Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Kawasaki Ninja 900 – Πρωτότυπο προπαραγωγής σε δημοπρασία!

Γραμμένο απόεπί 17/01/2023

Από το bikeit.gr / Νίκος Τσαμάνδουρας / Φωτογραφίες: Mecum

Το ευρύτερα γνωστό και ως Kawasaki GPZ900R, γενάρχης των «Ninja» αλλά και μοτοσυκλέτα του Tom Cruise στο Top Gun του 1986, βγαίνει στο σφυρί. Το εν λόγω Kawasaki Ninja 900 μάλιστα, πρόκειται για μοτοσυκλέτα προ-παραγωγής, κάτι που το καθιστά μοναδικό στο είδος του.
Όντας στην κατοχή ενός πρώην στελέχους της Kawasaki, του John Hoover, «έζησε» ως μια μοτοσυκλέτα επίδειξης για σχεδόν 40 χρόνια. Η μοτοσυκλέτα του Hoover, αναφέρεται ότι δεν έχει δεχθεί ποτέ σέρβις από αντιπρόσωπο και παρουσιάζεται όπως ήταν το 1984 όταν παραδόθηκε για πρώτη φορά από το εργοστάσιο στην Ιαπωνία.
Με μόλις 5,8 μίλια στο χιλιομετρητή –κάτι λιγότερο από 10 χλμ δηλαδή- πιθανότατα πρόκειται για το Ninja 900 με τα λιγότερα χιλιόμετρα στον κόσμο. Κάτι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως έχει εκτεθεί και μόνο μεταξύ άλλων σε χώρους παγκόσμιας κλάσης, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης στην έκθεση «The Art of the Motorcycle» το 1998, ενώ αργότερα παρουσιάστηκε και στην αντίστοιχη έκθεση στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.
Ιστορικά μιλώντας, ο «θρύλος» των Ninja ξεκίνησε όταν κυκλοφόρησε το GPZ900R για πρώτη φορά το 1984, σαν η πιο γρήγορη μοτοσυκλέτα παραγωγής στη γη, ικανή να φτάσει τα 243χλμ/ώρα. Το μυστικό για την ταχύτητα του Ninja 900 ήταν η σωρεία των εξελίξεων της μηχανικής που είχε η Kawasaki σε αυτό ως το superbike της επόμενης γενιάς.
Ο εγκάρσια τοποθετημένος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας ήταν υγρόψυκτος, είχε διπλούς εκκεντροφόρους και τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο που του έδιναν 115 ίππους στις 9.500 σ.α.λ. και πάνω από 8,5 κιλά ροπής στις 8.500 σ.α.λ. Αναπτύχθηκε και ένα νέο πλαίσιο που χρησιμοποιούσε τον κινητήρα ως δομικό του στοιχείο, εξαλείφοντας τους μπροστινούς κάτω δοκούς, μειώνοντας το βάρος και αυξάνοντας παράλληλα την ακαμψία.
Έπειτα ήρθε το Top Gun τον Ιούνιο του 1985, μόλις ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του Kawasaki Ninja 900, ή για την ακρίβεια τα γυρίσματα του. Ήταν πολύ λογικό ότι ένας κορυφαίος πιλότος μαχητικών θα επέλεγε την ταχύτερη και πιο προηγμένη μοτοσυκλέτα που θα μπορούσε να βρει, έτσι η 900 επιλέχθηκε για τον Tom Cruise. Η εισπρακτική επιτυχία του Top Gun βοήθησε να καθιερωθεί η Kawasaki ως η πιο… cool μοτοσυκλέτα της εποχής, ίσως ακόμη και η πιο cool της δεκαετίας του 1980, μια φήμη που εξακολουθεί να απολαμβάνει μέχρι σήμερα. Και για το σίκουελ μάλιστα, το «Top Gun: Maverick», επιλέχθηκε το υπερτροφοδοτούμενο Kawasaki Ninja H2 Carbon, σαν ένας σύγχρονος απόγονος του πρώτου.
Πλέον, συνοδευόμενη με τα αυθεντικά φυλλάδια, τα βιβλία μουσείων και διάφορα ανταλλακτικά δημοπρατείται. Για να υποβάλετε την.. προσφορά σας –μέχρι τέλη Ιανουαρίου, ε- ή έστω να τη δείτε σε όλη της τη δόξα, πατήστε εδώ..
Έκθεση εικόνων


Συνέχισε να διαβάζεις