Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Βρέθηκε αρχαίος κουμπαράς με νομίσματα ηλικίας 1.400 ετών

Γραμμένο απόεπί 15/02/2024

Από το foxreport.gr

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια συλλογή από 10 νομίσματα, που εκτιμούν ότι χρονολογούνται πριν από σχεδόν 1.400 χρόνια. Τα νομίσματα εντοπίστηκαν σε έναν κουμπαρά κατά την διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης στην περιοχή Eskipazar του Karabük της Τουρκίας.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2003 στις κατασκευές στην Αδριανούπολη και συνεχίζονται κατά περιόδους υπό τη διεύθυνση του Ersin Çelikbaş, λέκτορα στο Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Karabük (KBÜ).
Η αρχαία πόλη είναι γνωστή ως «Ζεύγμα της Μαύρης Θάλασσας» λόγω των ψηφιδωτών της που απεικονίζουν διάφορα ζώα όπως άλογα, ελέφαντες, πάνθηρες και ελάφια. Το Ζεύγμα είναι ένα μουσείο ψηφιδωτών στην νοτιοανατολική επαρχία της Τουρκίας, Γκαζιαντέπ.
Η Αδριανούπολη είναι γνωστή για τις εκκλησίες της που είναι διακοσμημένες με ψηφιδωτά. Μέχρι στιγμής στη πόλη έχουν γίνει σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που περιλαμβάνουν τείχη, βίλες, αμυντικές οχυρώσεις, βραχώδεις τάφους, θέατρα, τοξωτές και θολωτές κατασκευές.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια συλλογή από 10 νομίσματα, που εκτιμούν ότι χρονολογούνται πριν από σχεδόν 1.400 χρόνια. Πηγή: ΑΑ
Τι εκτιμούν οι αρχαιολόγοι για τα 10 νομίσματα
Ο Ersin Çelikbaş ανέφερε για τα πρόσφατα ευρήματα στο Anadolu Agency (AA) ότι οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να αποκαλύψουν νέες δομές σε ένα μεγάλο εύρος με μια ειδική ομάδα περίπου 60 ατόμων.
Εξήγησε ότι τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν σε ένα κτίριο, που ακόμη δεν είναι σαφές ως τι χρησίμευε στην αρχαιότητα. «Υποθέτουμε ότι θα μπορούσε να χρησίμευε ως κουζίνα με βάση τα χειροποίητα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα. Διάφορα αγγεία και μαγειρικά σκεύη ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν. Η στρωματογραφία υποδηλώνει την παρατεταμένη χρήση του κτιρίου, αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με την τελική του φάση παραμένουν ασαφείς», σημείωσε ο Ersin Çelikbaş.
Τα 10 νομίσματα, που χρονολογούνται από την εποχή του Κώνστα Β‘, που πιστεύεται ότι εκτείνεται από το 641 έως το 666 μ.Χ., βρέθηκαν σε ένα αρχαίο αντικείμενο που είχε την μορφή κουμπαρά. «Υποψιαζόμαστε ότι χρησιμοποιήθηκε ως μια πρωτόγονη μορφή κουμπαρά, πιθανώς από μια γυναίκα μέλος του νοικοκυριού κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής», είπε ο Ersin Çelikbaş και εξήγησε ότι τα νομίσματα δεν τοποθετήθηκαν εκεί ως θησαυρός, που έπρεπε να τον κρύψουν.
Η αποκάλυψη αυτών των νομισμάτων παρέχει μια εικόνα για την τελική χρήση που είχε το κτίριο. Προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τις αρχαίες οικιακές πρακτικές. Η Αδριανούπολη στην Παφλαγονία, γνωστή και ως Eskipazar, ήταν μια πόλη που βρισκόταν στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικά της σύγχρονης πόλης Eskipazar στην επαρχία Karabük. Η πόλη κατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως τον 8ο αιώνα μ.Χ. και πήρε το όνομά της από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό τον 2ο αιώνα μ.Χ.