Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Σπάνιες εικόνες: Η Άνω Πόλη στην δεκαετία του ’80

Γραμμένο απόεπί 20/12/2022

Από το parallaximag.gr

Η Άνω Πόλη στην δεκαετία του ’80 Το «Καρίπειον Μέλαθρον» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Άνω Πόλη 

Parallaxi 10 Δεκεμβρίου 2022 Το «Καρίπειον Μέλαθρον», ένα από τα ωραιότερα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Άνω Πόλη, την περίοδο που ακόμη ήταν κατοικία και στο ισόγειο υπήρχε ένα μαγαζί με την επιγραφή «Καπνοπωλείο και Ψιλικά». Οι σπάνιες ασπρόμαυρες εικόνες είναι του Πλάτωνα Κλεανθίδη. Το «Καρίπειον Μέλαθρον» βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ολυμπιάδος και Στ. Δραγούμη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Άνω Πόλη. 
Κατασκευάστηκε το 1890 ως αρχοντικό σπίτι του γιου του τελευταίου Οθωμανού πολιτικού διοικητή της Θεσσαλονίκης Αμπντουραχμάν Γιαζή Πασά, ενδεχομένως από τον γνωστό Ιταλό αρχιτέκτονα στη Θεσσαλονίκη, τον Βιταλιάνο Ποζέλι. 
Ο επιπλοπώλης Σ. Νοταρίδης αγόρασε το ακίνητο το 1928, το οποίο στη συνέχεια, από τον κληρονόμό του, περιήλθε στον ιατρό Αλέξανδρο Καρίπη, ο οποίος φρόντισε να το αποκαταστήσει με τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, καθιστώντας το επίσης έδρα του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (Ι.Ε.Θ.Π.). 
Από το 2019 στεγάζεται το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul project. Το κτήριο αποτελεί το μοναδικό δείγμα σταυρεπίστεγου τύπου κατοικίας στην Άνω Πόλη και παρουσιάζει πολλά ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία, όπως το σαχνισί με τα μεταλλικά περίτεχνα φουρούσια, οι ψευδοπαραστάδες με τα Κορινθιάζοντα επίκρανα στις γωνίες του κτιρίου και οι διακοσμητικοί ρόδακες στις όψεις.