Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Τι είναι ο καπαμάς

Γραμμένο απόεπί 11/11/2022

Από το anatropinews.gr

Πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια τόσο στα ενημερωτικά sites όσο και στα social media για τον καπαμά, τη λέξη που χθες, μέσα σε λίγες ώρες έγινε viral με αφορμή την πρεμιέρα του προγράμματος “Καλάθι του Νοικοκυριού” και το σχετικό σχόλιο on camera έλληνα καταναλωτή.
Ο ρεπόρτερ της εκπομπής “Καλημέρα Ελλάδα” του Γιώργου Παπαδάκη τον πλησίασε την ώρα που φόρτωνε τα λιγοστά ψώνια στο αυτοκίνητό του και τον ρώτησε πώς βλέπει τις τιμές των προϊόντων με τον ίδιο να απαντά “α@@@@α καπαμά“, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν είδε καμία διαφορά.
Τι είναι όμως ο καπαμάς;
Ας πάμε, κατ’ αρχήν, στο λεξικό:
καπαμάς ο [kapamás] Ο1: (μαγειρ.) 1. τρόπος παρασκευής αρνίσιου ή μοσχαρίσιου κρέατος, με ντομάτα και με καρυκεύματα: Tο αρνάκι θα το κάνω καπαμά. 2. φαγητό μαγειρεμένο με τον παραπάνω τρόπο: Φάγαμε καπαμά. Mου αρέσει ο ~.
[τουρκ. kapama -ς]
Επίσης:
Ο καπαμάς είναι φαγητό από αρνήσιο ή μοσχαρήσιο κρέας με ντομάτα και μπαχαρικά (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα καπαμάς,ο, 835).
Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού στην έκδοσή της «Από πού κρατά η σκούφια τους» σημειώνει πως πρόκειται για φαγητό με κρασί, το οποίο σιγοψήνεται σε κλειστή κατσαρόλα (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καππαμάς, 51).
ΕΤΥΜ. < τουρκ. kapama (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα καπαμάς (ο), 835; Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καππαμάς,ο, 181) < ρ. kapamak «κλείνω, σκεπάζω» (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα καπαμάς,ο, 835; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καππαμάς, 51).
Κι ακόμη:
«Ο όρος «καπαμάς» έχει τουρκικές ρίζες και αναφέρεται σε μαγείρεμα φαγητού «καπακωμένου», σκεπασμένου δηλαδή με το καπάκι της κατσαρόλας. Το μαγείρεμα με τον τρόπο αυτό γίνεται σε σιγανή φωτιά και το κρέας κόβεται σε μικρότερα κομμάτια. Ο κλασικός καπαμάς φτιάχνεται με μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας, αλλά εμείς μπορούμε να τον φτιάξουμε και με κουνέλι, λαγό, κοτόπουλο, χταπόδι και φυσικά με χοιρινό κρέας».
Επειδή όμως εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές ούτε λαγούς ούτε χταπόδια μπορούμε να πάρουμε για να δοκιμάσουμε τον καπαμά, ας δούμε μία πιο φτωχική συνταγή στο icooktoheal.com, το κουνουπίδι καπαμά.
Οσο για τη συνταγή που πρότεινε ο έλληνας καταναλωτής, αυτήν αργά ή γρήγορα θα τη δοκιμάσουμε όλοι στο σούπερ-μάρκετ της περιοχής μας…