Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Μια ιστορία για τον Βλαντιμίρ Τκατσένκο και τον Αλεξάντερ Γκομέλσκι

Γραμμένο απόεπί 25/09/2024

Από το f/b The Basketbook

Ο Βλαντιμίρ Τκατσένκο την εποχή που ήταν ενεργός παίχτης και βασικό στέλεχος της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της FIBA το ύψος του ήταν 2.20 μέτρα και το βάρος του 148 κιλά, θηρίο με μια λέξη.
Αναλόγων διαστάσεων όπως μπορείτε να φανταστείτε, ήταν και το νούμερο των παπουτσιών του, ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάμε για τον αριθμό 55, ειδική παραγγελία κάθε φορά στην εταιρεία αθλητικών ειδών που προμήθευε με αθλητικό υλικό την εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ και εκείνη την εποχή όλο το πρώην ανατολικό μπλοκ είχε συνάψει συμφωνία με την Adidas.
Σε κάποια προετοιμασία για μεγάλη διοργάνωση, οι διεθνείς Σοβιετικοί είχαν συγκεντρωθεί στο Σοχούμι της Γεωργίας τότε, την Διοσκουριάδα των Αρχαίων Ελλήνων. Στις μεταξύ τους συζητήσεις αναθέματιζαν την ώρα και τη στιγμή που θα έπεφταν ξανά στα νύχια του Γκομέλσκι και των επίπονων προπονητικών του μεθόδων.
Ο Τκατσένκο έψαχνε τρόπο να αποφύγει έστω για λίγο τα “βασανιστήρια” του προπονητή του και πίστεψε πως τον βρήκε, όταν την επόμενη μέρα στην προπόνηση πλησίασε τον “Συνταγματάρχη” και του έδειξε τα παπούτσια του που είχαν ένα μεγάλο σκίσιμο μπροστά (ο Βλαντιμίρ, αυτός ο συμπαθέστατος αγαθός γίγαντας, όταν χρόνια αργότερα ρωτήθηκε για το περιστατικό μήπως είχε βάλει και αυτός το χεράκι του στο σκίσιμο, χαμογέλασε αινιγματικά).
Ο Γκομέλσκι τον κοίταξε για λίγο με αυτά τα πονηρά μάτια πίσω από τα γυαλιά του και μετά του είπε “Εντάξει Βολόντια, μέχρι να έρθουν άλλα από τη Γερμανία, δεν θα κάνεις προπόνηση”. Ο Τκατσένκο έκατσε χαρούμενος στον πάγκο, κρυφογελώντας που το σχέδιο του ( είχε επιτυχή έκβαση, αυτό σήμαινε τουλάχιστον δύο εβδομάδες εκτός προπονήσεων. Που να ήξερε τι του ετοίμαζε ο Γκομέλσκι…
Μετά από δύο μέρες, στην πρωινή προπόνηση και ενώ ο Βλαντιμίρ πήγαινε να καθίσει στη γνώριμη θέση του πάγκου, είδε τον “Συνταγματάρχη” να έρχεται προς το μέρος του με ένα ειρωνικό μειδίαμα να έχει σχηματιστεί στο πρόσωπο του. Στα χέρια του κρατούσε ένα ζευγάρι παπούτσια που τα έδωσε στον Τκατσένκο με ύφος που δεν σήκωνε αντίρρηση, λέγοντας του “Δοκίμασε τα”.
Έκπληκτος ο σέντερ της ΕΣΣΔ, έβαλε τα παπούτσια στα πόδια του και αφού τα έδεσε, σήκωσε το κεφάλι του και κοίταξε με ανοιχτό το στόμα τον Γκομέλσκι, ήταν ακριβώς το νούμερο του. “Έτοιμος Βολόντια; Μπες” του είπε ο Γκομέλσκι και ο Τκατσένκο ήξερε ότι οι μέρες της γαλήνης είχαν οριστικά περάσει.
Που βρήκε όμως ο δαιμόνιος “Συνταγματάρχης” 55 νούμερο αθλητικά παπούτσια μέσα σε 48 ώρες; Για όλα είχε τη λύση. Στο Σοχούμι την ίδια περίοδο προετοιμαζόταν και η εθνική ομάδα γυναικών της Σοβιετικής Ένωσης, ανάμεσα τους και το μεγάλο αστέρι, η καλύτερη παίχτρια του κόσμου εκείνη την εποχή, η ύψους 2.13 μέτρων Ουλιάνα Σεμιόνοβα.
Ο Γκομέλσκι επικοινώνησε με τον τεχνικό της Εθνικής Γυναικών και τον ρώτησε για το νούμερο παπουτσιού της Σεμιόνοβα. Όταν έλαβε την απάντηση πως η Λετονή σέντερ φορούσε το πολυπόθητο 55, με συνοπτικές διαδικασίες τα παπούτσια της βρέθηκαν στα χέρια του “Συνταγματάρχη” και από εκεί στα πόδια του “άτυχου” Βλαντιμίρ Τκατσένκο.
Δεν τον αποκαλούσαν τυχαία “Silver Fox” (Ασημένια Αλεπού) τον παμπόνηρο Γκομέλσκι οι Αμερικανοί…
Antreas Tsemperlidis


Συνέχισε να διαβάζεις