Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Μαθητές γυμνασίου ανακαλύπτουν πως αστεροειδής που συγκρούστηκε με το διαστημόπλοιο της NASA συμπεριφέρεται απροσδόκητα

Γραμμένο απόεπί 14/09/2023

Σύμφωνα με νέα δεδομένα, ο αστεροειδής Δίμορφος συμπεριφέρεται με απροσδόκητους τρόπους μετά το χτύπημα με πύραυλο της NASA πέρυσι.

Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη Δίμορφος, που σημαίνει ” αυτός που έχει δύο μορφές”. Το όνομα προτάθηκε από τον επιστήμονα πλανητών Κλεομένη Τσιγάνη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόσφατες παρατηρήσεις του διαστημικού βράχου πλάτους περίπου 177 μέτρων — στον οποίο η NASA συνέτριψε σκόπιμα ένα πύραυλο στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ως μέρος της αποστολής Double Asteroid Redirection Test (DART) — δείχνουν ότι ο Δίμορφος έχει μεταβολή της συνηθισμένης σταθερής τροχιάς του γύρω από τον μητρικό του αστεροειδή Δίδυμο, σύμφωνα με το New Scientist. Ο Δίμορφος φάνηκε επίσης να επιβραδύνει συνεχώς στην τροχιά του για τουλάχιστον ένα μήνα μετά την πρόσκρουση του πυραύλου, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της NASA.

Ο δάσκαλος γυμνασίου σε σχολείο της Καλιφόρνια, Τζόναθαν Σουίφτ και οι μαθητές του εντόπισαν για πρώτη φορά αυτές τις απροσδόκητες αλλαγές παρατηρώντας το Δίμορφο με το τηλεσκόπιο 0,7 μέτρων του σχολείου τους το περασμένο φθινόπωρο. Αρκετές εβδομάδες μετά την πρόσκρουση του DART, η NASA ανακοίνωσε ότι ο Δίμορφος επιβραδύνθηκε στην τροχιά του γύρω από τον Δίδυμο κατά περίπου 33 λεπτά. Ωστόσο, όταν ο Swift και οι μαθητές του μελέτησαν το Δίμορφο ένα μήνα μετά την πρόσκρουση, ο αστεροειδής φαινόταν να επιβραδύνθηκε κατά ένα επιπλέον λεπτό – υποδηλώνοντας ότι επιβραδύνει συνεχώς μετά τη σύγκρουση.

«Ο αριθμός που πήραμε ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος, μια αλλαγή 34 λεπτών», είπε ο Σουίφτ στο New Scientist. «Αυτό ήταν μια ανησυχητική ασυνέπεια».

Ο Σουίφτ παρουσίασε τα ευρήματα της τάξης του στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας τον Ιούνιο. Η ομάδα DART επιβεβαίωσε έκτοτε ότι ο Δίμορφος συνέχισε πράγματι να επιβραδύνει στην τροχιά του έως και ένα μήνα μετά την πρόσκρουση – ωστόσο, οι υπολογισμοί τους δείχνουν επιπλέον επιβράδυνση 15 δευτερολέπτων, αντί για ένα πλήρες λεπτό. Ένα μήνα μετά τη σύγκρουση του DART, η επιβράδυνση έφτασε στο αποκορύφωμα.

Τι οδήγησε τον Δίμορφο να επιβραδύνει σταθερά για ένα μήνα, πριν φτάσει σε ισορροπία; Θα μπορούσε να ευθύνεται ένα σμήνος από διαστημικούς βράχους: Πρόσφατες παρατηρήσεις του αστεροειδούς αποκάλυψαν ένα τεράστιο πεδίο ογκόλιθων —που πιθανότατα αποκολλήθηκαν από την επιφάνεια του Δίμορφου κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης— σκορπισμένους στην περιοχή. Είναι πιθανό, μερικοί από τους μεγαλύτερους ογκόλιθους να έπεσαν πίσω στον Δίμορφο μέσα στον πρώτο μήνα, επιβραδύνοντας την τροχιά του περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, είπε στο New Scientist, ένα μέλος της ομάδας DART, ο Harrison Agrusa.

Η ομάδα του DART σχεδιάζει να δημοσιεύσει τη δική της έκθεση σχετικά με τα απροσδόκητα ευρήματα τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, οι πλήρεις απαντήσεις ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το 2026, όταν το διαστημικό σκάφος Hera της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας έχει προγραμματιστεί να φτάσει στον Δίμορφο για να ερευνήσει από κοντά το σημείο της κοσμικής συντριβής.

Πηγή: livescience.com