Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

..MY WAY

18:00 19:00

Τρέχουσα παράσταση

..MY WAY

18:00 19:00


Πως τα κλιματιστικά αυξάνουν (αντί να μειώνουν) τη θερμοκρασία στις πόλεις

Γραμμένο απόεπί 03/09/2023

Μήπως ο κλιματισμός κάνει τις πόλεις πιο ζεστές; Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει πιο συχνούς και πιο έντονους καύσωνες, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των χωρών της ΕΕ, ίσως σκεφτήκατε να κάνετε το βήμα και να αγοράσετε κλιματιστικό.

Και ενώ μπορεί να νομίζετε ότι δροσίζει τα πράγματα, στην πραγματικότητα κάνει ακριβώς το αντίθετο… Ζεσταίνει την ατμόσφαιρα. Ας μάθουμε γιατί.

Στη Γαλλία, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της χρήσης αιρ κοντίιον έχει γίνει θέμα συζήτησης τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα όταν η αριστερή βουλευτής Ματθίλντ Πανό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο France inter ότι «η θερμοκρασία μιας πόλης μπορεί να αυξηθεί έως και 2 βαθμούς Κελσίου. λόγω της χρήσης κλιματιστικών».

Αλλά από πού προκύπτει αυτός ο αριθμός;

Προέρχεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 και βασίζεται σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο χρησιμοποιούνται κλιματιστικά σε όλα τα κτίρια μιας πόλης όπως το Παρίσι για τη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας στους 23 βαθμους Κελσίου κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας λόγω χρήσης αιρ κοντισιον «εξαρτώνται από την ώρα της ημέρας και τα χαρακτηριστικά του καύσωνα, κυρίως την έντασή του», σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον θανατηφόρο καύσωνα του 2003 που σκότωσε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους στη Γαλλία για να μοντελοποιήσουν τις προβλέψεις τους. Διαπίστωσαν ότι, μετά από “9 ημέρες ενός κύματος καύσωνα παρόμοιου με αυτό του 2003, η συστηματική χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα αύξανε τη θερμοκρασία του αέρα έως και 2,4°C”.

Πώς γίνεται αυτό1 Είναι επειδή τα κλιματιστικά λειτουργούν σαν αντλία θερμότητας, ψύχοντας ένα δωμάτιο και απελευθερώνοντας ζεστό αέρα έξω απο αυτο

Τα κλιματιστικά καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη συσκευή στο σπίτι. Καταναλώνουν το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και διαρρέουν επιβλαβή αέρια που θερμαίνουν τον πλανήτη στην ατμόσφαιρα.

Η σχέση μεταξύ της χρήσης αιρ κοντίσιον και της αύξησης της θερμοκρασίας στις πόλεις έχει ήδη τεκμηριωθεί

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Journal of Geophysical Research: Atmospheres, η υπερβολική θερμότητα που παράγεται από κλιματιστικά μιας πόλης μπορεί να αυξήσει την εξωτερική θερμοκρασία κατά 1 έως 1,5 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα.

Και καθώς οι πόλεις είναι πιθανό να θερμανθούν περισσότερο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της αυξημένης ανάπτυξης, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα απαιτήσουν περισσότερη ψύξη σε εσωτερικούς χώρους.

Ενα κύμα καύσωνα που θα ήταν ένα γεγονός μια φορά στη δεκαετία το 1800 είναι τώρα αφενός πιο καυτό και αφετερου συμβαίνει σχεδόν τρεις φορές πιο συχνά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της IPCC

Το 2019, το 20% των νοικοκυριών της ΕΕ διέθετε κλιματιστικά, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Ο αριθμός των κλιματιστικών παγκοσμίως προβλέπεται να εκτιναχθεί από 1,6 δισεκατομμύρια μονάδες σήμερα σε 5,6 δισεκατομμύρια μονάδες μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα, σύμφωνα με έκθεση του 2019 που εκδόθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Εάν δεν υπάρξει έλεχος, μέχρι το 2050 όλα τα κλιματιστικά στον κόσμο θα χρησιμοποιούν τόση ηλεκτρική ενέργεια όση η Κίνα για όλες τις δραστηριότητές της σήμερα.

Οι επιστήμονες που εκπόνησαν την μελέτη δίνουν πάντως άλλες επιλογές για να βοηθήσουν στην ψύξη των πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας περισσότερων χώρων πρασίνου και καλύτερης μόνωσης κτιρίων.

 

Από Ioannis Giagkinis


Συνέχισε να διαβάζεις