Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Η Σίσσυ και ο Γιώργος έφτιαξαν τη φάρμα των ονείρων σε μια καλύβα του 1908 στη Χαλκιδική

Γραμμένο απόεπί 07/09/2023

Από το exostis.gr  / 07.2023

Mια φορά και έναν καιρό (πριν από όχι και τόσο πολύ καιρό, το 2007 ήταν), ένα ζευγάρι αποφάσισε να αφήσει τη ζωή στην πόλη και να ζήσει στη φύση φτιάχνοντας ένα κτήμα αυτάρκειας.
Το μέρος που τους μάγεψε, ήταν ένα εγκαταλειμμένο κτήμα στους παλιούς ελαιώνες του Πολυγύρου στη Χαλκιδική με αιωνόβια ελαιόδεντρα, σε μια περιοχή που το κακοτράχαλο έδαφος την έκανε ακατάλληλη για εντατική καλλιέργεια και το χώμα ήταν παρθένο χωρίς λιπάσματα και δηλητήρια.
Μέσα στο κτήμα υπήρχε μια μισογκρεμισμένη πέτρινη καλύβα του 1908, η καλύβα της Τραγανίνας, μίας γυναίκας που ο θρύλος της περιοχής λέει ότι τρελάθηκε από έρωτα. Μπροστά από την καλύβα κυλούσε ένα ρυάκι ανάμεσα σε μεγάλα βράχια και βλάστηση που σε έκανε να πιστεύεις ότι σίγουρα πίσω τους κρυβόταν νεράιδες και ξωτικά.
Αυτή την καλύβα λοιπόν αναστήλωσε η Σίσσυ και ο Γιώργος, και ξεκίνησαν τον αγώνα να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους χρησιμοποιώντας μόνο οικολογικές μεθόδους με φωτοβολταϊκά για ρεύμα, ηλιακές αντλίες για το νερό, φυσικές μεθόδους θέρμανσης κτλ.
Αξιοποιούν τα αιωνόβια ελαιόδεντρα και παράγουν εξαιρετικό ελαιόλαδο. Αποκτούν γουρουνάκια, γαϊδουράκια (που είναι και οι μασκότ του κτήματος) και κότες, πάπιες, χήνες. Παίρνουν μέρος και οργανώνουν γιορτές οικολογικής γεωργίας και συμμετέχουν στο Πελίτι για την διατήρηση των σπόρων των ντόπιων ποικιλιών.
Σήμερα κάτω από τα αιωνόβια ελαιόδεντρα σε ένα έδαφος γεμάτο αρωματικά χόρτα ρίγανη, θυμάρι, φλισκούνι, βόσκουν οι κότες που φτιάχνουν τα πιο νόστιμα χωριάτικα βιολογικά
αυγά που φέρνουν στον νου άλλες εποχές.
Τα αυγά συλλέγονται τρεις φορές την ημέρα, με καλάθια, όπως ακριβώς συμβαίνει στο χωριό και μέσα σε καλάθια τα βρίσκουμε τις περισσότερες φορές σε επιλεγμένα καταστήματα που έχουν αφιερωθεί στην ανάδειξη ξεχωριστών τροφών από παραγωγούς.
Οι εκτάσεις των παλιών βιολογικών ελαιώνων του Αγίου Δημητρίου στον Πολύγυρο τόσο γύρω όσο και στο ίδιο το κτήμα της Τραγανίνας, δε χρησιμοποιούνται για εντατικές καλλιέργειες, ώστε να εξαντλούνται, με αποτέλεσμα οι κότες όλη μέρα να τρέφονται με φυσικά αρωματικά φυτά όπως ρίγανη και θυμάρι, φλισκούνι και άγρια μέντα και στο τέλος η νοστιμιά των αυγών τους να οφείλεται σε αυτό.
Χωρίς ενισχυτικά, προσμείξεις, με όλη τη γνήσια πρωτεΐνη που διαθέτουν και απορροφάται αυτούσια από τον οργανισμό.
Ολόφρεσκα, αφού παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή στο τηγάνι, με έντονα κίτρινους κρόκους, το ασπράδι τους που καταναλώνεται από αθλητές ως εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, διαθέτουν 60% υδατάνθρακα και 20% λίπος και είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα, πλούσια σε ανόργανα μεγαλοστοιχεία, όπως φωσφόρο, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο αλλά και μικροστοιχεία, όπως ιώδιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο!
Μπορείς να βρεις τα αυγουλάκια του Κτήματος σε επιλεγμένα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική! Τηλεφώνησε τους για να σου πουν ποιο είναι ποιο κοντά στην περιοχή σου – 6947043727. Βρες τους στο Facebook!


Συνέχισε να διαβάζεις