Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Ti πρέπει να κάνετε μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή το σπάσιμο προφυλακτικού

Γραμμένο απόεπί 25/11/2022


Από το onmed.gr / Ευτέρπη Τρίμη / 08.2022

Εάν έχετε κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό ή έσπασε κατά τη διάρκεια της συνουσίας προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε, αλλά να ενεργήσετε άμεσα προκειμένου να αποφύγετε πιθανές λοιμώξεις.
Εάν παρατηρήσετε ότι το προφυλακτικό έσπασε κατά την ερωτική πράξη σταματήστε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα και απομακρυνθείτε από τον σύντροφό σας.
Επίσης αν έχετε κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό, θυμηθείτε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αμέσως μετά όχι για να αποφευχθεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης αλλά για να αποφύγετε τυχόν λοιμώξεις.
Χρησιμοποιήστε το μπάνιο
Καλό θα ήταν να πάτε ευθείς αμέσως στην τουαλέτα προκειμένου να ουρήσετε για να αποβάλετε το σπέρμα και τα βακτήρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουρολοιμώξεις και στη συνέχεια να κάνετε ένα ντους χρησιμοποιώντας ένα ουδέτερο σαπούνι και χλιαρό νερό.

Τι να κάνετε αν φοβάστε για πιθανή εγκυμοσύνη
Αφού επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας έχετε τη δυνατότητα να πάρετε δια του στόματος το χάπι της επόμενης ημέρας το οποίο προλαμβάνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μετά από σεξουαλική επαφή που έγινε χωρίς αντισύλληψη. Τις πρώτες 24 ώρες η απόδοση του του εν λόγω χαπιού φτάνει το 95%, στις 48 ώρες πέφτει στο 85%, ενώ αν ληφθεί από 49-72 ώρες μετά το σεξ τα ποσοστά αποτελεσματικότητας αγγίζουν το 58%.Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι αδιαθεσία, κούραση, πόνος στην κοιλιά, ναυτία, πονοκέφαλος και αιμορραγία πριν την αναμενόμενη περίοδο. Οι λιγότερο συχνές περιλαμβάνουν ζαλάδα, πόνο στα στήθη, εμετό και αλλεργία.
Ομοίως, είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνετε προληπτικά φάρμακα για τον ιό HIV εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.
Πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε το φάρμακο εντός 72 ωρών από πιθανή έκθεση στον ιό HIV, καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο να λειτουργήσει μετά από αυτήν την περίοδο.
Θα πρέπει να το παίρνετε μία ή δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 28 ημέρες και μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για όλους.
Όταν λειτουργεί, ο συνδυασμός φαρμάκων – γνωστών ως αντιρετροϊκά φάρμακα – εμποδίζει τον ΙΌ HIV να αναπαραχθεί και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.
3 εβδομάδες αργότερα
Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να είστε έγκυος, το πρώτο σημάδι θα είναι μια χαμένη περίοδος. Κατά συνέπεια θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης για να μάθετε με βεβαιότητα.
Καθώς τα τεστ εγκυμοσύνης λειτουργούν ανιχνεύοντας μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος προκειμένου η hCG να συσσωρευτεί στο σώμα σας.
Εάν το τεστ είναι θετικό, κλείστε ραντεβού με έναν γυναικολόγο για να συζητήσετε τις επιλογές σας.
Αν κολλήσατε έρπητα των γεννητικών οργάνων και τον ιό HIV, να ξέρετε ότι δεν υπάρχει θεραπεία για καμία από αυτές τις λοιμώξεις ενώ θα αντιληφθείτε φουσκάλες που αφήνουν ανοιχτές πληγές καθώς και ένα αίσθημα καύσου ή κνησμού.
Ο HIV μπορεί να μοιάζει με τη γρίπη. Αλλά αφού εξαφανιστούν αυτά τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα, μπορεί να μην παρατηρήσετε κανένα άλλο σύμπτωμα.
Η αναμονή τουλάχιστον 3 εβδομάδων για να εξεταστείτε για HIV και έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι απαραίτητη, καθώς και οι δύο παθήσεις έχουν μια ελαφρώς μακρά περίοδο επώασης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λάβετε ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα εάν κάνετε τεστ πολύ νωρίς.
Ένα αντιιικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων εφόσον χρειαστεί. Παρόμοιες μορφές φαρμάκων μπορούν επίσης να σταματήσουν την αναπαραγωγή του HIV.
6 εβδομάδες αργότερα
Η σύφιλη είναι ένα άλλο ΣΜΝ που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί καθώς μπορεί να μην έχετε καν συμπτώματα.
Τα σημάδια της σύφιλης που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν:
  • μικρές πληγές ή αναπτύξεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στο στόμα σας
  • εξάνθημα στις παλάμες των χεριών ή στα πέλματα των ποδιών
  • πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • πόνος στις αρθρώσεις
Η περίοδος επώασης μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από άλλες λοιμώξεις, οπότε περιμένετε περίπου 6 εβδομάδες για να εξεταστείτε για ένα πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.
Εάν είναι θετικό, θα σας δοθεί μια σειρά αντιβιοτικών. Και πάλι, αποφύγετε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα έως ότου η λοίμωξη έχει καθαριστεί πλήρως.
3 μήνες αργότερα
Καλό θα ήταν να προβείτε σε ένα νέο κύκλο εξετάσεων ΣΜΝ λίγους μήνες μετά το σεξ χωρίς προφυλακτικό ή αποτυχία προφυλακτικού. Αν κολλήσατε σύφιλη συνιστάται να κάνετε επαναληπτικές εξετάσεις μετά από 3 και 6 μήνες καθώς έχει μεγάλη αντοχή στα αντιβιοτικά.


Συνέχισε να διαβάζεις

Προηγούμενη ανάρτηση

49 χρόνια μαζί