10%. Η μέση μείωση του πληθυσμού σε αυτές τις δύο ομάδες θα ήταν 50%, παρόλο που η απώλεια ατόμων θα ήταν μόλις 10,08%. Και μεταξύ 1 και 2,5% των ζωικών ειδών έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Με όποιον τρόπο κι αν βάλετε τους αριθμούς, η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που τους επηρεάζει. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή παίζει αυξανόμενο ρόλο στην οδήγηση των ειδών σε εξαφάνιση. Θεωρείται ότι είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας απώλειας βιοποικιλότητας μετά τις αλλαγές στη χρήση της γης και της θάλασσας και την υπερεκμετάλλευση των πόρων. Ακόμη και κάτω από ένα σενάριο θέρμανσης 2 βαθμών Κελσίου, το 5% των ζωικών και φυτικών ειδών θα κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ακραία υπερθέρμανση. Η κάλυψή τους θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις 1% των σημερινών επιπέδων στους 2 βαθμούς Κελσίου της αύξησης θερμοκρασίας.

Πηγή: wired.com