Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Παγκόσμια οικολογική καταστροφή αν δεν αποτραπεί η εξαφάνιση ειδών δέντρων

Γραμμένο απόεπί 04/09/2022

Οι επιστήμονες ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεση δράση για την προστασία των 60.000 ειδών δέντρων στον κόσμο.

Μια νέα έκθεση προβλέπει σοβαρές συνέπειες για τους ανθρώπους, την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα του πλανήτη, εάν συνεχιστεί η εκτεταμένη απώλεια των δέντρων.

«Πέρυσι, δημοσιεύσαμε την έκθεση ‘State of the World’s Trees’, όπου δείξαμε ότι τουλάχιστον 17.500 είδη δέντρων, δηλαδή περίπου το 1/3 των 60.000 ειδών δέντρων στον κόσμο, κινδυνεύουν με εξαφάνιση», δήλωσε η Μάλιν Ρίβερς, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και Επικεφαλής Προτεραιοτήτων Διατήρησης στη Διεθνή Υπηρεσία Διατήρησης Βοτανικών Κήπων (BGCI).

«Θέλουμε να τονίσουμε γιατί έχει σημασία το γεγονός ότι τόσα πολλά είδη δέντρων εξαφανίζονται. Αν δεν δράσουμε τώρα, αυτό θα επηρεάσει την ανθρωπότητα, τις οικονομίες και τα μέσα διαβίωσής μας. Οικολογικά, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη», τόνισε η Ρίβερς.

Η έκκληση αυτή υποστηρίζεται από 45 επιστήμονες από περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Αϊτή, ενώ η αίτηση για δράση υπογράφεται από περισσότερους από 30 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων βοτανικών κήπων, δενδροκομείων και πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα παγκόσμια δάση συνεισφέρουν 1,3 εκατ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. Η ξυλεία είναι το πιο πολύτιμο αγαθό, αλλά τα μη ξυλώδη προϊόντα, όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα φάρμακα, δημιουργούν 88 δισ. δολάρια έσοδα στο παγκόσμιο εμπόριο. Από τα φρούτα που διατίθενται για παγκόσμια κατανάλωση, το 53% προέρχεται από δέντρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από ένα δάσος και εξαρτώνται από αυτά. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα δάση παρέχουν έως και το 25% του εισοδήματος των νοικοκυριών.

«Ορισμένοι άνθρωποι ζουν στο δάσος και το χρησιμοποιούν για βιοπορισμό, για τροφή, καταφύγιο και φάρμακα», δήλωσε η Ρίβερς.

«Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα δάση για το εισόδημά τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα επηρεαστούν άμεσα από την απώλεια των δέντρων. Πολλά δέντρα έχουν επίσης πολιτιστική σημασία για κάποιους λαούς. Όταν αυτά τα είδη δέντρων χάνονται, χάνεται και η πολιτιστική κληρονομιά, όπως τα δέντρα του Αίματος του δράκου στην Υεμένη ή τα μπαομπάμπ στη Μαδαγασκάρη», σημείωσε η επιστήμονας.

Η μεγάλης κλίμακας εξαφάνιση των ειδών δέντρων θα οδηγούσε σε μεγάλες απώλειες της βιοποικιλότητας. Τα μισά από τα είδη ζώων και φυτών στον κόσμο βασίζονται στα δέντρα. Τα δάση περιέχουν περίπου το 75% των ειδών πτηνών, το 68% των ειδών θηλαστικών και έως και 10 εκατομμύρια είδη ασπόνδυλων. Τα είδη που εξαρτώνται από τα δάση έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 53% από το 1970.

«Όταν εξετάζουμε τους κινδύνους εξαφάνισης για τα θηλαστικά ή τα πτηνά, υπολογίζουμε την απώλεια ενδιαιτημάτων και συχνά αυτό σημαίνει απώλεια δέντρων», εξήγησε η Ρίβερς.

«Αν δεν φροντίσουμε τα δέντρα, δεν υπάρχει περίπτωση να φροντίσουμε όλη την υπόλοιπη ζωή εκεί», τόνισε.

Η εξαφάνιση ενός μόνο είδους δέντρου μπορεί να αλλάξει σημαντικά ένα οικοσύστημα, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία του. Τα δάση αποθηκεύουν το 50% του διοξειδίου του άνθρακα, οπότε η περαιτέρω εξαφάνιση των δέντρων θα μειώσει την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κατάρρευση.

«Το καινούργιο στοιχείο σε αυτή την έκθεση είναι ότι η ποικιλομορφία των δέντρων είναι τόσο σημαντική», δήλωσε η Ρίβερς. «Δείχνουμε ότι τα ποικιλόμορφα δάση αποθηκεύουν περισσότερο άνθρακα από τις μονοκαλλιέργειες. Χάνοντας την ποικιλομορφία των δέντρων, θα χάσουμε και την ποικιλομορφία όλων των οργανισμών: πουλιά, ζώα, μύκητες, μικροοργανισμούς, έντομα», επισήμανε η ερευνήτρια.

Περισσότερα από 100 είδη δέντρων έχουν ήδη εξαφανιστεί, ενώ δισεκατομμύρια δέντρα εξακολουθούν να χάνονται κάθε χρόνο από παράσιτα, ασθένειες, χωροκατακτητικά είδη, ξηρασία, κλιματική κατάρρευση και αποψίλωση, σε περιοχές πλούσιες σε είδη, όπως ο Αμαζόνιος και το Βόρνεο.

Ενόψει της διάσκεψης Cop15 του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στο Μόντρεαλ τον ερχόμενο Δεκέμβριο, οι συγγραφείς της έκθεσης ζητούν περισσότερη προστασία για τα δέντρα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ρόλου των δέντρων στην περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική.

«Θέλουμε να δούμε δράση», δήλωσε η Ρίβερς. «Μπορούμε όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη για το βόειο κρέας που τρώμε και να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα δέντρων προέρχονται από βιώσιμες πηγές. Θέλουμε όμως να δούμε και τις κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη, ώστε να υπάρχει κοινή σκέψη για τη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή και άλλα ζητήματα».

Πηγή: Εύη Τσιριγωτάκη για ertnews.gr


Συνέχισε να διαβάζεις