Νέα μελέτη δείχνει πως η έκθεση στο κρύο θα μπορούσε να αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων
Γραμμένο απόdchristofεπί 08/08/2022
Η έκθεση στο κρύο φαίνεται να δυσκολεύει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με μελέτη σε ποντίκια από ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, διαπίστωσε ότι οι ψυχρές θερμοκρασίες ενεργοποιούν το καφέ λίπος που παράγει θερμότητα και καταναλώνει τα σάκχαρα που χρειάζονται οι όγκοι για να ευδοκιμήσουν. Παρόμοιοι μεταβολικοί μηχανισμοί βρέθηκαν σε ασθενή με καρκίνο που εκτέθηκε σε χαμηλότερη θερμοκρασία δωματίου.
“Βρήκαμε ότι ο καφές λιπώδης ιστός που ενεργοποιείται με το κρύο ανταγωνίζεται τους όγκους για τη γλυκόζη και μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης του όγκου σε ποντίκια. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο κρύο θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου, αν και αυτό πρέπει να επικυρωθεί σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες”. – Καθηγητής Yihai Cao στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Όγκων και Κυτταρικής Βιολογίας, Ινστιτούτο Karolinska, και συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη συνέκρινε τα ποσοστά ανάπτυξης όγκου και επιβίωσης σε ποντίκια με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος, όταν εκτίθενται σε κρύο έναντι ζεστών συνθηκών διαβίωσης. Τα ποντίκια που εγκλιματίστηκαν σε θερμοκρασίες 4 βαθμών Κελσίου είχαν σημαντικά πιο αργή ανάπτυξη όγκου και έζησαν σχεδόν διπλάσιο χρόνο σε σύγκριση με τα ποντίκια σε δωμάτια των 30 βαθμών Κελσίου.
Για να μάθουν γιατί συμβαίνει αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν δείκτες στον ιστό για να μελετήσουν τις κυτταρικές αντιδράσεις και χρησιμοποίησαν τεστ απεικόνισης για να εξετάσουν το μεταβολισμό της γλυκόζης. Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται συνήθως μεγάλες ποσότητες γλυκόζης ή ζάχαρης για να αναπτυχθούν.
Ανακάλυψαν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες πυροδοτούν σημαντική πρόσληψη γλυκόζης στον καφέ λιπώδη ιστό, γνωστό και ως καφέ λίπος, ένα είδος λίπους που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε ψυχρές συνθήκες. Ταυτόχρονα, τα σήματα γλυκόζης ήταν μόλις ανιχνεύσιμα στα καρκινικά κύτταρα.
Όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν είτε το καφέ λίπος είτε μια πρωτεΐνη καθοριστική για το μεταβολισμό του που ονομάζεται UCP1, η ευεργετική επίδραση της έκθεσης στο κρύο ουσιαστικά εξαλείφθηκε και οι όγκοι αναπτύχθηκαν με ρυθμό αντίστοιχο με εκείνους που εκτέθηκαν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Ομοίως, η διατροφή ποντικών που φέρουν όγκους με ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη εξάλειψε επίσης την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών και αποκατέστησε την ανάπτυξη του όγκου.
«Είναι ενδιαφέρον ότι τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη φαίνεται να ακυρώνουν την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών στα καρκινικά κύτταρα, υποδηλώνοντας ότι ο περιορισμός της παροχής γλυκόζης είναι πιθανώς μία από τις πιο σημαντικές μεθόδους για την καταστολή του όγκου», λέει ο Yihai Cao.
Για να μελετήσουν την ανθρώπινη συνάφεια των ευρημάτων, οι ερευνητές στρατολόγησαν έξι υγιείς εθελοντές και έναν ασθενή με καρκίνο που υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία. Χρησιμοποιώντας σάρωση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET), οι ερευνητές εντόπισαν σημαντική ποσότητα καφέ λίπους που ενεργοποιείται στο λαιμό, τη σπονδυλική στήλη και το στήθος υγιών ενηλίκων που φορούσαν σορτς και μπλουζάκια ενώ εκτέθηκαν σε μια ελαφρώς ψυχρή θερμοκρασία δωματίου 16 βαθμών Κελσίου. έως και έξι ώρες την ημέρα για δύο εβδομάδες.
Ο ασθενής με καρκίνο φορούσε ελαφριά ρούχα ενώ περνούσε χρόνο σε δωμάτια των 22 βαθμών Κελσίου για μια εβδομάδα και στη συνέχεια σε δωμάτια των 28 βαθμών Κελσίου για τέσσερις ημέρες. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι παρόλο που υπάρχουν σημαντικές διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωποπ, οι 28 βαθμοί Κελσίου θεωρούνται γενικά μια άνετη θερμοκρασία περιβάλλοντος (θερμοουδέτερη θερμοκρασία) για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν επιδεικνύουν σημαντική δραστηριότητα. Οι απεικονιστικές σαρώσεις εντόπισαν αυξημένο καφέ λίπος και μείωσαν την πρόσληψη γλυκόζης του όγκου κατά τη διάρκεια της χαμηλότερης έναντι της υψηλότερης θερμοκρασίας.
«Αυτές οι θερμοκρασίες θεωρούνται ανεκτές από τους περισσότερους ανθρώπους», λέει ο Yihai Cao. «Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι ότι η θεραπεία έκθεσης στο κρύο και η ενεργοποίηση του καφέ λιπώδους ιστού με άλλες προσεγγίσεις όπως τα φάρμακα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν ένα ακόμη εργαλείο στην εργαλειοθήκη για τη θεραπεία του καρκίνου».
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας, τη Σουηδική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Σουηδικό Ταμείο για τον Καρκίνο της παιδικής ηλικίας, τον τομέα στρατηγικής έρευνας στα βλαστοκύτταρα και την αναγεννητική ιατρική στο Karolinska Institutet, το Ίδρυμα Torsten Söderberg, το Maud and Birger Gustavsson Ίδρυμα, το Ίδρυμα Novo Nordisk και το Ίδρυμα Knut και Alice Wallenberg.
Πηγή: news-medical.net