Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Ποια είναι η μητέρα των ψυχικών ασθενειών, σύμφωνα με τον Καρλ Γιούνγκ;

Γραμμένο απόεπί 13/11/2024

Από το lavart.gr 

Διαβάζοντας τις γνώσεις του Καρλ Γιούνγκ για την προέλευση της ψυχικής ασθένειας, ένιωσα σαν να σκόνταψα στα αχαρτογράφητα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, όπου οι σκιές παίρνουν τους ρόλους των ηθοποιών σε ένα ψυχολογικό θρίλερ.
Για τον Γιούνγκ η μητέρα της ψυχικής ασθένειας δεν είναι μια φιγούρα με πρόσωπο, αλλά μάλλον το τεράστιο, συχνά παρεξηγημένο βασίλειο αυτού που ονόμασε «σκιά». Αυτή η σκιά περιλαμβάνει τις καταπιεσμένες, αγνοημένες ή παρεξηγημένες πτυχές του εαυτού μας, εκείνες τις σκοτεινές γωνιές του ψυχισμού που αποφεύγουμε, φοβούμενοι τι μπορεί να κρύβεται εκεί. Από εκεί μπορεί να ξεκινήσει η ψυχική ασθένεια που ξεφυτρώνει από το αφρόντιστο έδαφος των καταπιεσμένων συναισθημάτων, των τραυμάτων και των αγνοημένων αναγκών.
Ο Γιούνγκ πρότεινε ότι όταν αρνούμαστε ή θάβουμε κομμάτια του εαυτού μας, αυτές οι απαρνημένες πτυχές αυξάνουν σε δύναμη, μετατρέπονται σε κάτι σαν στοιχείο, αυτό που περιέγραψε ως προβολές ή συμπλέγματα. Κατά κάποιον τρόπο, είναι σαν να ζεις σε ένα σπίτι με κρυμμένα δωμάτια που φοβάσαι να εξερευνήσεις από το οποίο όμως ακούς συνεχώς ανησυχητικούς θορύβους. Η ψυχική ασθένεια, υποστήριξε ο Γιούνγκ, συχνά προκύπτει όταν αυτά τα εσωτερικά δωμάτια μένουν ανεξερεύνητα για πολύ καιρό, όταν αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε τις πτυχές του εαυτού μας που νιώθουμε ντροπιαστικές επώδυνες ή τρομακτικές. «Η μητέρα των ψυχικών ασθενειών είναι η ζωή που δε ζήσαμε..», κατέγραψε κι εμείς ακόμη απορούμε αν ζήσαμε έστω τα μισά από αυτά που ονειρευτήκαμε ή αυτά που αντέξαμε.
Ας μελετήσουμε κι άλλες διατυπώσεις του Καρλ.
17 αποφθέγματα του Καρλ Γιούνγκ
  1. “Η λέξη «ευτυχία» θα έχανε τη σημασία της αν δεν την εξισορροπούσε η λύπη”.
  2. “Όσο αντιστέκεσαι, τόσο θα επιμένει”.
  3. “Πιστεύουμε ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο της ζωής μας. Κι’ όμως, ένας φίλος μπορεί εύκολα να αποκαλύψει μια πτυχή του εαυτού μας που δεν την γνωρίζαμε”.
  4. “Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία”.
  5. “Τα όνειρα σου θα γίνουν πραγματικότητα μόνο όταν κοιτάξεις βαθιά μέσα στην καρδιά σου. Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει”.
  6. “Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο”.
  7. “Όλα όσα μας ενοχλούν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του εαυτού μας”.
  8. “Η συνάντηση δύο προσωπικοτήτων όταν ενώνονται είναι όπως όταν ενώνονται δύο χημικά στοιχεία: αν υπάρξει αντίδραση, και τα δύο μεταμορφώνονται”
  9. “Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω”
  10. “Αν είσαι χαρισματικός άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι κέρδισες εσύ κάτι. Σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσεις κάτι πίσω”.
  11. “Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν εμφανιστεί, μην την διώξεις. Προσκάλεσε την μέσα σου και άστην να σου μιλήσει”.
  12. “Τίποτε χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί σε κάποιον, από το να γίνει τελείως κατανοητός”.
  13. “Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει”.
  14. “Οι άνθρωποι θα κάνανε τα πάντα, οτιδήποτε παράλογο για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τον ίδιο τους τον ευατό”.
  15. “Όλοι μοιραζόμαστε ένα μαζικό ασυνείδητο νου, διαμορφωμένο από τις μνήμες και τα πρότυπα συμπεριφοράς σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Από εδώ πηγάζουν πράγματα όπως οι αρχέγονοι φόβοι και ο μυστικισμός”.
  16. “Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων”.
  17. “Μην κρατάς κάποιον που θέλει να φύγει. Αλλιώς, δεν θα γνωρίσεις αυτόν που έρχεται”.
Αυτή η διαδικασία το ταξίδι στο ασυνείδητο έχει λιγότερο να κάνει με την εξάλειψη του σκοταδιού και περισσότερο με το να το αγκαλιάσουμε, να το κατανοήσουμε και να μάθουμε να συνυπάρχουμε με όλα όσα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια.