Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


5 περίεργες ιδέες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Γραμμένο απόεπί 28/04/2023

Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όσο περισσότερες ιδέες, τόσο το καλύτερο. Αν και αυτές οι δημιουργικές λύσεις μπορεί στην αρχή να φαίνονται βιαστικές, αν υπήρχε κάποια στιγμή να καλωσορίσουμε δημιουργικές και ακόμη και τρελές ιδέες, θα ήταν τώρα.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικές από τις πιο εκπληκτικές ιδέες που σκέφτηκαν οι επιστήμονες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.miles

Μηχανικά δέντρα

Τι κάνεις όταν δεν έχεις αληθινά δέντρα; Φυτεύεις ψεύτικα φυσικά. Ο Klaus Lackner, καθηγητής μηχανικής, έχει εφεύρει ένα μηχανικό δέντρο που έχει σχεδιαστεί για να απορροφάει διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, μόλις ολοκληρωθεί, το δέντρο θα έχει ύψος 10 μέτρα, σχεδιασμένο να συλλαμβάνει το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. 

Το πρώτο δέντρο, που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου της Αριζόνα, θα απορροφάει 90 κιλά άνθρακα την ημέρα και ο Λάκνερ ελπίζει να κλιμακώσει την τεχνολογία έτσι ώστε οι «δεντροκαλλιέργειες» να μπορούν να συλλάβουν έως και 1.000 τόνους άνθρακα ημερησίως.

Χτίζοντας υποβρύχιους τοίχους για τον αποκλεισμό των παγετώνων

Καθώς το ζεστό νερό των ωκεανών προσκρούει στους παγετώνες, τους λιώνει με ανησυχητικό ρυθμό. Γι’ αυτό ορισμένοι επιστήμονες πρότειναν την κατασκευή υποβρύχιων τοίχων για την προστασία των παγετώνων από αυτό το ολοένα και πιο ζεστό νερό. Το μέγεθος του τείχους θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του παγετώνα, σύμφωνα με μια μελέτη του Μαρτίου 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Για παράδειγμα, ο παγετώνας της Γροιλανδίας θα απαιτούσε έναν τοίχο μήκους σχεδόν 5 χιλιομέτρων και ύψους 100 μέτρων.

«Πιστεύουμε ότι η γεωμηχανική των παγετώνων θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικές ποσότητες πάγου του εδάφους της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής να φτάσουν στη θάλασσα για αιώνες, κερδίζοντας μας χρόνο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Θάμπωμα του ήλιου

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ φλερτάρουν με την ιδέα της μείωσης των ακτίνων του ήλιου με ανθρακικό ασβέστιο ως έναν από τους τρόπους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θα λειτουργούσε σαν ένα αντιόξινο για την ατμόσφαιρα, δροσίζοντας τα πράγματα. Το σχέδιο των ερευνητών του Χάρβαρντ θα απελευθερώσει ανθρακικό ασβέστιο στην ατμόσφαιρα μέσω αεροπλάνων στη στρατόσφαιρα για να δουν πόσο καλά αντανακλούν το φως του ήλιου.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Αυγούστου 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, τα αερολύματα θα μπορούν να μιμηθούν τις επιδράσεις σκίασης του ήλιου από ηφαίστεια επειδή μετά από μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις όπως το El Chichón και το όρος Pinatubo, η γη είναι γνωστό ότι περνά μια περίοδο ψύξης λόγω της μειωμένης ποσότητα του ηλιακού φωτός.

Ψεκασμός του Αρκτικού πάγου με γυαλί

Το Arctic Ice Project που εδρεύει στην Καλιφόρνια έχει μια καινοτόμο ιδέα — να ψεκάσει ένα λεπτό στρώμα από κοίλες γυάλινες μικροσφαίρες (HGM) στην κορυφή του πάγου της Αρκτικής για να ενισχύσει την ικανότητά του να αντανακλά την ακτινοβολία του ήλιου. Η σκέψη είναι ότι αυτό το λεπτό στρώμα γυαλιού θα προστάτευε τον πιο καινούριο πάγο που είναι πολύ επιρρεπής στο λιώσιμο μέχρι να εξελιχθεί σε πιο ώριμο “πολυετή πάγο υψηλής ανακλαστικότητας”.

Μια υπέρλευκη βαφή ψύξης

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue σκέφτηκαν μια τρελή ιδέα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – να βάψουν τα πάντα με υπέρλευκη βαφή. Το νέο υπέρλευκο χρώμα τους είναι περισσότερο από 98% ανακλαστικό, γεγονός που του επιτρέπει να διατηρεί τις θερμές επιφάνειες πιο δροσερές για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η βαφή 92τμ μιας επιφάνειας με αυτό το χρώμα θα μπορούσε να έχει ψυκτική ισχύ 10 κιλοβάτ. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε πόλεις που θερμαίνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, αυτό το χρώμα μπορεί να βοηθήσει να δροσιστούν λίγο, τουλάχιστον προσωρινά.

Πηγή: discovermagazine.com