Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Πάνος Βλάχος, ηθοποιός, τραγουδοποιός Όταν ο «σάκος» της σάτιρας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Γραμμένο απόεπί 25/02/2024

Από το efsyn.gr / ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ / Ναταλί Χατζηαντωνίου / Σκίτσο Πέτρος Ζερβός

Στο πλαίσιο της έμμεσης άσκησης πίεσης στον Βλάχο, εκπομπάρχες φρόντισαν να επισημάνουν ακόμα κι ότι ο πατέρας του το 2013, επί υπουργίας στο Υγείας του κ. Γεωργιάδη και πάλι, είχε διοριστεί πρόεδρος στη διοίκηση των νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας απ’ όπου έφυγε επί ΣΥΡΙΖΑ ● Ακούστηκε ως μήνυμα συμμόρφωσης – «Καλύτερα σώπα».
H τηλεόραση συχνά δεν έχει αποχρώσεις ούτε ψυχραιμία, ειδικά σε περιπτώσεις εκπομπών και παρουσιαστών που -ακόμα κι αν καμώνονται πως «ενημερώνουν»- «πυροβολούν» εσκεμμένα το θυμικό των τηλεθεατών ως το καταλληλότερο για τη χειραγώγηση της άποψης.
Γι’ αυτό στοχεύουν και χοντροκομμένα στο άσπρο-μαύρο, έχοντας προαποφασίσει τι θα παρουσιάσουν ως άσπρο και τι ως το αντίθετό του. Ηταν χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες ανάλογες εκπομπές α) ξεσπάθωσαν π.χ., ανακαλύπτοντας πρόσφατα τον στίχο «Μέσα σ’ ένα σάκο βάλτε Αδωνη και Πορτοσάλτε» που τραγουδά στις συναυλίες του ο τραγουδοποιός και ηθοποιός Πάνος Βλάχος με τη μελωδία του προπολεμικού ρεμπέτικου «Τούτοι οι μπάτσοι που ’ρθαν τώρα» – διασκευή την οποία, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εμπνεύστηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών κι έκτοτε την ερμηνεύει έτσι στα live του.
Οτι β) ταυτίστηκαν πλήρως με την άποψη του υπουργού Υγείας και του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ ότι πρόκειται για «προτροπή σε βία» ή και «δολοφονία» καθώς υπονοείται «νεκρόσακος» και όχι φέρ’ ειπείν το απλούστερο ιδεολογικό «τσουβάλιασμα» που σκεφτήκαμε αρκετοί άλλοι.
Και γ) φρόντισαν να ρίξουν νερό στον μύλο του κ. Πορτοσάλτε που εξήγγειλε ότι θα απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο μάλιστα της έμμεσης άσκησης πίεσης στον Βλάχο, εκπομπάρχες φρόντισαν να επισημάνουν ακόμα κι ότι ο πατέρας του το 2013, επί υπουργίας στο Υγείας του κ. Γεωργιάδη και πάλι, είχε διοριστεί πρόεδρος στη διοίκηση των νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας απ’ όπου έφυγε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ακούστηκε ως μήνυμα συμμόρφωσης -«Καλύτερα σώπα»-προς τον ηθοποιό. Μα και οι ίδιοι ξέρουν να σωπαίνουν.
Διότι εφόσον μάλιστα το τραγούδι αυτό παραφράστηκε για τα Τέμπη, δεν είδαμε τους ίδιους παρουσιαστές π.χ. να εξανίστανται όταν ο κ. Γεωργιάδης υποβάθμιζε τραγικά με δηλώσεις του το θέμα («Σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους εκατό συμπολίτες μας, αν τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη;»).
Ή όταν αντιστοίχως ο κ. Πορτοσάλτε αναφερόμενος στην ίδια τραγωδία έκανε αναδρομή σε προηγούμενα δυστυχήματα… «Οταν έγιναν τρία δυστυχήματα, δύο στα Τέμπη με τους φίλους του ΠΑΟΚ και ένα με τα μαθητούδια από την Ημαθία και το τρίτο στον Αγιο Κωνσταντίνο, πάλι με μαθητές, αποφασίσαμε να κάνουμε οδικό δίκτυο, φτιάξαμε σήραγγες και τρένου και δρόμων», για να καταλήξει στην πρακτική… αξία της θυσίας: «Αρα, έπρεπε δυστυχώς να πεθάνουν… και εκεί παιδιά».
Κι άλλοτε οι ίδιοι δεν θεώρησαν βία ότι ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ σε μία από τις πολλές απόπειρές του να νομιμοποιήσει τη μονόπλευρη άποψη έλεγε για τον Ζακ Κωστόπουλο ότι είναι «ένας τοξικοαυτός που μπήκε να ληστέψει ένα μαγαζί…». Ούτε είχαν αντιδράσει όταν ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει δημοσίως όνομα μάρτυρα της Novartis π.χ. Ή όταν είχε στοχοποιήσει δημοσίως τον Σπύρο Γραμμένο για ποστ για τη Μαρφίν που είχε γράψει άλλος.
Τα ξέρει προφανώς όλα αυτά ο Πάνος Βλάχος και γι’ αυτό έχει γράψει κι άλλοτε «ενοχλητικούς» στίχους. Oπως π.χ. αυτόν που λέει «Σε όποιον πέταξε τρικάκια/ του περνάτε βραχιολάκια,/ μα βαράτε παλαμάκια/ σ’ όποιον π**αγε παιδάκια». ‘H τον άλλο «Αγκαλιάζεις το μαυράκι μόνο αν ξέρει μπασκετάκι». Ή και το πιο δημοφιλές μεταξύ των ακροατών του «Με τι φράγκα» που προβλέπει «Με τι φράγκα/Πήρες τα Balenciaga;(…) Πάνω στην απελπισία, τσαμπουνάς συνωμοσία».
Τρία άλμπουμ έχει κυκλοφορήσει μέχρι εδώ: Το 2023 τα «Μαθήματα ζωής» και «Χωρίς παρεξήγηση» (Ogdoo), αλλά είχε προηγηθεί βέβαια και ο δίσκος με τα τραγούδια που ακούγονται στο μεγάλο θεατρικό χιτ των τελευταίων ετών, την παράσταση «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο που, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, συνεχίζει για τρίτη χρονιά την πορεία της στο «Γκλόρια» με τον Πάνο Βλάχο στον ρόλο του «Γελωτοποιού».
Αλλωστε, πριν κι από τραγουδοποιό, ικανό να γράψει αιχμηρό ή σατιρικό κοινωνικοπολιτικό στίχο ή τρυφερές μπαλάντες ή και να κάνει ένα ολόκληρο θέατρο να τραγουδά «ένα τυχαίο γεγονός, μια νύχτα με αστέρια, που βρέθηκε αναρχικός σε λάθος μπάτσου χέρια», ως ηθοποιό τον γνωρίσαμε. Και σε τηλεοπτικές σειρές μάλιστα ευρείας αποδοχής από το 2008, με χαρακτηριστικότερη τη συμμετοχή του την τριετία 2013-16 στο «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» (Alpha) και πιο πρόσφατη τις «17 Κλωστές» (Cosmote TV).
Παρ’ όλα αυτά ήταν με το έργο του ιδιοφυούς αντισυστημικού Ιταλού νομπελίστα δραματουργού που ο Βλάχος «μπολιάστηκε», φαίνεται, καθοριστικά…
Γεννημένος Μάρτιο του 1985 στη Βούλα, ο Πάνος Βλάχος σπούδασε Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, εργάστηκε για λίγο σε μια εταιρεία, αλλά παράλληλα ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο και τη μουσική. Γι’ αυτό και αποφάσισε να σπουδάσει και στη Σχολή του Γιώργου Αρμένη – ενώ ταυτόχρονα μάθαινε κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμά, ακορντεόν, κοντραμπάσο και παραδοσιακά κρουστά. Εξάσκησε μετά την υποκριτική τόσο σε τηλεοπτικές σειρές, όσο και στο θέατρο δίπλα σε σπουδαίους σκηνοθέτες, κάνοντας το καλοκαίρι του 2014 και την πρώτη του εμφάνιση στην Επίδαυρο ως «Ξανθίας», στους κατά Κακλέα αριστοφανικούς «Βατράχους» του Εθνικού.
Κι ενώ η καριέρα του εδώ απογειωνόταν, εκείνος τα παράτησε και πήγε στις ΗΠΑ. Την άνοιξη του 2016, ξεκίνησε κι εκεί, στη Νέα Υόρκη, να δουλεύει ως ηθοποιός σε παράσταση του «Μιστέρο Μπούφο» του Ντάριο Φο – παράσταση που έκανε μετά περιοδεία σε πέντε χώρες. Με Ντάριο Φο σημαδεύτηκε όμως και η επιστροφή του στην Ελλάδα. Ισως έτσι να θήτευσε ο ταλαντούχος τραγουδοποιός και ηθοποιός και στη σκέψη του «αιρετικού» Ιταλού νομπελίστα που έλεγε ανάμεσα σ’ άλλα «πάντα προσπαθούσα να βάζω στα γραπτά μου μια ρωγμή ικανή να θέσει σε κρίση τις βεβαιότητες, να θέτει υπό αμφισβήτηση τις απόψεις, να ανοίξει λίγο τα μυαλά».
Γιατί τον επιλέξαμε
Ο σατιρικός στίχος του «Μέσα σ’ ένα σάκο βάλτε Αδωνη και Πορτοσάλτε», που γράφτηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών, άνοιξε ξαφνικά, την εβδομάδα που πέρασε (12-16.02.2024), εναντίον του τον ασκό του Αιόλου.