Θ. Πάγκαλος 1938 – 2023
Written by v.psychogios on 03/06/2023
Από τα
in.gr / news247 / thetoc.grΒιογραφικό
O Θεόδωρος Πάγκαλος γεννήθηκε στην Ελευσίνα τις 17 Αυγούστου 1938. Ηταν γιος του Αντιπτέραρχου της Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργίου Πάγκαλου που διετέλεσε Υπαρχηγός ΓΕΑ. Από την πλευρά του πατέρα του είναι ανιψιός του Αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Θησέα Παγκάλου και εγγονός του ομώνυμου στρατηγού και δικτάτορα Θεόδωρου Δ. Πάγκαλου
Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, συμμετέχοντας σε διάφορες φοιτητικές ομάδες. Υπήρξε μέλος της ομάδας που προχώρησε στην αναγραφή του συνθήματος «1 1 4» σε τοίχους δημοσίων κτιρίων (που εν συνεχεία καθιερώθηκε ως κυρίαρχο στις φοιτητικές διαδηλώσεις της δεκαετίας του 1960). Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης», που μετονομάστηκε σε Νεολαία «Γρηγόρης Λαμπράκης», καθώς και της αριστερής οργάνωσης «Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών».
Το 1978 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Ελευσίνα και κατετάγη τρίτος. Επίσης σε νεαρή ηλικία είχε δραστηριοποιηθεί και στο ΚΚΕ. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Εξελέγη Βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα.
Τον Μάρτιο του 2004 επανεκλέγεται Βουλευτής Αττικής. Ορίστηκε υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μετέχει στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 στις εκλογές, ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέση που διατήρησε και στους δύο ανασχηματισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε και κατά τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.
Ποιος ήταν
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά (Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών) στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ι (Πάνθεον Σορβόνη) με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως.
Με σημαντική δράση στο φοιτητικό κίνημα και ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από την χούντα το 1968.
Από το 1969 έως το 1978 εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν ορίστηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά τη Μεταπολίτευση.
Τον Μάρτιο του 2004 επανεκλέγεται Βουλευτής Αττικής. Ορίστηκε υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Μετέχει στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 στις εκλογές, ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέση που διατήρησε και στους δύο ανασχηματισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε και κατά τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.
Ηταν συγγραφέας πολλών άρθρων και διαφόρων βιβλίων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα «Παγκοσμιοποίηση και Αριστερά» (2001), «Εφήμεροι Προφήτες – Αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικά κινήματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» (2005), «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι» (2005), «Παρέμβαση στην Επικαιρότητα» (1994) και «Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα» (1988).
Είχε παντρευτεί με την Χριστίνα Χριστοφάκη και ήταν πατέρας πέντε παιδιών.
Αποχώρησε από την ενεργό πολιτική δράση πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012.
Η πολιτική σταδιοδρομία του Θ. Πάγκαλου:
- 1981: Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), ιδιότητα την οποία κατέχει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.
- 1982-84: Υφυπουργός Εμπορίου.
- 1984-85: Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου από τον Ιούλιο 1982 μέχρι τον Ιανουάριο 1984, οπότε αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαίκής Κοινότητας μέχρι το 1985.
- 1985-89: Τον Ιούλιο 1985 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τις εκλογές του 1989.
- 1989-93: Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίστηκε Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
- 1993-94: Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.
- 1994: Τον Οκτώβριο 1993 ορίστηκε και πάλι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τον Ιούλιο 1994, οπότε και ανέλαβε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.
- 1996-1999: Τον Ιανουάριο 1996 ορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τον Φεβρουάριο 1999.
- 2000: Τον Απρίλιο 2000 ορίστηκε Υπουργός Πολιτισμού.
- Τον Ιούνιο 2003 ορίστηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
- Το Νοέμβριο του 2004 ορίστηκε Συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ορίστηκε αρμόδιος του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών. Στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης και στη συνέχεια τον Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας.
- Τον Σεπτέμβριο του 2006 ανέλαβε Γενικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
- Από το 2004 έως τις εκλογές του 2009 εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Άσκησε τα καθήκοντά του μέχρι τον Μάϊο του 2012.
Στιγμές που καθορίζουν…. . (τίτλος keeplife.gr)
“Μαζί τα φάγαμε”
Μιλώντας από το Βήμα της Βουλής το 2010, ο Θεόδωρος Πάγκαλος περιέγραψε με τρεις μόνο λέξεις το πως οδηγηθήκαμε (σύμφωνα με τον ίδιο) στην χρεωκοπία και τα μνημόνια.
“Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής” είχε πει στην αρχή της δύσκολης δεκαετίας των μνημονίων ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Μία δήλωση που χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως μνημείο κυνισμού, ενώ για κάποιους ερμηνεύτηκε ως ομολογία για τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων στη Μεταπολίτευση.
“Δεν γαμ… πρωί πρωί;”
Το 2008, μπαίνοντας στη Βουλή και καθώς ένας δημοσιογράφος τον ρωτάει αν τον προβληματίζει η επιστολή Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με την κύρωση της Νέας Συνθήκης της ΕΕ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος απάντησε με μία φράση που έγινε viral:
Η κρίση των Ιμίων
Το 1996, Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου λόγω της κρίσης των Ιμίων. Η κατάσταση αποκλιμακώθηκε με την συμφωνία των δύο κρατών να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και τις σημαίες από τις βραχονησίδες.
Όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης όταν ρώτησε τον ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στον ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας απʼ τα ελληνικά Ίμια, ο Θεόδωρος Πάγκαλος απάντησε λέγοντας πως “τη σημαία την πήρε ο αέρας”.
O χαρακτηρισμός του Αβραμόπουλου ως “Κύριο τίποτα”
Το 1994 ο Θεόδωρος Πάγκαλος αποφασίζει να διεκδικήσει την δημαρχία της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ. Μεγάλος αντίπαλος του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε και την έκπληξη κερδίζοντας τελικά το ιστορικό στέλεχος του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν δίστασε να αποκαλέσει τον αντίπαλο του ως τον “Κύριο τίποτα”, κάτι που εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι δεν του βγήκε σε καλό.
“Δεν έχω να πληρώσω ΕΝΦΙΑ…”
Το 2015, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα Fm” ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε αποκαλύψει ότι δεν μπορούσε να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ.
“Έχω αγωνία για την οικονομική κατάσταση. Φόρους χρωστάω, βιάζομαι να πουλήσω”, είχε πει χαρακτηριστικά.
“Αν μπορούσα να πουλήσω μερικά ακίνητα, γιατί εγώ δεν είμαι παιδί του λαού, είμαι στην μεσαία τάξη, εκεί ανήκω, αυτό τους διαφοροποιούσε από τους εργαζόμενους: ότι μπορούσαν να πουλήσουν κανένα ακίνητο και να μετριάσουν την κατάστασή τους.”
“Σκεφτείτε αυτή τη χονδροειδέστατη και ουρανομήκη μ….α που την έλεγε ένας υπουργός Οικονομικών των προηγουμένων κυβερνήσεων. Τι θα είχε γίνει στη χώρα! Αυτό θέλει να δει ο κόσμος, να δει κάποια ελάφρυνση, κάποια βελτίωση του καθημερινού του. Κι εγώ βεβαίως θέλω να δω κάποια ελάφρυνση. Εγώ δεν έχω να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ”, κατέληξε.
“Βρίσκομαι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ζω με σύνταξη 370 ευρώ”
Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει σε μια αποκάλυψη που προκάλεσε αίσθηση.
Ήταν τον Νοέμβριο του 2018, όταν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” o Θεόδωρος Πάγκαλος είχε πει ότι ζούσε με 370 ευρώ, καθώς επίσης και ότι είχε γίνει κατάσχεση στη σύνταξή του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
“Να βγω να πάω πού; Και πώς να βγω; Με τι χρήματα; Από τη μία, κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα από ακροδεξιά και ακροαριστερά υποκείμενα. Από την άλλη, η βουλευτική σύνταξη ανέρχεται στο ποσό των 370 ευρώ” είχε πει χαρακτηριστικά.
“Εδώ και πέντε χρόνια μού έχουν κατασχέσει τη σύνταξη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τους έχω τηλεφωνήσει πολλές φορές και ούτε μία δε μου έχουν απαντήσει με σαφή τρόπο. Μη με ρωτάτε πώς ζω. Βρίσκομαι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Θέλω να τους δω κρεμασμένους στην πλατεία Συντάγματος. Θα προσφύγω στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα τους κάνω δίκες και θα το γλεντήσουμε όλοι μαζί μετά τις εκλογές”.
Όταν ψήφιζε “ΝΔ και ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΑΓΚΩΤΟ”
Το 2014 ο Θεόδωρος Πάγκαλος αποκάλυψε ότι ψήφισε ΝΔ στις ευρωεκλογές, γιατί φοβόταν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
“Με δυσκολία, αλλά πήγε το χέρι μου” συμπλήρωσε εξηγώντας ότι “ψήφισα αρνητικά, όπως και πολύς κόσμος ή πολύς κόσμος που ψήφιζε αρνητικά ΠΑΣΟΚ, για να μην έρθει η δεξιά”.
Το 2019 μάλιστα είχε ανκοινώσει ότι θα ξαναψηφίσει Νέα Δημοκρατία, γράφοντας σε ανάρτησή του “Μητσοτάκη ΔΑΓΚΩΤΟ”.
Όταν αποκάλεσε την Γερμανία “πολιτικό νάνο”
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως αντιπρόσωπος του Ελληνικου Κοινοβουλίου, είχε αποκαλέσει την Γερμανία “οικονομικό γίγαντα, αλλά πολιτικό νάνο”.
Η συγκεκριμένη δήλωση είχε προκαλέσει την μήνη του τότε Καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, με τον κ. Πάγκαλο να ανακαλεί λίγο αργότερα και να ζητάει συγγνώμη.
Οι “κοπρίτες δημόσιοι υπάλληλοι”, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Αγανακτισμένοι
Από τα βέλη του Πάγκαλου δεν είχαν γλιτώσει ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι (τους οποίους διόριζε σύμφωνα με το “μαζί τα φάγαμε”) ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις, χαρακτηρίζοντας τα στελέχη ως “αντιπαραγωγικά”.
“Γιατί να μην αξιολογηθούν οι κοπρίτες που απουσιάζουν κατά δεκάδες χιλιάδες από τα γραφεία τους; Όλοι είναι κοπανατζήδες! Οι μισοί την κοπανάνε και οι άλλοι μισοί είναι εκεί. Είναι Δημόσιο αυτό; Και γιατί να μην το αξιολογήσουμε; Όλοι είναι στο σύστημα που δεν καταδικάζεται κανείς κοπρίτης ποτέ και δεν εξοβελίζεται κανείς κοπρίτης ποτέ και τα συνδικαλιστικά όργανα καλύπτουν τους κοπρίτες που δεν θέλουν την αξιολόγηση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την αξιολόγηση, που είναι η μελλοντική κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται” είχε πει για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Όσον αφορά τους “Αγανακτισμένους”, οι οποίοι είχαν βγει στις πλατείες τα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν δίστασε να τους αποκαλέσει “φασίστες, κομμουνιστές και μ@λ@κες”, χαρακτηρισμοί που τον έκαναν ιδιαίτερο μισητό στο διαδίκτυο.
Τι μένει…. .. (τίτλος keeplife.gr)
Μένει η όποια σκέψη έχει ο καθένας από εμάς για τον Θ. Πάγκαλο, όποια, θετική ή αρνητική. Μένουν και οι δηλώσεις κάποιον πολιτικών αρχηγών, πολιτικών και κομμάτων για τον Θ. Πάγκαλο
- Συλλυπητήρια Σημίτη για την απώλεια Πάγκαλου: «Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του»
- Παπανδρέου για Πάγκαλο: «Τον εκτιμούσες ακόμη κι όταν διαφωνούσες ριζικά μαζί του»
- Ανδρουλάκης για θάνατο Πάγκαλου: Πρωταγωνιστής στην εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ
- Μητσοτάκης για Πάγκαλο: Τάραξε τις κατεστημένες θέσεις με ριζοσπαστικές προσεγγίσεις
- Συλλυπητήρια Βενιζέλου για Πάγκαλο: «Τον αποχαιρετώ με λύπη ως φίλο»
- ΣΥΡΙΖΑ για Πάγκαλο: «Συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες ιστορικές στιγμές»