Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Μελέτη / Διατροφή και άσκηση εξίσου καλές με τη θεραπεία, για την ήπια κατάθλιψη

Γραμμένο απόεπί 24/08/2024

Από το avgi.gr 

Διαιτολόγοι και όσοι ασχολούνται με τη φυσιολογία της άσκησης θα μπορούσαν εκπαιδευτούν, προκειμένου να εργαστούν στον τομέα της ψυχικής υγείας
Ηδιατροφή και η σωματική άσκηση είναι εξίσου χρήσιμες με την παραδοσιακή ψυχοθεραπεία, για την μείωση μη βαριάς μορφής κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Κέντρο Τροφίμων και Διάθεσης του Πανεπιστημίου Deakin είπαν ότι τα ευρήματά τους -πρώτα παγκοσμίως- δείχνουν ότι οι διαιτολόγοι και όσοι ασχολούνται με τη φυσιολογία της άσκησης θα μπορούσαν εκπαιδευτούν, προκειμένου να είναι μέρος του εργατικού δυναμικού στον τομέα της ψυχικής υγείας, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των ελλείψεων προσωπικού, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε 182 άτομα με ήπια έως μέτρια μορφή κατάθλιψης να κάνουν είτε θεραπεία τρόπου ζωής (lifestyle therapy), είτε γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Επειδή η μελέτη διεξήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτές οι ομαδικές συνεδρίες έγιναν διαδικτυακά.
Η καθηγήτρια Adrienne O’Neil, η κύρια συγγραφέας της μελέτης είπε η συχνότητα, η διάρκεια, η ρύθμιση και τα μεγέθη της ομάδας, ήταν ίδια και στις δύο θεραπείες. «Το μόνο πράγμα που διέφερε ήταν οι θεραπευτές που προέρχονταν από διαφορετικά υπόβαθρα και φυσικά το περιεχόμενο». Στο τέλος των οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες στη μία ομάδα, είδαν τα συμπτώματα που είχαν σχέση με την κατάθλιψη να παρουσιάζουν μείωση 42%, σε σύγκριση με μείωση 37% των συμπτωμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων στην ψυχοθεραπεία.
Η έκθεση περιελάμβανε επίσης μια ανάλυση κόστους που έδειξε ότι το πρόγραμμα του τρόπου ζωής ήταν ελαφρώς φθηνότερο να εκτελεστεί λόγω της διαφοράς στο ωρομίσθιο των διαιτολόγων και των φυσιολόγων σε σύγκριση με τους ψυχολόγους.
Ενώ άλλες δοκιμές εξέτασαν τα αποτελέσματα της άσκησης σε συνδυασμό με θεραπείες όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, η ‘Neil είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφική θεραπεία μαζί με την άσκηση και τη συνέκριναν με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT).
«Σε αντίθεση με άλλους τομείς της ιατρικής, όπως η καρδιολογία, η ενδοκρινολογία ή η φροντίδα του διαβήτη, όπου οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής είναι πραγματικά ο ακρογωνιαίος λίθος της αυτοδιαχείρισης, παραδοσιακά θεωρούνται ως επιπρόσθετες στην ψυχική υγεία και την ψυχιατρική», είπε η O’Neil. «Αλλά τα τελευταία χρόνια και με τη δημοσίευση αυτής της μελέτης, μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι πλέον ότι βρίσκονται στην καρδιά της καλής ψυχιατρικής φροντίδας». Τώρα διεξάγει μια δοκιμή για να διαπιστώσει εάν οι παρεμβάσεις αυτές έχουν παρόμοια επίδραση σε άτομα με σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας .
Η Scarlett Smout, ερευνήτρια στο Κέντρο Matilda του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ για την Έρευνα στην Ψυχική Υγεία και τη Χρήση Ουσιών, είπε ότι δεδομένου ότι η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ότι «θα θέλαμε να δούμε αυτά τα ευρήματα να εφαρμόζονται όταν οι συμμετέχοντες δεν βρίσκονται σε καθεστώς lockdown ή κάτω από σχετικούς περιορισμούς».
Η Smout, η οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι τα ευρήματα ήταν πολλά υποσχόμενα, ωστόσο επισήμανε ότι δεν πρέπει να κάνουμε γενικεύσεις ότι «η αλλαγή της διατροφής σας [χωρίς συμβουλές ειδικών] είναι εξίσου χρήσιμη με το να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο».
«Πιστεύω ότι η πρόταση των συγγραφέων ότι συναφείς επαγγελματίες υγείας θα μπορούσαν να εξειδικευτούν για την παροχή βοήθειας στον τομέα της ψυχικής υγείας είναι συναρπαστική», είπε. «Το ιδανικό σενάριο θα ήταν ότι οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν πρόσβαση και στους δύο τύπους θεραπείας της ψυχικής υγείας (με βάση τον τρόπο ζωής και την ψυχοθεραπεία), όχι στο ένα ή στο άλλο».