Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


3 συνήθειες που αρρωσταίνουν το συκώτι σας

Γραμμένο απόεπί 19/10/2023

Από το newsitamea.gr / 06.2023

Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας και έχει αντίστοιχα μεγάλες ευθύνες. 
Φιλτράρει το αίμα, επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά, συμβάλει στην καταπολέμηση λοιμώξεων, παράγει τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και πολλά ακόμη.
Όλα αυτά όμως σημαίνουν πως το συκώτι είναι ένα πολύτιμο όργανο και αν αρρωστήσει οι συνέπειες για τον οργανισμό είναι έως και μοιραίες.
Οι 3 συνήθειες που αρρωσταίνουν το συκώτι σας
Παχυσαρκία
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παχυσαρκία παίζει ρόλο στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος η οποία επηρεάζει περίπου 80 με 100 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, και “σύντομα θα είναι ο νούμερο ένα λόγος για μεταμόσχευση ήπατος στην Αμερική”, λέει ο David Bernstein, MD, επικεφαλής ηπατολογίας στο κέντρο Northwell Health της Νέας Υόρκης.
Συμβαίνει όταν στα λιποκύτταρα αποθηκεύεται μεγάλη ποσότητα λίπους. Παρότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί αυτή τη νόσο, η κατάσταση, εκτός από την παχυσαρκία, συνδέεται επίσης με το μεταβολικό σύνδρομο, υψηλή αρτηριακή πίεση και τριγλυκερίδια.
Μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών
Τα αναψυκτικά περιέχουν πολλή ζάχαρη, γι’ αυτό δεν είναι και παράξενο που έχουν συνδεθεί με ασθένειες του ήπατος. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Hepatology βρήκε πως οι άνθρωποι που έπιναν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη τη μέρα είχαν υψηλότερους δείκτες για νόσους λιπώδους ήπατος από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου ή επέλεγαν χωρίς ζάχαρη.
(Παρότι αυτό δεν σημαίνει πως τα light αναψυκτικά είναι μια υγιεινή επιλογή.) Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος σε ανθρώπους που παράλληλα ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Ακόμη πιο τελευταία μελέτη, του αμερικανικού φορέα για τη μελέτη της παχυσαρκίας, International Association for the Study of Obesity, βρήκε πως άνθρωποι που έπιναν δύο αναψυκτικά με ζάχαρη τη μέρα για έξι μήνες είχαν συμπτώματα μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος
Κάπνισμα
Τώρα έχετε έναν ακόμη λόγο να κόψετε το τσιγάρο: Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Τα τοξικά χημικά στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και τελικά κίρρωση.
Το κάπνισμα ενθαρρύνει επίσης την παραγωγή κυτοκινών, χημικών που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη φλεγμονή και βλάβες στα ηπατικά κύτταρα. Και ένας τελευταίος λόγος: Σε ανθρώπους με ηπατίτιδα Β ή C, το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, μιας μορφής καρκίνου του ήπατος.


Συνέχισε να διαβάζεις

Προηγούμενη ανάρτηση

Αυτονόητο vs ανόητο