Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Παναγιώτης Σκουλής: “Ζήσε. Αφουγκράσου το όνειρο, το κάθε δευτερόλεπτο…”

Γραμμένο απόεπί 27/07/2023

Από το whoiswhogreece.com

“Ζήσε. Αφουγκράσου το όνειρο, το κάθε δευτερόλεπτο…”
Μαραθωνοδρόμος, Υπερμαραθωνοδρόμος, “δάσκαλος” του αθλητισμού 
1936 – 2023
Έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους αθλητές αλλά και παλαιότερα στους συναθλητές του! Ως Υπερμαραθωνοδρόμος και δεκαθλητής, έζησε το όνειρο της απογείωσης και της επιτυχίας τόσο όσο λίγοι γνώρισαν. Το μότο του είναι : “Ζήσε. Αφουγκράσου το όνειρο, το κάθε δευτερόλεπτο, το επόμενο μόλις κι ένα βήμα στην αυτο-τελείωση σου, είναι κοντά. Κι άμποτες να θυμάσαι και να αγαπάς”.
Από τα μαθητικά του χρόνια μυήθηκε στον αθλητισμό και ανακαλύπτει την έμφυτη κλίση του προς όλα τα είδη άθλησης, στα αγωνίσματα στίβου, στο ποδόσφαιρο, στις αθλοπαιδιές, στην κολύμβηση, στην ποδηλασία, στο τένις κ.ά. Γεννήθηκε στον Πειραιάς, το 1936. Έλκει την απώτερη καταγωγή του από την Ανατολική Ρωμυλία από την πλευρά του πατέρα του και την Ύδρα από την πλευρά της μητέρας του. Λίγο μετά τον πόλεμο και την κατοχή των Γερμανών οι γονείς του φεύγουν από τον Πειραιά και μεταφέρονται στην περιοχή του Πολύδροσου Χαλανδρίου γεγονός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής του Παναγιώτη Σκουλή. Τα μαθητικά του χρόνια ήταν γεμάτα από άθληση και επαίνους για τις άριστες επιδόσεις του, και δεν ήταν μόνο εκεί η έμφυτη κλίση του, ήταν καλός και στα γράμματα.
Προικισμένος με αρετές που του τις έδωσε με απλοχεριά η φύση, ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο εξατάξιο Γυμνάσιο στο Χαλάνδρι. Υπήρξε άριστος μαθητής στα παιδικά του χρόνια και στη συνέχεια σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου ολοκλήρωσε στην Αγγλία με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία ως Καθηγητής και Μεταφραστής καριέρας με ελεύθερο επάγγελμα. Παράλληλα και από πολύ μικρή ηλικία και χάρη στο πολυσύνθετο ταλέντο του επιδόθηκε με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση στα διάφορα σπορ που τον ανέδειξαν σε πρώτης τάξεως αθλητή με ιδιαίτερες διακρίσεις και ξεχωριστές επιδόσεις. Παιδί ακόμη και μαζί με τους φίλους του είχε την έμπνευση να δημιουργήσει τον Αθλητικό Όμιλο Πολυδρόσου που υπήρξε επί μια 30ετία ένα πρότυπο Αθλητικής Ακαδημίας. Ήταν τότε που καθιέρωσε την καταγραφή των αμέτρητων αγώνων του στο αθλητικό του Ημερολόγιο και Χρονογράφο που αργότερα – και μέχρι σήμερα – αποτέλεσε ένα πολύτιμο μακρόχρονο συγγραφικό έργο.
Η αθλητική του καριέρα ουσιαστικά ξεκίνησε το 1951 όπου εντάχθηκε σαν αθλητής στίβου στις τάξεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου. Την περίοδο 1957 – 1959 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Λιμενικό Σώμα με τα χρώματα του οποίου πέτυχε σημαντικές διακρίσεις στα αγωνίσματα στίβου σαν δεκαθλητής. Λίγο αργότερα αποφάσισε να επιδοθεί αποκλειστικά στους αγώνες δρόμου ημιαντοχής και αντοχής με προοπτικές πολύ μεγάλης καριέρας. Στα χρόνια της αθλητικής του δραστηριότητας καθιερώθηκε ως δρομέας πρωταθλητής Μαραθωνίου και υπερμαραθωνίων αποστάσεων, αθλητής διεθνούς επιπέδου με σημαντικές επιδόσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανήσυχος και πάντοτε δημιουργικός φρόντιζε να μεταδίδει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του προς τους φίλους και συναθλητές του, ήταν λάτρης του αγνού ερασιτεχνικού αθλητισμού κηρύσσοντας και διδάσκοντας τις αιώνιες παρακαταθήκες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος: “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”, όπως και το “ευ αγωνίζεσθαι”. Τα ατομικά του ρεκόρ και οι νίκες του ήταν τόσα πολλά ώστε αποτέλεσαν και αποτελούν σημεία αναφοράς και ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με τις αμέτρητες επιτυχίες του στις κατηγορίες των βετεράνων Αθλητών ώστε να δείχνουν ότι ο Αθλητισμός είναι τρόπος ζωής για τον κάθε άνθρωπο αρκεί να πιστεύει στις αξίες που τον διέπουν, αρκεί να είναι απλός, σεμνός, προσηνής, ανιδιοτελής, αξιοπρεπής, τίμιος και ευγενής. Αρωγός και συμπαραστάτης σ’ αυτή την πορεία ζωής στέκεται η σύζυγός του, η Αικατερίνη Σκουλή – Κωνσταντάκη με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Γεώργιο (Εκπαιδευτικός), και τον Νικόλαο (Δικηγόρος)
Εκείνο που τον κάνει να υπερέχει σε όλη τη πορεία της ζωής του είναι το ιδιαίτερό του επίτευγμα. και είναι εκείνο το επίτευγμα που τον χαρακτηρίζει όσο τίποτε άλλο. Της προσφοράς στον Αθλητισμό, ενός έργου που θα μείνει. Ως γνωστόν έχει εδραιωθεί όχι μόνο ως άξιος αθλητής, αλλά και μαχητής και άνθρωπος της προσφοράς. Υπήρξε σύμβουλος, μέλος, μέντορας προς τους συναθλητές του, ακόμη και πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής σε αθλητική πρωτοβουλία και οργάνωση γι΄ αυτό δικαίως τον αποκαλούν “Δάσκαλο του Αθλητισμού”. Ο ίδιος υπήρξε ο ιδρυτής του Ελληνικού Συνδέσμου Αγώνων Δρόμου Υπεραποστάσεων, ένα άθλημα που ήταν άγνωστο στην Ελλάδα το 1992. Τότε αποφάσισε να αναβιώσει τον θρυλικό άθλο του Φειδιππίδη το 490 π. Χ. κατά την Μάχη του Μαραθώνα. Διέτρεξε ο ίδιος την ιστορική διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα περίπου 500χλμ και έτσι ανακηρύχθηκε ο πρώτος στον κόσμο αναβιωτής του ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΙΟΥ ΑΘΛΟΥ. Έχει γίνει παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους που προσβλέπουν στο ήθος και την στάση ζωής του. Το μότο είναι: “Ζήσε. Αφουγκράσου το όνειρο, το κάθε δευτερόλεπτο, το επόμενο μόλις κι ένα βήμα στην αυτο-τελείωση σου, είναι κοντά. Κι άμποτες να θυμάσαι και να αγαπάς”. Μια πολύ σημανατική δημοσίευση για τον Έλληνα αθλητή αποτελεί, η εξιστόρηση της ζωής του “δάσκαλου” Παναγιώτη Σκουλή από τον Κώστα Σάμιο δίνεται μέσα στο βιβλίο “Στα χνάρια του Παναγιώτη Σκουλή” (2009). Οι Διακρίσεις για μια τέτοια προσωπικότητα που άφησε εποχή, είναι αμέτρητες επιτυχίες και ρεκόρ, αμέτρητα έπαθλα και μετάλλια. Έλαβε ιδιαίτερη τιμή από το Δήμο Μαραθώνα για την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη της ιστορικής αυτής πόλης. Το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου συμπεριέλαβε πολλά από τα ενθυμήματα του σε ειδική προθήκη . Χόμπι του είναι η ποίηση. Γλ. Αγγλικά.