Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Μπαλόνια απ’ το υπερπέραν

Γραμμένο απόεπί 19/02/2023

Από kathimerini.gr / Παντελής Μπουκάλας

Η έρευνα του National Geographic Channel έγινε προ δεκαετίας, θεαματική αλλαγή των αριθμών πάντως δεν πρέπει να έχει συμβεί. Εχουμε λοιπόν και λέμε: Πάνω από το 1/3 των ΗΠΑμερικανών πιστεύουν και στην ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών αλλά και στις επισκέψεις UFO στον πλανήτη μας. Οχτώ στους δέκα δηλώνουν σίγουροι πως ο Λευκός Οίκος κρύβει από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου τις καθόδους UFO στη Γη. Ενας στους δέκα ορκίζεται πως έχει δει UFO. Και ένας στους δύο πιστεύει ότι οι Ανθρωποι με τα Μαύρα, γνωστοί από τις πλακατζίδικες ταινίες, απειλούν όσους δηλώνουν πως είχαν επαφή οποιουδήποτε τύπου με εξωγήινους και τους αναγκάζουν να σωπάσουν ή να αναιρέσουν τις αρχικές δηλώσεις τους.
Με το «Αβαταρ» Νο 2 να θριαμβεύει στις οθόνες του κινηματογράφου, δηλαδή με το μυαλό των θεατών ήδη φευγάτο στον πλανήτη Πανδώρα και στους ομοίους του, ήταν αναμενόμενο ότι τα άγνωστης ταυτότητας ουράνια μπαλόνια που καταρρίφθηκαν από τα αμερικανικά μαχητικά θα αναζωπύρωναν τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ύπαρξης νοημόνων εξωγήινων πλασμάτων. Και μάλιστα τόσο προοδευμένων, ώστε να μπορούν να μας επισκέπτονται όποτε το επιθυμούν. Αλλωστε αυτοί κατασκεύασαν μια φορά κι έναν καιρό το ανθρώπινο είδος, όχι ακριβώς κατ’ εικόνα τους. Αυτή την κοσμογονία προβάλλουν οι πιστοί της θεωρίας του Εριχ φον Ντένικεν περί «αρχαίων αστροναυτών». Την οποία παρουσίασε προ καιρού η κρατική τηλεόραση, υπό μορφή μάλιστα «ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ», ενώ ήταν ένα κατάφωρα ψευτοεπιστημονικό συμπίλημα.
Για την επιστήμη, τους αστροφυσικούς και τους εξωβιολόγους, είναι αυτονόητη η ύπαρξη ζωής στο αχανές σύμπαν. Η παραεπιστήμη όμως, η ουφολατρία που αποδίδει τα πάντα σε εξωγήινο δάκτυλο σαν του γλυκύτατου Ε.Τ., έχει τα δικά της αυτονόητα, τα δικά της δόγματα. Πρώτον, ο άνθρωπος είναι ένα πειραματόζωο πλασμένο από εξωγήινες φυλές, από διαστημικούς σπορείς ζωής που εξακολουθούν να ελέγχουν τον νου μας με χίλιους κι έναν τρόπους. Δεύτερον, οι κυβερνήτες όλων των χωρών κρύβουν συντονισμένοι το μέγα μυστικό, επειδή στην πραγματικότητα είναι ανδρείκελα των εξωγήινων.
Οι ουφολάτρες αυτού του είδους δεν τρέφονται με δηλώσεις σαν του στρατηγού Γκλεν Ντ. βαν Χερκ, που είπε πως δεν αποκλείει την πιθανότητα εξωγήινης ταυτότητας των μπαλονιών. Τρέφονται με αρνήσεις και απορρίψεις. Γι’ αυτούς η διάψευση από τον Λευκό Οίκο του εξωγήινου ενδεχομένου είναι η ισχυρότερη επιβεβαίωσή του.