Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Ενδιαφέρουσα εξήγηση: Γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι έδειχναν πολύ μεγαλύτεροι απ’ ό,τι σήμερα

Γραμμένο απόεπί 07/06/2023

Από το mikropragmata.lifo.gr / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΤΖΙΚΛΗΣ

Γιατί όλοι φαίνονταν τόσο μεγάλοι για την ηλικία τους; Ήταν πιο δύσκολη η ζωή, ωρίμαζαν πιο γρήγορα, ή μήπως κάτι άλλο;
Έχετε ποτέ κοιτάξει παλιές φωτογραφίες των γονιών σας όπου όλοι έμοιαζαν πολύ μεγαλύτεροι απ’ ό,τι ήταν; Όλοι οι έφηβοι έμοιαζαν με τριαντάρηδες και οι ηλικιωμένοι πάνω από 50, γράφει το upworthy.
Γιατί φαίνονταν τόσο μεγάλοι; Ήταν πιο δύσκολη η ζωή; Ωρίμαζαν πιο γρήγορα; Περνούσαν περισσότερο χρόνο στον ήλιο; Ήταν μήπως τα ρούχα τους; Ήταν όλοι καπνιστές;
Ο Michael Stevens, από κανάλι του YouTube Vsauce, εξηγεί το φαινόμενο σε ένα νέο βίντεο με τίτλο: «Έμοιαζαν οι άνθρωποι μεγαλύτεροι;» Στο βίντεο, εξηγεί ότι στο παρελθόν οι άνθρωποι φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι λόγω ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως αναδρομική γήρανση.
Όταν βλέπουμε ανθρώπους από το παρελθόν, φορούν ξεπερασμένα στυλ ρούχων που συνδέουμε με ηλικιωμένους. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι έχουν γεράσει γρήγορα. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να προσκολλώνται στη μόδα της νιότης τους. Έτσι, όταν οι νεότεροι βλέπουν αυτά τα στυλ ρούχων, τα βλέπουν ως ρούχα ηλικιωμένων.
Αλλά δεν είναι όλα μόνο μια ψευδαίσθηση. Ο Stevens λέει επίσης ότι οι άνθρωποι γερνούσαν πιο γρήγορα λόγω της διατροφής και του τρόπου ζωής τους.
Δείτε το βίντεο με την εξήγηση: