Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει μια πυρηνική βάση στη σελήνη έως το 2028

Γραμμένο απόεπί 26/11/2022

Η Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει την πρώτη της βάση στη σεληνιακή επιφάνεια μέχρι το 2028. Αυτό είναι μέρος των σχεδίων της χώρας να στείλει τους αστροναύτες της στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια, μια πρόκληση για την ανανεωμένη διαστημική υπεροχή της NASA.

Τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ο προγραμματισμένος σεληνιακός σταθμός της Κίνας θα κατασκευαστεί στο νότιο πόλο της Σελήνης και θα είναι πλήρως πυρηνικός.

Πυρηνικός Σταθμός Σελήνης

Σύμφωνα με τους Straits Times ο σταθμός θα αποτελείται από υποσυστήματα τα οποία θα κατασκευαστούν από τις αποστολές Chang’e 6, 7 και 8. Το Chang’e 5 ήταν η πέμπτη αποστολή σεληνιακής εξερεύνησης του Κινεζικού Προγράμματος Εξερεύνησης Σελήνης και η πρώτη αποστολή σεληνιακής αποστολής-επιστροφής δειγμάτων της χώρας.

Ο Wu Weiren, ο επικεφαλής σχεδιαστής του κινεζικού προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης, είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, ότι το εν λόγω πρόγραμμα σελήνης αναπτύσσει ένα νέο σύστημα που χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια για να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες, υψηλής ισχύος ανάγκες σε ενέργεια του σεληνιακού σταθμού.

«Οι αστροναύτες μας πιθανότατα θα είναι σε θέση να πάνε στο φεγγάρι μέσα σε 10 χρόνια», είπε ο Wu Weiran στον Τύπο.

Ο σχεδιαστής του προγράμματος εξερεύνησης δεν αποκάλυψε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον προγραμματισμένο σεληνιακό πυρηνικό αντιδραστήρα. Μια αναφορά από την South China Morning Post μας λέει ότι ο αντιδραστήρας θα μπορούσε να παράγει 1 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μια τέτοια ισχύς είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει μια μικρή πόλη σε ένα μόνο χρόνο.

Η πυρηνική ενέργεια είναι μια καθαρή πηγή ενέργειας χωρίς ίχνη εκπομπών. Παράγει ενέργεια μέσω της σχάσης, η οποία διασπά τα άτομα ουρανίου για να απελευθερώσει ενέργεια. Εάν αυτό το σχέδιο αποδειχθεί επιτυχές, η Κίνα θα είναι η πρώτη που θα δημιουργήσει ισχυρή βάση στη σεληνιακή επιφάνεια, ανοίγοντας τις πύλες για περαιτέρω εξερεύνηση στο διάστημα.

Επίσης, σύμφωνα με την SCMP, ο σταθμός θα αναβαθμιστεί αργότερα σε μια παγκόσμια επιστημονική ερευνητική εγκατάσταση όπου περιστασιακά θα επιχειρούν αστροναύτες από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες πιθανές χώρες-εταίρους.

Ένα πρόσφατο δελτίο τύπου από την Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA) μας λέει ότι ο Πρόεδρος Xi Jinping είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με άλλες χώρες στη διαστημική έρευνα και ανάπτυξη, προκειμένου να κάνει μεγαλύτερη χρήση της διαστημικής τεχνολογίας προς όφελος όλων των ανθρώπων στον πλανήτη.

Μια αναζωπυρωμένη διαστημική κούρσα

Τα τελευταία 15 χρόνια, η Κίνα αύξησε τα οράματά της για την εξερεύνηση του διαστήματος, στέλνοντας ανιχνευτές στο φεγγάρι, αναπτύσσοντας τον δικό της διαστημικό σταθμό και εστιάζοντας στον Άρη. Τα σεληνιακά προγράμματα Chang’e, η αποστολή Tianwen 1 Mars και το πρόγραμμα διαστημικού σταθμού Tiangong είναι μερικές μόνο από τις αξιοσημείωτες αποστολές που έχει πραγματοποιήσει η Κίνα στον τομέα της διαστημικής έρευνας.

Η Fortune μας λέει ότι οι διαστημικοί στόχοι της CNSA την έχουν βάλει σε άμεση αντιπαλότητα με τις ΗΠΑ. Η NASA έχει ένα rover στον Άρη και σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους πίσω στο φεγγάρι για πρώτη φορά από τότε που έληξε το πρόγραμμα Apollo από τη δεκαετία του 1970 αυτή τη δεκαετία.

Εκτός από την αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι, η Κίνα και οι ΗΠΑ επενδύουν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή στο φεγγάρι ή να στείλουν διαστημόπλοια στον Άρη.

Πηγή: techtimes.com

Συνέχισε να διαβάζεις