Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


15 facts για τα ’90s που έχεις (σχεδόν) ξεχάσει

Γραμμένο απόεπί 17/10/2024

Από το / Δημήτρης Καβατζικλής

Πόσα από αυτά θυμάσαι, αλήθεια;
Η δεκαετία του 1990 ήταν κάτι παραπάνω από μία εποχή πολιτισμικής και τεχνολογικής καινοτομίας. Ήταν μια περίοδος μεταμόρφωσης που διαμόρφωσε τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Είναι δύσκολο να φανταστούμε μια εποχή χωρίς το διαδίκτυο ή όταν έπρεπε να περιμένεις το αγαπημένο σου τραγούδι να παίξει στο ραδιόφωνο, λέει το themerge.

Να μερικές από τις τάσεις που κυριάρχησαν στα ’90s:
1. Το πρώτο βιβλίο Χάρι Πότερ εκδόθηκε Το 1997
Η J.K Rowling κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», που αποτέλεσε την αρχή ενός παγκόσμιου φαινομένου. Η συγγραφέας δεν ήταν πολύ χαρούμενη με την απόφασή της να δημοσιεύσει το βιβλίο με διαφορετικό όνομα στις ΗΠΑ.
2. Οι Backstreet Boys σάρωναν
Γνωστοί ως το «αυθεντικό boy band», οι Backstreet Boys ήταν οι καλλιτέχνες με τις περισσότερες πωλήσεις το 1999. Κυριάρχησαν στα μουσικά charts και δημιούργησαν ένα τεράστιο fan base που επηρέασε την κουλτούρα της δεκαετίας του 1990.
3. Το πρώτο μήνυμα SMS στάλθηκε Το 1992
Ο Neil Papworth, Βρετανός αρχιτέκτονας λογισμικού, έστειλε το πρώτο SMS με το μήνυμα «Καλά Χριστούγεννα». Ένα χρόνο αργότερα, η Nokia εισήγαγε τη λειτουργία SMS στα τηλέφωνά της, αλλάζοντας για πάντα την επικοινωνία.
4. Τα Nokia ήταν νούμερο 1
Το Nokia 3310 έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα της δεκαετίας του ’90, γνωστό για την αντοχή του και το παιχνίδι «Snake».
5. Τα «Φιλαράκια» προβάλλονταν στην τηλεόραση
Δεν μπορείς να μιλήσεις για ψυχαγωγία στη δεκαετία του ’90 χωρίς να αναφέρεις την εμβληματική τηλεοπτική σειρά που κυριάρχησε εκείνη τη δεκαετία. Το κούρεμά της Jennifer Aniston στη σειρά, γνωστό ως «The Rachel», έγινε μία από τις πιο περιζήτητες τάσεις μόδας της εποχής.
6. Ο Τιτανικός σάρωσε στα ταμεία Το 1997
Ο Τιτανικός έγινε η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών, κερδίζοντας 11 Όσκαρ και κάνοντας τους Leonardo DiCaprio και Kate Winslet παγκοσμίως γνωστούς.
7. Η Sony κυκλοφόρησε το PlayStation το 1995
Η Sony έφερε επανάσταση στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών με το PS1, που πούλησε πάνω από 70 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το 2000.
8. Όλοι χόρευαν τη Macarena
Ο χορός Macarena έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς μουσικές τάσεις της δεκαετίας.
9. Η γέννηση της Google το 1998
Η Google ιδρύθηκε από τους Larry Page και Sergey Brin, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που αναζητούμε πληροφορίες.
10. Όλοι είχαν Tamagotchi
Τα Tamagotchi ήταν ψηφιακά κατοικίδια που απαιτούσαν φροντίδα και προσοχή. Η ενασχόληση με αυτά τα εικονικά κατοικίδια έγινε πολύ δημοφιλής, καθιστώντας την μία από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες για τα παιδιά της δεκαετίας του ’90. Η λέξη “Tamagotchi” προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις αυγό και φίλος.
11. Η Disney ήταν σε συνεχή ανοδική πορεία

Τη δεκαετία του 1990, η Disney κυκλοφόρησε πολλές εμβληματικές ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών», «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Ταρζάν», «Μικρή Γοργόνα» και «Αλαντίν».
12. Ο Freddie Mercury πέθανε από AIDS
Το 1991, ο Freddie Mercury, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Queen, πέθανε από AIDS σε ηλικία 45 ετών. Το 1992, ανακοινώθηκε μια συναυλία αφιερώματος προς τιμήν του, και τα 72.000 εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέσα σε 3 ώρες.
13. Κυκλοφόρησε το Jurassic Park
Το 1993, κυκλοφόρησε το Jurassic Park, θέτοντας νέα πρότυπα για τα CGI και τα εφέ, αλλάζοντας το μέλλον της κινηματογράφου.
14. Η Britney Spears κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πράγματα που όρισαν τα ’90s χωρίς να αναφέρουμε την Britney Spears. Έκανε το ντεμπούτο της με το τραγούδι «Hit Me Baby One More Time», το οποίο έγινε αμέσως επιτυχία. Η Britney Spears ήταν τεράστιο κομμάτι της ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του ’90.
15. Η μόδα του Grunge κυριάρχησε
Η μόδα της δεκαετίας του 1990 ήταν πραγματικά εμβληματική. Ήταν η εποχή των καρό πουκαμίσων, των σκισμένων τζιν και των Doc Martens. Το στυλ έγινε πολύ δημοφιλές στους νέους της εποχής, χάρη σε συγκροτήματα όπως οι Nirvana και οι Pearl Jam.