Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

JUKE BOX

21:00 23:00

Τρέχουσα παράσταση

JUKE BOX

21:00 23:00


Πού στη Γη ανατέλλει πρώτα ο ήλιος;

Γραμμένο απόεπί 11/12/2022

Στον περιστρεφόμενο, σφαιρικό πλανήτη μας, ο ήλιος σέρνεται ατελείωτα στον ορίζοντα. Πού συμβαίνει όμως η πρώτη ανατολή της ημέρας; Και με τον ήλιο να δύει γρήγορα το 2022, ποιο μέρος βιώνει τις πρώτες στιγμές φωτός την Πρωτοχρονιά;

Από φυσική άποψη, δεν υπάρχει πραγματικά μια «πρώτη» ανατολή, σύμφωνα με τον Cameron Hummels, έναν μεταδιδακτορικό μελετητή θεωρητικής αστροφυσικής στο Caltech. Υπάρχει απλώς μια σειρά από αέναες ανατολές που συμβαίνουν όλο και πιο μακριά προς τα δυτικά — καμία πραγματικά πρώτη, καμία πραγματικά τελευταία.

Αλλά για να παρακολουθούν τον χρόνο, οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει ένα αυθαίρετο σύστημα χρονομέτρησης, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών ώρας και της διεθνούς γραμμής ημερομηνίας, που σηματοδοτεί τη γραμμή στη Γη όπου τελειώνει η μια μέρα και αρχίζει η επόμενη. «Έτσι η συμφωνημένη «πρώτη» ανατολή της ημέρας λαμβάνει χώρα στη διεθνή γραμμή ημερομηνίας», είπε ο Hummels.

Η διεθνής γραμμή ημερομηνίας διατρέχει τη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, κυρίως κατά μήκος της γραμμής 180ου γεωγραφικού μήκους. Αν και είναι κυρίως μια ευθεία γραμμή, υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου αποκλίνει έτσι ώστε να αποφευχθεί η διαίρεση μιας χώρας σε δύο ζώνες ώρας ή για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Για παράδειγμα, η διεθνής γραμμή ημερομηνίας εκτείνεται σχεδόν 2.000 μίλια (3.200 χιλιόμετρα) ανατολικά γύρω από το Κιριμπάτι, μια συλλογή από νησιά που διασχίζουν τον ισημερινό. Το Κιριμπάτι έχει την πιο πρώιμη ζώνη ώρας στη Γη, UTC +14, επομένως, “για μεγάλο μέρος του έτους, όπως κοντά στις ισημερίες, το Κιριμπάτι θα πρέπει να έχει την πρώτη ανατολή της ημέρας”, είπε ο Hummel. Συγκεκριμένα, το ανατολικότερο ακατοίκητο νησί του Κιριμπάτι, το Millennium Island, γνωστό και ως νησί Caroline, είναι συχνά το πρώτο μέρος στη Γη που υποδέχεται τον ήλιο.

Image credit: Jailbird/wikimedia; (CC BY-SA 3.0)

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η Γη έχει μια μικρή κλίση 23,5 μοιρών, επομένως ο τρόπος με τον οποίο πέφτει το ηλιακό φως στον πλανήτη αλλάζει κατά τη διάρκεια του έτους. Κατά το νότιο θερινό ηλιοστάσιο και το βόρειο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, ο ήλιος λάμπει κατά προτίμηση στον Τροπικό του Αιγόκερω στο Νότιο Ημισφαίριο. και ο Νότιος Πόλος και το μεγαλύτερο μέρος της Ανταρκτικής φωτίζονται όλο το 24ωρο.

«Αλλά αν κρυφτείς λίγο πάνω από τις 66,6 μοίρες νότια, ο ήλιος θα βουτήξει για λίγο κάτω από τον ορίζοντα πριν δημιουργήσει μια ανατολή λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα», είπε ο Hummels. Ως εκ τούτου, το Young Island, ένα ακατοίκητο νησί που διεκδικεί η Νέα Ζηλανδία, θα δει μερικές φορές την πρώτη ανατολή του ηλίου τις ημέρες και εβδομάδες γύρω από το ηλιοστάσιο, συμπεριλαμβανομένης της 1ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, το Young Island έχει την πρώτη ανατολή της ημέρας μόνο 10% έως 15% του χρόνου, σύμφωνα με το Ναυτικό Παρατηρητήριο των Η.Π.Α. Τον υπόλοιπο χρόνο, τα φαινόμενα διάθλασης του φωτός της ατμόσφαιρας της Γης είναι τόσο ισχυρά που μπορείτε να συνεχίσετε να βλέπετε το φως του ήλιου στο Young Island ακόμα και όταν ο ήλιος βυθιστεί κάτω από τον ορίζοντα, αποτρέποντας ένα πραγματικό ηλιοβασίλεμα ή ανατολή. Όταν συμβαίνει αυτό, ο παγετώνας Dibble, μια χερσόνησος στην ακτογραμμή της Ανταρκτικής, δέχεται την πρώτη ανατολή της ημέρας κατά τη διάρκεια του ηλιοστασίου.

Γύρω από το βόρειο θερινό ηλιοστάσιο και το νότιο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου έως τις 22 Ιουνίου, ο ήλιος λάμπει πιο άμεσα στο βόρειο ημισφαίριο παρά στο νότιο ημισφαίριο. Έτσι, η πρώτη ανατολή του ηλίου θα είναι πιο βόρεια. «Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας περνάει μεταξύ Ρωσίας και Αλάσκας διασχίζοντας το Βερίγγειο Στενό», είπε ο Χούμελς. Η γραμμή ημερομηνίας διχοτομεί ένα ζευγάρι νησιών που ονομάζονται Νησιά Διομήδη. Το νησί του Μεγάλου Διομήδη ανήκει στη Ρωσία και ο Μικρός Διομήδης είναι μέρος των Η.Π.Α. Τις εβδομάδες και ακόμη και μήνες πριν από τις 21 Ιουνίου, το ρωσικό νησί βλέπει την πρώτη ανατολή του ηλίου στον κόσμο, είπε ο Hummels.

 

Πηγή: livescience.com