6 βιβλία για να σου ανοίξει η όρεξη για διάβασμα
Written by v.psychogios on 19/11/2023
Από το pillowfights.gr / Συντάκτης: Φώτιος Λαμπαδάριος / Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου
Ζούμε σε ένα κόσμο που τον κατακλύζουν οι οθόνες, το διαδίκτυο και οι τηλεοράσεις. Έτσι όλο και λιγότεροι άνθρωποι επενδύουν στην ανάγνωση ενός βιβλίου. «Έλα μωρέ, τι βιβλίο μου λες τώρα, ανοίγω το ίντερνετ και διαβάζω αυτό που θέλω», «γιατί να διαβάσω το βιβλίο, ενώ μπορώ να δω την ταινία;», είναι μερικά λόγια τα οποία ακούμε συχνά. Δεν το κρύβω ότι τα έχω πει κι εγώ και μάλιστα έβαζα και το κερασάκι στη τούρτα, λέγοντας ότι το βιβλίο είναι βαρετό κι ότι χρησιμεύει μόνο ως διακοσμητικό στην παραλία για να δείξουμε ότι είμαστε ψαγμένοι. Η αλήθεια είναι ότι στην εποχή μας το βιβλίο θεωρείται ένα ξεπερασμένο μέσο ψυχαγωγίας, μέχρι όμως να διαβάσεις το πρώτο βιβλίο· από εκεί κι ύστερα όλα αλλάζουν.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι το διάβασμα είναι για το πνεύμα ότι είναι για το σώμα η άσκηση. Μόλις το αντιληφθούμε αυτό, τότε θα δούμε την πραγματική αξία του βιβλίου. Τα βιβλία είναι γεμάτα γνώσεις, μας δίνουν μαθήματα ζωής, μας διδάσκουν για τις δυσκολίες, την αγάπη, τον φόβο και κάθε μικρό πράγμα που είναι μέρος της ζωής μας. Υπάρχουν βιβλία που σε κάνουν να θέλεις να διαβάσεις κι άλλα και τελικά να σε κάνουν να πέσεις «θύμα» της λογοτεχνίας. Το μυστικό εδώ είναι, ποιο θα είναι το πρώτο σου βιβλίο, η πρώτη σου επαφή, η οποία θα σε μεταφέρει στον μαγικό αυτό κόσμο. Τα παρακάτω 6 βιβλία θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να μπείτε στον μαγικό κόσμο του διαβάσματος.
Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ:
Είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο το 1925 από τον Αμερικανό συγγραφέα Francis Scott Fitzgerald. Πρόκειται για μια ιστορία η οποία διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1922 κι αφορά τον μυστηριώδη πάμπλουτο Τζεϊ Γκάτσμπυ, όπου έζησε μια ζωή με ρίσκο, όνειρα, αλλά και την εμμονή του με την παντρεμένη Νταίζυ Μπενχάνουν. Ο συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο μοιράζεται ένα όραμα με εμάς, που δεν είναι άλλο από το να ακολουθούμε τα όνειρά μας, το τι μας αρέσει και να κάνουμε τα πάντα για αυτό.
Όσα Παίρνει ο Άνεμος:
Από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πρόκειται για ένα ιστορικό-ρομαντικό μυθιστόρημα της Margaret Mitchell που εκδόθηκε το 1936 κι η ιστορία αναλώνεται σε έναν έρωτα της Σκάρλετ, που ποτέ δεν εκπληρώθηκε. Η εποχή στην οποία εξελίσσεται και η πλοκή του έργου συμπίπτει με τον Αμερικανικό Εμφύλιο. Τα μηνύματα, μολονότι αφορούν την ερωτική απογοήτευση και το πάθος, είναι κάπως ευρύτερα. Κάτι που θέλουμε εμείς σε σχέση με άλλους, δε σημαίνει ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Ακόμη και η φυσική ομορφιά της Σκάρλετ, δεν είναι αρκετή για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Ένα φανταστικό βιβλίο, όπου η συγγραφέας το 1937 κέρδισε το Βραβείο Μυθοπλασίας Πούλιτζερ.
Το Όνομα του Ρόδου:
Το πρώτο έργο του Umberto Eco, όπου μετά από αρκετή επεξεργασία εκδόθηκε στην Ιταλία το 1980. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Eco είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς των καιρών μας. Μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα ιταλικό μοναστήρι, γύρω από την αναζήτηση ενός χειρογράφου του Αριστοτέλη. Αναπτύσσεται η πλοκή του βιβλίου με φ@νους, άνομες σχέσεις και το κυνήγι των αιρετικών τη χρονιά 1327. Ο Μεσαίωνας, σαν εποχή σκότους, φωτίζεται μέσα από το σπουδαίο αυτό έργο.
Η Προσήλωση:
Ο Alberto Moravia είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, γεγονός που φάνηκε από την ανταπόκριση στις νέες μεταφράσεις των μυθιστορημάτων του. Η πιο πρόσφατη έγινε από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου για το έργο του “Η Προσήλωση”. Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Ρώμη του 1947, όπου ο Φραντζέσκο Μερίνγκι, ένας εύπορος νεαρός δημοσιογράφος, επιλέγει να αγαπήσει και να παντρευτεί μία κοπέλα του λαού, θεωρώντας ότι οι φτωχοί, σε αντίθεση με τους ανθρώπους της τάξης του, διαθέτουν αυθεντικότητα στις σχέσεις αλλά και στις συμπεριφορές τους. Παράλληλα γράφει ένα βιβλίο με ήρωες τον ίδιο, τη σύζυγό του Κόρα αλλά και την κόρη τους Μπάμπα, που είχε αποκτήσει η γυναίκα του εκτός γάμου. Ο Alberto Moravia καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη στους δαιδαλώδεις συλλογισμούς του καθώς και στην προσπάθειά του να κατανοήσει την πραγματικότητα, τη συμπεριφορά του ανθρώπου όπως και τα κίνητρα που τον ωθούν σε αυτήν.
Απολογία Σωκράτους:
Εδώ ίσως σας ξαφνιάζω, άλλωστε η αλήθεια είναι ότι τα έργα των αρχαίων Ελλήνων τα αντιμετωπίζουμε λίγο με φόβο- ίσως να φταίει ο τρόπος που μας τα δίδαξαν στο σχολείο και θεωρούμε ότι κάθε τι που θα διαβάσουμε θα είναι μέρος της διδακταίας ύλης. Η Απολογία Σωκράτους, είναι ένα σύγγραμμα του Πλάτωνα, όπου μεταφέρει τα λόγια του Σωκράτη μπροστά στους δικαστές του και απαντώντας στις κατηγορίες που τον βάραιναν. Η προσωπικότητα του Σωκράτη ξεπηδά ολοζώντανη στο έργο αυτό: Θαρραλέος, πιστός στις ιδέες του, δεν φοβάται να ξεμπροστιάσει τους μάρτυρες κατηγορίας και να πει σκληρές αλήθειες στους δικαστές. Το πιο πιθανό μετά την ανάγνωσή του, είναι να σας ανοίξει η όρεξη για ένα επόμενο.
Πώς και Γιατί Διαβάζουμε – Χάρολντ Μπλουμ:
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στο ευρύ κοινό που μιλάει ακριβώς, για το πώς και το γιατί πρέπει να διαβάζουμε. Ο Μπλουμ, ένας από τους σπουδαιότερους δασκάλους λογοτεχνίας στον κόσμο, έγραψε αυτό το αριστούργημα, που όσο λίγα άλλα, ξεκλειδώνει την επιθυμία σου για περαιτέρω ανάγνωση. Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο με πολύ αγάπη για την λογοτεχνία, που όσο το διαβάζεις, τόσο σου έρχεται η ανάγκη να τρέξεις και να αγοράσεις όλα τα άλλα βιβλία στα οποία αναφέρεται (αλλά και πολλά άλλα) και να τα διαβάσεις επιτόπου.
Ό,τι και αν αποφασίσετε να διαβάσετε, από όποιο βιβλίο θελήσετε να ξεκινήσετε, το σίγουρο είναι ότι θα γνωρίσετε την ομορφιά αλλά και τη σοφία που μας χαρίζει η λογοτεχνία. Καλή ανάγνωση λοιπόν.