Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Μια Rock Έκθεση Τέχνης για το Κύτταρο – 50 χρόνια διαδρομής

Γραμμένο απόεπί 20/03/2024

Από το in.gr

Η έκθεση θα πραγματτοποιηθεί από τις 20 έως 23 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», με ελεύθερη είσοδο.
Εκεί, όπου ο Διονύσης Σαββόπουλος, οραματιστής για μια Βαλκανική ροκ σκηνή, πάντρεψε τα Μπουρμπούλια του με τον μπερντέ του Ευγένιου Σπαθάρη.
Oι Socrates Drank The Conium, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, o Δημήτρης Πουλικάκος, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Μαρίζα Κωχ, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και η Δέσποινα Γλέζου, είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που πρωτόπαιξαν στο Κύτταρο, ταυτιζόμενοι για τα μετέπειτα χρόνια με τη συγκεκριμένη μουσική σκηνή.
The Show Must Go On
Με το πλούσιο άρωμα από το ένδοξο παρελθόν και με αισιόδοξο βλέμμα σε ένα ποιοτικότερο μέλλον, σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος, στην ξενάγηση μιας μυθικής διαδρομή 50 ετών, γνωστής και άγνωστης ιστορίας του πιο διαχρονικού πολιτιστικού φορέα στην Ελλάδα. Το Κύτταρο.
Μαζί με τον παντοτινό συνεργάτη μας, σκηνογράφο και εικαστικό, Φώτη Σταματόπουλο, ετοιμάζουμε καιρό και με πολύ μεράκι, μια μεγάλη ROCK έκθεση τέχνης στο πολιτιστικό κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» του Δήμου Αθηναίων.
Από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου υποδεχόμαστε τους φίλους μας, παλιούς και νέους, σε μια πρωτότυπη αναδρομική έκθεση αφίσας, μια εικαστική έκθεση πορτραίτων, με videos, αντικείμενα, μουσικές και ομιλίες και με ένα στίχο του Freddie Mercury να δίνει το αέναο σύνθημα: «The Show Must Go On».
Μια μεγάλη ιστορία
Η τριετία 1971 – 1973, ήταν αυτή που έδωσε το παντοτινό στίγμα και το άγγιγμα του μύθου στο Κύτταρο της οδού Ηπείρου & Αχαρνών.
Τότε ήταν που η ένταση και ο ηλεκτρισμός των βραδιών του καταγράφηκαν και ηχογραφήθηκαν στο θρυλικό πλέον άλμπουμ «Ζωντανοί στο Κύτταρο (Η ποπ στην Αθήνα)», το πρώτο ροκ live της ελληνικής δισκογραφίας.

Η Μεταπολίτευση άφησε κι εκείνη τα χνάρια της στο Κύτταρο
Θρυλικές οι παραστάσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον Νίκο Ξυλούρη και τον Παύλο Σιδηρόπουλο, όπως και της Δόμνας Σαμίου με μια φουρνιά ανερχόμενων – τότε – δεξιοτεχνών της παραδοσιακής μουσικής μας.
Κι ακόμη, βραδιές με Δανάη και Πάμπλο Νερούντα, καθώς και τους εναπομείναντες αυθεντικούς ρεμπέτες στις πρώτες ξακουστές επανεμφανίσεις τους.
Τη δεκαετία του 1980
Σε συνάρτηση με το πανηγύρι της κοντινής πλατείας Εξαρχείων, διοργανώνονται στο Κύτταρο μοναδικές βραδιές μπλουζ, αλλά και συναυλίες των πρώτων ελληνικών πανκ – ροκ συγκροτημάτων.
Αλησμόνητες και οι σατιρικές ανατρεπτικές παραστάσεις του Τζίμη Πανούση με τις Μουσικές Ταξιαρχίες του, προϊόν των οποίων υπήρξε το άλμπουμ «Hardcore», άλλο ένα σημαντικό live της εγχώριας δισκογραφίας.
Τη δεκαετία του 90, με την απόλυτη κυριαρχία της τηλεοπτικής εικόνας και τον μοιραίο περιορισμό κάθε είδους αντισυμβατικών πολιτιστικών δρώμενων, το Κύτταρο έπεσε σε περίοδο καλλιτεχνικού μαρασμού και δύσκολων αποφάσεων. Η στροφή στο λαϊκό πρόγραμμα δεν ταίριαξε ποτέ με την κληρονομία ενός χώρου που έμαθε να πρωτοπορεί και οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες.
Το ελληνικό ροκ στέκι
Το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη «Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ» με πρωταγωνιστές όλους τους πρωτεργάτες της δεκαετίας του ΄70 παράλληλα με την αναγέννηση του «μικρού αδερφού» και γειτονικού RODEO Club, ήταν ο σπινθήρας για τον επαναπροσδιορισμό του Κύτταρου ως το απόλυτο ελληνικό ροκ στέκι.

Τον Οκτώβριο του 2007 το Κύτταρο Live ανοίγει τις πόρτες του ξανά
Όλες οι μεγάλες μορφές της σύγχρονης μουσικής μας σκηνής τίμησαν (και τιμήθηκαν για την παρουσία τους και το έργο τους), τη σκηνή του Κύτταρου.
Η Ελένη Βιτάλη, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Σωτηρία Λεονάρδου, η Μάρθα Φριντζήλα, οι Χαΐνηδες, o Κώστας Χατζής, η Θεοδοσία Τσάτσου, τα Υπόγεια Ρεύματα, τα Μωρά στη Φωτιά, τα Διάφανα Κρίνα, οι Locomondo, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιαννης Γιοκαρίνης, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Ζωρζ Πιλαλί, ο Νίκος Ζιώγαλας, οι Blues Wire, οι Nightstalker, οι Last Drive, οι Rock n Roll Children, οι Magic De Spell, οι Panx Romana, οι The Bullets είναι μόνο μερικοί από τους συντελεστές της καλλιτεχνικής ζύμωσης που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια στον αποκαλούμενο «ναό του Ελληνικού ροκ».