Current track

Title

Artist

Current show

Current show


Νερό στα έγκατα της Γης τρεις φορές περισσότερο από όλους τους ωκεανούς

Written by on 20/04/2023

Από το defence-point.gr
Βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή νερού που υπολογίζεται ότι περιέχει τριπλάσια ποσότητα νερού από όλους τους ωκεανούς στην επιφάνειά μας. Το 2014, μια ομάδα από τις ΗΠΑ χρησιμοποίησε 2.000 σεισμομετρικές συσκευές για να μελετήσει τα σεισμικά κύματα που εξέπεμψαν περίπου 500 σεισμοί.
Εξετάζοντας την ταχύτητα των κυμάτων σε διαφορετικά βάθη, η ομάδα μπόρεσε να προσδιορίσει μέσα από τι είδους πετρώματα ταξίδεψαν τα σεισμικά κύματα προτού φθάσουν στους αισθητήρες. Ανακάλυψαν ότι περίπου 700 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας στη «ζώνη μετάβασης» μεταξύ του κάτω μανδύα και του άνω μανδύα υπήρχε ένα πέτρωμα που ονομάζεται ringwoodite. Στα ελληνικά έχει αποδοθεί ως Ρινγκουδίτης. Πρόκεται για πέτρωμα που πήρε το όνομά του προς τιμήν Αυστραλού γεωλόγου ονόματι Ted Ringwood.
Ο ριγνγκουδίτης σχηματίζεται μόνο κάτω από την έντονη πίεση που βρίσκεται προς το κέντρο του πλανήτη μας. Μόνο ένα δείγμα από το εσωτερικό της Γης – διότι το ορυκτό έχει επίσης βρεθεί σε μετεωρίτες – έχει ανακαλυφθεί, παγιδευμένο μέσα σε ένα μικροσκοπικό διαμάντι. Ο ρινγκουδίτης περιέχει νερό, όχι σε υγρή μορφή, αλλά παγιδευμένο μέσα στη μοριακή δομή των ορυκτών.
«Ο ριγνγκουδίτης είναι σαν ένα σφουγγάρι, που απορροφά νερό. Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στην κρυσταλλική δομή του που του επιτρέπει να προσελκύει υδρογόνο και να παγιδεύει νερό» εξήγησε ο γεωφυσικός Steve Jacobsen σε δήλωση εκείνη την εποχή «Αυτό το ορυκτό μπορεί να περιέχει πολύ νερό».
Προηγούμενα πειράματα έδειξα ότι ο Ρινγκουδίτης μπορεί να περιέχει έως και 1,5 τοις εκατό νερό και τα σεισμικά κύματα που ανιχνεύθηκαν ήταν σύμφωνα με τις ενδείξεις αυτές. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι αν μόνο το 1 τοις εκατό του συγκεκριμένου πετρωματος στη ζώνη μετάβασης είναι νερό, αυτό θα σήμαινε ότι περιέχει τρεις φορές περισσότερο νερό από όλους τους ωκεανούς στην επιφάνεια της Γης.
“Εάν υπάρχει σημαντική ποσότητα H2O στη ζώνη μετάβασης, τότε θα πρέπει να γίνει κάποια τήξη σε περιοχές όπου υπάρχει ροή στον κάτω μανδύα”, δήλωσε ο σεισμολόγος Brandon Schmandt, “και αυτό είναι σύμφωνο με αυτό που βρήκαμε”.
Ο Γιάκομπσεν πιστεύει ότι η μελέτη συμβάλλει στην απόδειξη ότι το νερό της Γης «ήρθε από μέσα», είπε στο New Scientist . «Νομίζω ότι επιτέλους βλέπουμε στοιχεία για έναν κύκλο νερού ολόκληρης της Γης, που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της τεράστιας ποσότητας υγρού νερού στην επιφάνεια του κατοικήσιμου πλανήτη μας», πρόσθεσε ο Jacobsen.