Ταξιδιώτης στον χρόνο: Η μυστηριώδης φωτογραφία του άνδρα με το «κινητό»
Γραμμένο απόv.psychogiosεπί 25/04/2023
Mirror
Από το newsbomb.gr
Η συγκεκριμένη φωτογραφία φέρεται να τραβήχτηκε το 1943 στην Ισλανδία, και όσες φορές κι αν επανέλθει στο προσκήνιο, άλλες τόσες αναζωπυρώνει τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας για το ταξίδι στον χρόνο.
Μια φωτογραφία της δεκαετίας του 1940 έχει προκαλέσει για μία ακόμα φορά πολλές συζητήσεις σχετικά με τους χρονοταξιδιώτες και πόσο πραγματικό μπορεί να είναι το ταξίδι στον χρόνο.
Μία φωτογραφία, που με μία πρώτη ματιά δεν εμφανίζει κάτι αξιοπερίεργο, φέρεται να τραβήχτηκε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, απαθανατίζοντας έναν άνδρα ντυμένο με ρούχα της εποχής να στέκεται σε μία γωνιά του δρόμου.
Αλλά οι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη, ισχυριζόμενοι ότι ο άνδρας κρατάει ένα κινητό τηλέφωνο – μια συσκευή που εφευρέθηκε περίπου 30 χρόνια αργότερα.
Το πρώτο κινητό τηλέφωνο ήταν το Motorola DynaTAC 8000X, το οποίο κυκλοφόρησε στην αγορά το 1973.
Τραβηγμένη στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας το 1943, η εικόνα έδειχνε έναν μάλλον πολυσύχναστο δρόμο γεμάτο ντόπιους και Αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό ωστόσο που τράβηξε την προσοχή είναι ένας φαινομενικά κανονικός άντρας ντυμένος με μια καμπαρντίνα που ακουμπάει σε μια βιτρίνα.
Φαίνεται να κοιτάζει απευθείας στην κάμερα, κάτι που όλοι οι υπόλοιποι δείχνουν να αγνοούν.
Και ο μυστηριώδης άνδρας έχει το χέρι του στο αυτί του – και ορισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποψιάζονται ότι μπορεί να κρατάει ένα κινητό τηλέφωνο.
Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι είναι ένας ταξιδιώτης του χρόνου που ταξίδεψε πίσω με την ηλεκτρονική συσκευή, η οποία δεν είχε ακόμα εφευρεθεί
Η φωτογραφία πυροδότησε μια έντονη συζήτηση στο Facebook, αφού δημοσιεύτηκε πριν μερικά χρόνια στην ομάδα Gamlar ljósmyndir – που σημαίνει «παλιές φωτογραφίες» στα ισλανδικά – από τον Kristjan Hoffmann.
Κάποιοι υιοθέτησαν άμεσα την εκδοχή του ταξιδιώτη στον χρόνο, κάποιοι ήταν πιο δύσπιστοι και κάποιοι απλά σχολίασαν χιουμοριστικά ότι ίσως ο άνδρας έκανε κάτι φυσιολογικό ή οι Ισλανδοί είχαν «ήδη εφεύρει το κινητό τηλέφωνο πολύ πριν από οποιονδήποτε άλλο».
Οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν την Ισλανδία το 1940, με τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό, Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος φοβόταν ότι η ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ θα εισέβαλλε και θα έπαιρνε τον έλεγχο των θαλασσών του Βόρειου Ατλαντικού.
Τα αμερικανικά στρατεύματα συμφώνησαν να υπερασπιστούν την Ισλανδία, στη θέση των βρετανικών και καναδικών στρατευμάτων, το 1941.
Μέχρι το 1943, όταν λέγεται ότι τραβήχτηκε η φωτογραφία, περίπου 30.000 συμμαχικά στρατεύματα εκτιμάται ότι είχαν την έδρα τους στην Ισλανδία.