Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εξετάζει τη χρηματοδότηση διαστημικού προγράμματος ηλιακής ενέργειας

Γραμμένο απόεπί 23/08/2022

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δήλωσε ότι η Ευρώπη σκέφτεται να δημιουργήσει ηλιακή ενέργεια βασισμένη στο διάστημα για να ενισχύσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Θα εναπόκειται στην Ευρώπη, την ESA και τα κράτη μέλη της να κάνουν ότι είναι τεχνολογικά δυνατό για να λύσουν ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα για τους ανθρώπους στη Γη αυτής της γενιάς», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ESA, Josef Aschbacher, γενικός διευθυντής της διαστημικής υπηρεσίας.

Η ESA εξετάζει τη χρηματοδότηση διαστημικού προγράμματος ηλιακής ενέργειας

Το Solaris SBSP (διαστημικό πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας Solaris) μπορεί να αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιώντας τεράστιες ηλιακές συστοιχίες τοποθετημένες σε γεωστατική τροχιά, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη από το Space.Com.

Αυτό δείχνει ότι η τεχνολογία για τη χρήση ηλιακού ηλεκτρισμού σε τροχιά θα αναπτυχθεί σε υψόμετρο 22.000 μιλίων (περίπου 35 χλμ.) , όπου βρίσκονται οι περισσότεροι δορυφόροι.

Η ESA εξήγησε σε δήλωσή της ότι η ζήτηση για καινοτόμες, καθαρές και ασφαλείς πηγές ενέργειας αυξάνεται, ιδιαίτερα καθώς η Ευρώπη κινείται προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές. Η θεμελιώδης ιδέα του SBSP θεωρείται πλέον ως επείγον ζήτημα.

Στο παρελθόν, η διαστημική υπηρεσία προσέλαβε εταιρείες συμβούλων με γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία για να ερευνήσουν το κόστος και τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας ηλιακής ενέργειας με βάση το διάστημα.

Η ESA δημοσίευσε αυτές τις μελέτες αυτή την εβδομάδα για να δώσει στους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής τεχνική και προγραμματική γνώση.

Αν και η ιδέα του SBSP εμφανίστηκε αρχικά στη δεκαετία του 1960, αρκετά έθνη έχουν δείξει πρόσφατα μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό. Ενώ η Κίνα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δοκιμές σε τροχιά μέχρι το τέλος της δεκαετίας ως ένα πρώτο βήμα προς ένα σύστημα σε επίπεδο γιγαβάτ μέχρι τα μέσα του αιώνα, το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε κι αυτό φέτος ενδιαφέρον για ένα σύστημα SBSP.

Ενώ μια έρευνα που χρηματοδοτείται από δισεκατομμυριούχους στο Caltech στην Πασαντένα εργάζεται ήδη πάνω στην τεχνολογία για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας που συγκεντρώνεται σε τροχιά, η NASA ενδιαφέρεται επίσης να εξερευνήσει το SBSP στις Ηνωμένες Πολιτείες.

(Φωτογραφία: ESA)
Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας έχει γίνει πολύ φθηνότερη και πιο αποτελεσματική τα τελευταία χρόνια, αλλά ανεξάρτητα από την πρόοδο της τεχνολογίας, οι θεμελιώδεις περιορισμοί θα παραμένουν πάντα: τα ηλιακά πάνελ μπορούν να παράγουν ενέργεια μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεγάλο μέρος του ηλιακού φωτός απορροφάται από την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ταξίδι στο έδαφος. Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να συλλέξουμε ηλιακή ενέργεια στο διάστημα και να την εκπέμψουμε στην επιφάνεια; Η ESA αναζητά ιδέες για τεχνολογίες και ιδέες για δορυφόρους ηλιακής ενέργειας που θα κάνουν ακριβώς αυτό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του σχεδίου ηλιακής ενέργειας

Οι δύο από τις μελέτες των συμβουλευτικών εταιριών εξετάζουν την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη που απαιτείται για να ξεκινήσει η δημιουργία ενός διαστημικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η Ars Technica.

Η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε γεωστατική τροχιά θα μπορούσε να παρέχει μεταξύ 25% και 33% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας για την Ευρώπη, η οποία υπολογίζεται τώρα ότι είναι πάνω από 3.000 TWh. Αυτές οι τεχνολογίες θα ήταν δαπανηρές για να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν, κοστίζοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ειδικοί θα χρειάζονταν έναν σχηματισμό πολλών τεράστιων δορυφόρων σε απόσταση 36 χλμ. από τη Γη για να παρέχουν ηλιακή ενέργεια με βάση το διάστημα.

Καθένας από αυτούς τους δορυφόρους θα ήταν 10 ή περισσότερες φορές βαρύτερος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 450 μετρικών τόνων, ο οποίος χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να κατασκευαστεί σε χαμηλή τροχιά της Γης. Η τελική εκτόξευση των εξαρτημάτων αυτών των δορυφόρων θα χρειαζόταν εκατοντάδες ή, πιο πιθανό, χιλιάδες αποστολές πυραύλων βαριάς ανύψωσης.

Οι πηγές αναφέρουν επίσης ότι η εκκίνηση ενός προγράμματος για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε τροχιά θα ενθάρρυνε τη δημιουργία ενός πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμου, υπερβαρέος πυραύλου στην Ευρώπη για αυτόν τον στόχο. Οι απαιτήσεις εκτόξευσης θα ήταν, απλά, τεράστιες.

Αν και η ιδέα της ηλιακής ενέργειας που παράγεται στο διάστημα είναι ενδιαφέρουσα, δεν είναι χωρίς τους αρνητές της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Έλον Μασκ, είναι ένας από αυτούς που αντιτίθενται στο έργο της ESA. Έχει, ωστόσο, τη φήμη ότι πολλές φορές είναι περιφρονητικός όσον αφορά την τεχνολογία.

«Με ένα ηλιακό πάνελ σε τροχιά, παίρνετε διπλάσια ηλιακή ενέργεια, αλλά πρέπει να κάνετε μια διπλή μετατροπή: φωτόνιο σε ηλεκτρόνιο σε φωτόνιο, πίσω σε ηλεκτρόνιο», είπε ο Μασκ σε μια δήλωση του 2018.

Ο φυσικός Casey Handmer εντόπισε τέσσερις παράγοντες κόστους σε μια διαδικτυακή μελέτη που θα καταστήσει τη διαστημική ηλιακή ενέργεια απρόσιτη: απώλειες μετάδοσης, απώλειες θερμότητας, έξοδα υλικοτεχνικής υποστήριξης και ποινή διαστημικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Handmer, το κόστος της ηλιακής ενέργειας που παράγεται από το διάστημα είναι τουλάχιστον «τρεις τάξεις μεγέθους» περισσότερο από αυτό της ενέργειας που παράγεται στη Γη.

Πηγή: sciencetimes.com