Current track

Title

Artist


Ο κατά φαντασία φτωχός

Written by on 24/12/2024

Από το 1voice.gr /ΑΝΑΠΟΔΑ / Επιλεγμενα / Ανδρέας Ρουμελιώτης /17.12.2024

«ΚΑΠΟΥΤ»: Ο γαλλογερμανικός άξονας είναι σχεδόν ξοφλημένος, γράφει ο «Guardian».
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ αξιολόγησαν αυτό τον μήνα τη Γαλλία ως οριακά λιγότερο αξιόπιστη από την Ελλάδα.
«ΟΤΑΝ Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ προοδεύουν, όλη η Ευρώπη προοδεύει. Όταν δεν το κάνουν, σταματάει», έλεγε ο Ζακ Σιράκ.
«ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ είναι μια πραγματικότητα που οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Μπαρνιέ προτού φύγει.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΟΜΩΣ και για τις «κοινωνικές, εδαφικές και αγροτικές διαιρέσεις» που κατακερματίζουν τη Γαλλία και για το «αίσθημα εγκατάλειψης» που νιώθουν πολλοί άνθρωποι σε θέματα δικαιοσύνης, εκπαίδευσης, εγκληματικότητας, υγείας και γεωργίας.
ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ εισέρχεται μετά τη Γαλλία και η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ αντιμετωπίζει «βαθιά διαρθρωτική κρίση» και «δεν έχει καταγράψει πραγματική ανάπτυξη από το 2018» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας και υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
ΑΚΟΥΣ, ΝΤΟΚΤΟΡ ΣΟΪΜΠΛΕ;
ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ και «βαθιά διαρθρωτική κρίση» στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ! Λίγο πριν ο προστατευτισμός Τραμπ της τσακίσει και την αυτοκινητοβιομηχανία.
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΙ απολύουν, κλείνουν και μεταφέρονται στην Κίνα. Η συνεχής αύξηση του ενεργειακού κόστους, οι τεράστιες επιδοτήσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι αυστηροί κανονισμοί διαμορφώνουν ένα περιβάλλον στη Γερμανία που είναι όλο και πιο εχθρικό στη βιομηχανική ανάπτυξη.
O ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ: Ψήφος δυσπιστίας στη Βουλή για Όλαφ Σολτς. Πρόωρες εκλογές στη Γερμανία στις 23 Φλεβάρη 2025.
Η ΕΛΛΑΔΑ βρίσκεται στην ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ σε αγοραστική δύναμη (-33%) από το 2023, ακολουθούμενη μόνο από τη Βουλγαρία.
ΕΙΜΑΙ ΦΤΩΧΟΣ! Λένε οι 7 στους 10 Έλληνες (67,1%) όλων των μορφωτικών επιπέδων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την αντίληψη της υποκειμενικής φτώχειας.
Η ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ. Το πώς νιώθεις μετράει περισσότερο απ’ το πώς είσαι. Ως «υποκειμενική φτώχεια» ορίζεται η αντίληψη του ίδιου του ατόμου για τη δική του οικονομική και υλική κατάσταση, με βάση ευρωπαϊκές στατιστικές για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC).
ΔΙΚΑΙΩΣ ΝΙΩΘΟΥΜΕ πολύ πιο φτωχοί απ’ τους Βούλγαρους. Δεν είμαστε κατά φαντασίαν φτωχοί, ΨΥΧΑΚΙΑ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ, όπως υπονοεί ο Άδωνης.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ 81,8% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο μέχρι απολυτήριο γυμνασίου) αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως φτωχό όταν στην, το ίδιο φτωχή με εμάς, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ το ποσοστό είναι 60,5% και ο μέσος όρος όσων θεωρούν φτωχό τον εαυτό τους στην ΕΥΡΩΠΗ είναι 28,8%;
ΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ήμασταν συγκριτικά εύποροι και ευκατάστατοι και φτωχύναμε απότομα, μας έχει ρίξει κάτου η απαισιοδοξία. Ενώ οι Βούλγαροι ήτανε και γ@μώ τα φτωχαδάκια, φάγανε δυο μπουκίτσες ψωμάκι και αισιοδοξούνε-ματαιοδοξούνε τώρα λίγο.
ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΠΙΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΤΥΛΙΧΤΟ έχει γύρω στα 5 ευρώ, έχεις τρία παιδιά συν τη γιαγιά στην οικογένεια και θες για έξι άτομα επί δύο σουβλάκια ο καθείς επί πέντε ευρώ ίσον 60 ΕΥΡΩ, δεν είναι καθόλου εύκολο να φας σουβλάκι με 30-40 ευρώ που ’ναι το μεροκάματο.
ΗΤΑΝΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΝΑΠΟΔΑ, έτσι που δεν θα το ακούσετε πουθενά άλλου.

Ο Τούρκος φωτογράφος Μεχμέτ Ασλάν, με τη φωτογραφία «Hardship of Life», ήταν ο νικητής των Siena International Photo Awards (SIPA) του 2021. Μια πολύ «δυνατή» εικόνα, τραβηγμένη στην περιοχή Reyhanli, στην τουρκική επαρχία Hatay, στα σύνορα με τη Συρία, η οποία απεικονίζει τη φρίκη του πολέμου. Ο πατέρας, που έχει χάσει το ένα του πόδι, κρατά ψηλά στα χέρια τον γιο του, που γεννήθηκε χωρίς κάτω και άνω άκρα λόγω συγγενούς διαταραχής που προκλήθηκε από τα φάρμακα που έπρεπε να πάρει η μητέρα του όταν αρρώστησε μετά την απελευθέρωση τοξικών αερίων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία. Η φωτογραφία επιλέχθηκε ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες εικόνες που υποβλήθηκαν από φωτογράφους από 163 χώρες

Θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς στο «National Geographic» από τον George Steinmetz. Οι καμήλες είναι οι μικρές λευκές γραμμές στη φωτογραφία και το μαύρο που βλέπουμε είναι απλώς σκιές. Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ψευδαισθήσεις (σκιές) καταλαμβάνουν πρακτικά ολόκληρο το πεδίο της ορθολογικής άποψης της ανθρωπότητας, ενώ η πραγματικότητα (καμήλες) περνά αθέατη