Το 1904 οι Σουηδοί έγραφαν βιβλία γεωγραφίας υπό μορφή κόμικ
Γραμμένο απόv.psychogiosεπί 16/10/2022
Από το filoitexnisfilosofias
Ο μικρός Νιλς, έγινε πετυχημένη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε στην Ελλάδα. Η συγγραφέας τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας…
Ο Νιλς Χόλγκερσον ήταν ήρωας μιας από τις πιο επιτυχημένες παιδικές σειρές που προβαλλόταν στην ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του ΄80.
Το 14χρονο αγόρι που πετούσε πιασμένο από τον λαιμό μιας χήνας και μιλούσε την ίδια γλώσσα με τα ζώα, ερχόταν κάθε εβδομάδα στις τηλεοπτικές οθόνες και μέσα από τις περιπέτειές του έδειχνε την καθημερινότητα των ζώων και των πουλιών μαθαίνοντας τα παιδιά να αγαπούν όλα τα πλάσματα της Γης.
Advertisement
Η σειρά βασίστηκε σε βιβλίο που έγραψε το 1906 η Σουηδέζα δασκάλα και συγγραφέας Σέλμα Λάγκερλεφ, μετά από παραγγελία του Συνδέσμου Δασκάλων. Της είχε ζητηθεί να γράψει ένα βιβλίο γεωγραφίας για τα παιδιά. Η Λάγκερλεφ εμπνεύστηκε τον Νιλς και οι μαθητές μάθαιναν τη γεωγραφία της χώρας τους με αμείωτο ενδιαφέρον.
H Σέλμα Λάγκερλεφ είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας…
H Σέλμα Λάγκερλεφ είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Advertisement Η Λάγκερλεφ αφιέρωσε τρία χρόνια, στη μελέτη της ζωής στην ύπαιθρο και στον τρόπο συμπεριφοράς των ζώων και των πουλιών.
Έψαξε και βρήκε άγνωστες έως τότες ιστορίες και θρύλους από διαφορετικές επαρχίες της χώρας της. Αξιοποίησε όσα είχε μάθει, όσα είχε ακούσει από τη γιαγιά της όταν ήταν παιδί και σε συνδυασμό με την αχαλίνωτη φαντασία της έγραψε το «Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον».
Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από το Νιλς, ένα 14χρονο κακομαθημένο αγόρι που ζει με τους γονείς του σε αγρόκτημα και του αρέσει να βασανίζει τα ζώα. Μια μέρα η συμπεριφορά του απέναντι σε έναν νάνο είναι τόσο άσχημη που το μικρό πλάσμα για να τον τιμωρήσει τον μεταμορφώνει, τον κάνει μικροκαμωμένο σαν να ήταν νάνος ενώ παράλληλα του δίνει την ικανότητα να συνεννοείται με τα ζώα. Μέσα απο τις περιπέτειες του Νιλς τα παιδιά έμαθαν γεωγραφία
Τα ζώα του αγροκτήματος βλέποντας το παιδί που τόσον καιρό τα ταλαιπωρούσε αποφασίζουν να πάρουν την εκδίκησή τους. Ενώ ετοιμάζονται να τιμωρήσουν τον μικρόσωμο Νιλς, ο Μάρτιν, μια άσπρη χήνα επιχειρεί να το σκάσει με ένα περαστικό κοπάδι από αγριόχηνες.
Ο Νιλς δεν αφήνει την ευκαιρία και προκειμένου να γλιτώσει από τα χέρια των υπολοίπων ζώων πιάνεται από το λαιμό της χήνας και ξεκινά το θαυμαστό του ταξίδι.
Πετώντας πάνω από λίμνες, βουνά, δάση, ποτάμια και πεδιάδες, μαζί με τις αγριόχηνες, μαθαίνει πολλά, όχι μόνο για τα ζώα και για τη φύση, αλλά και για την αξία της ζωής όλων των πλασμάτων που ζουν πάνω στον πλανήτη.
Στο βιβλίο ο Νιλς πετάει με τις αγριόχηνες πάνω από όλες τις επαρχίες της Σουηδίας και η συγγραφέας προβάλλει τον φυσικό τρόπο ζωής.
Ωστόσο, το βιβλίο επικρίθηκε γιατί στο κεφάλαιο 53, ενώ ο Νιλς πετάει πάνω από μία συγκεκριμένη περιοχή, την επαρχία Halland δεν ενθουσιάζεται και το κοπάδι δεν σταματά.
Τo βιβλίο περιλαμβάνει κι άλλες μικρότερες ιστορίες ανθρώπων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επηρεάζονται από τον Νιλς. Για παράδειγμα περιγράφει τη σκηνή που ένας νεαρός από την επαρχία, ο οποίος ζει στη Στοκχόλμη, νιώθει αποξένωση και μοναξιά.
Κάποια στιγμή σε ένα πάρκο συναντά έναν ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος του διηγείται την ιστορία της πόλης, ώστε ο νεαρός και ο αναγνώστης να την γνωρίσουν καλύτερα.
Αργότερα, ο νεαρός ανακαλύπτει ότι ο ηλικιωμένος άνδρας δεν είναι άλλος από τον βασιλιά της Σουηδίας που περπατούσε ινκόγκνιτο στο πάρκο.
Το 1909, μετά την έκδοση του Νιλς Χόλγκερσον, η Σέλμα Λάγκερλεφ έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τον ευγενή ιδεαλισμό, τη ζωηρή φαντασία και την πνευματική αντίληψη που χαρακτηρίζουν τη γραφή της».
Το «θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» δεν ήταν το πρώτο βιβλίο που είχε γράψει. Είχαν προηγηθεί τουλάχιστον εννέα βιβλία της και το 1904 της είχε απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο της Σουηδικής Ακαδημίας.
Δέκα χρόνια αργότερα έγινε μέλος της. Το πρόσωπό της, αλλά και η φιγούρα του Νιλς πάνω στη χήνα απεικονίζονται σε χαρτονόμισμα της Σουηδίας και σε γραμματόσημα….