Current track

Title

Artist


Τα 5 χειρότερα τσουνάμι στην ιστορία

Written by on 08/06/2023

Τα τσουνάμι έχουν κατά καιρούς καταστρέψει πολλές παράκτιες περιοχές και συνεχίζουν να αποτελούν απειλή σε πολλά μέρη του κόσμου. Δύο από τα πιο καταστροφικά τσουνάμι έχουν συμβεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Εδώ είναι πέντε από τα χειρότερα τσουνάμι στην ιστορία.

1. Σεισμός και τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό

26 Δεκεμβρίου 2004
Απολογισμός νεκρών: 227.899 άνθρωποι σε 13 χώρες

Το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου του 2004, η Sonali Deraniyagala έκανε διακοπές με την οικογένειά της στην ακτή της Σρι Λάνκα. Είδε απειλητικά παλιρροιακά κύματα να πέφτουν στην παραλία από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της.

Η οικογένειά της τράπηκε σε φυγή και τους παρέλαβε ένας οδηγός σε ένα SUV. Χτυπήθηκαν από το νερό λίγες στιγμές αργότερα. Μόνο η Deraniyagala επέζησε. Έχασε τον σύζυγό της, τους δύο γιους της, τους γονείς και τον καλύτερο φίλο της.

Το τσουνάμι του 2004 ήταν το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί. Προκλήθηκε από σεισμό 9,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε 30χλμ κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού μεταξύ της Βιρμανίας και της Ινδικής πλάκας. Η δύναμη προκάλεσε μια ρήξη μήκους 1200χλμ και ένα τσουνάμι που εξαπλώθηκε προς κάθε κατεύθυνση.

Οι ακτές της Ινδονησίας ήταν μια από τις πρώτες περιοχές που χτυπήθηκαν με κύματα μεγαλύτερα από 45 μέτρα. Το τελευταίο τσουνάμι έπληξε τις ακτές της Αφρικής ώρες αργότερα με κύματα ύψους 9 μέτρων.

Η δύναμη των ογκωδών κυμάτων ισοπέδωσε κτίρια και, σε ορισμένα σημεία, προκάλεσε πλημμύρες έως και 5χλμ στην ενδοχώρα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν και οι απώλειες από την καταστροφή υπολογίστηκαν σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μπορείτε να δείτε εδώ ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Δημ. Δεμεσούκα για το φονικό τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό.

2. Σεισμός και τσουνάμι της Λισαβόνας

1 Νοεμβρίου 1755
Απολογισμός νεκρών: Μεταξύ 60.000 και 100.000 ατόμων.

Οι άνθρωποι ταξίδεψαν από την πορτογαλική ύπαιθρο στη Λισαβόνα για την Ημέρα των Αγίων Πάντων. Μέχρι τα μέσα του πρωινού, πλήθη συγκεντρώθηκαν στις εκκλησίες και οι δρόμοι είχαν περισσότερη κίνηση από το συνηθισμένο.

Όμως στον Ατλαντικό Ωκεανό δημιουργήθηκαν προβλήματα. Η μετατόπιση κοντά στο νοτιοδυτικό περιθώριο της Ιβηρικής οδήγησε σε σεισμό 8,5 Ρίχτερ που έγινε αισθητός μέχρι τη Γερμανία. Τα κτίρια στη Λισαβόνα σείστηκαν και οι επιζώντες περιέγραψαν ότι άκουσαν έναν «φρικτό υπόγειο θόρυβο». Η πόλη σείστηκε από τους σεισμούς για την επόμενη ώρα.

Πολλά κτίρια έγιναν ερείπια και οι επιζώντες διευθετούσαν το χάος όταν έπληξε το τσουνάμι. Ο αριθμός των νεκρών για την πόλη υπολογίζεται σε περίπου 30.000 άτομα. Ορισμένοι μελετητές υποστήριξαν ότι η εκτίμηση ήταν πολύ χαμηλή επειδή τα πτώματα απομακρύνθηκαν από την πόλη χωρίς να καταμετρηθούν.

Το τσουνάμι προκάλεσε κύματα ύψους μεταξύ 5,5 και 9χμλ που έπεσαν στις πορτογαλικές, ισπανικές και μαροκινές ακτές, σκοτώνοντας έως και 10.000 ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές. Οι ζημιές εκτιμήθηκαν ότι έφτασαν το 48 τοις εκατό του πορτογαλικού ΑΕΠ.

3. Έκρηξη του ηφαιστείου Krakatau και τσουνάμι

27 Αυγούστου 1883
Αριθμός νεκρών: 36.000

Για μήνες, ναυτικοί ανέφεραν ότι έβλεπαν δραστηριότητα από το ηφαίστειο Krakatau, που βρίσκεται σε ένα νησί της Ινδονησίας μεταξύ της Σουμάτρας και της Ιάβας. Το ηφαίστειο εξερράγη τελικά στα τέλη Αυγούστου με μια σειρά εκρήξεων νωρίς το πρωί.

Κάθε φορά που το ηφαίστειο εκρήγνυτο, ζεστό αέριο και ηφαιστειακή ύλη (που ονομάζεται πυροκλαστική ροή) ξεσπούσαν στον ωκεανό. Η δύναμη από αυτές τις πυροκλαστικές ροές σχημάτισε τσουνάμι που έπεσαν σε κοντινά νησιά. Για ώρες, τα παράκτια χωριά υπέστησαν πολλαπλά τσουνάμι 30 μέτρων. Στην Ιάβα, η πόλη Μεράκ των 2.700 κατοίκων αποδεκατίστηκε πλήρως. Δύο άνθρωποι επέζησαν, οι υπόλοιποι πνίγηκαν.

Οι επιζώντες του τσουνάμι θυμούνται ότι είδαν τεράστιους τοίχους από νερό να τρέχουν προς την ακτή. Μέχρι να υποχωρήσουν τα κύματα, περισσότερες από 300 παράκτιες πόλεις και οι κάτοικοί τους είχαν παρασυρθεί.

4. Σεισμός και τσουνάμι της Άρικας

13 Αυγούστου 1868
Αριθμός νεκρών: 25.000

Το απόγευμα της Πέμπτης στις 13 Αυγούστου του 1868, οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στα σύνορα του Περού και της Χιλής ένιωσαν προσεισμούς. Ήξεραν ότι ερχόταν ένας σεισμός και πολλοί ήταν με ασφάλεια έξω όταν ένας σεισμός 8,5 Ρίχτερ σημειώθηκε γύρω στις 4:30 μ.μ.

Οι άνθρωποι κοντά στη θάλασσα παρακολουθούσαν καθώς το νερό ανέβαινε και στη συνέχεια υποχώρησε, αφήνοντας εκτεθειμένο πάνω από ένα 1,5χλμ βυθού. Στη συνέχεια, ένα τσουνάμι ύψους άνω των 15 μέτρων συνετρίβη στην ακτή. Και τα κύματα συνέχιζαν να έρχονται. Το δεύτερο κύμα ήταν πάνω από 27 μέτρα ύψος.

Η πόλη-λιμάνι της Arica καταστράφηκε και ένας ιστορικός περιέγραψε τους επιζώντες ως χαμένους να κυκλοφορούν στα συντρίμμια. Άλλες παράκτιες πόλεις στο Περού και τη Χιλή εξαφανίστηκαν επίσης. Οι πόλεις της ενδοχώρας επλήγησαν κι αυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Βολιβία.

Εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή ολόκληρων πόλεων, το τσουνάμι ναυάγησε επίσης πολλά πλοία που ελλιμενίστηκαν στις παράκτιες πόλεις-λιμάνια. Δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ βρίσκονταν στο λιμάνι της Arica όταν έπληξε το τσουνάμι. Το ένα μετέφερε προμήθειες αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων και τόσο το πλοίο όσο και το φορτίο χάθηκαν από τα τεράστια κύματα.

5. Σεισμός και τσουνάμι Tōhoku

11 Μαρτίου 2011
Αριθμός νεκρών: 15.550 άτομα

Μετά από έναν απογευματινό σεισμό που συγκλόνισε την Ιαπωνία, οι άνθρωποι φοβήθηκαν ότι θα ακολουθούσε τσουνάμι. Στο Δημοτικό Σχολείο Okawa στην πόλη Ishinomaki, μαθητές και καθηγητές συγκεντρώθηκαν στην αυλή. Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν θα έπρεπε να αναζητήσουν υψηλότερο έδαφος. Άλλοι ανησυχούσαν για πιθανή κατολίσθηση.

Μετά από 40 λεπτά, η σχολή και οι φοιτητές αποχώρησαν. Το τσουνάμι χτύπησε ενώ εκκενώθηκαν. Πέθαναν 74 μαθητές και 10 δάσκαλοι.

Η καταστροφή ξεκίνησε κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού με μια σύγκρουση μεταξύ των πλακών του Ειρηνικού και της Βόρειας Αμερικής που οδήγησε σε σεισμό 9,1 Ρίχτερ. Σχεδόν όλη η Ιαπωνία ένιωσε τα βουητά του σεισμού. Και σύντομα, 1900 χλμ από την ακτογραμμή της Ιαπωνίας αισθάνθηκαν τον αντίκτυπο ενός τσουνάμι 4ο μέτρων.

Στην παραλιακή πόλη Ōkuma, ο πυρηνικός σταθμός Fukushima Daiichi έχασε την ισχύ του. Οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης πλημμύρισαν και οι τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου ψύξαν και απελευθέρωσαν ακτινοβολία. Η πόλη εκκενώθηκε γρήγορα και το περιστατικό θεωρήθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών.

Εκτός από τους ανθρώπους που εκκενώθηκαν από την Οκούμα, περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από το τσουνάμι και η συνολική οικονομική απώλεια εκτιμήθηκε σε 309 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: discovermagazine.com