«Γολγοθάς» για τις γυναίκες που καταγγέλλουν το κακοποιητικό περιβάλλον που ζουν
Written by v.psychogios on 10/04/2024
Προκλητική η στάση της αστυνομίας
Τον πραγματικό «Γολγοθά» που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που καταγγέλλουν το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζουν, που εκτός από την ουσιαστική ανυπαρξία των απαραίτητων δομών προστασίας και τις μακρόσυρτες νομικές διαδικασίες, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αστυνομική αδιαφορία έως αυθαιρεσία, αναδεικνύει άλλη μια φορά η νέα γυναικοκτονία 28χρονης κοπέλας από τον 39χρονο πρώην συμβίο της, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας και μάλιστα λίγα μόλις μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου είχε απευθυνθεί για βοήθεια λίγο πριν πέσει νεκρή από το μαχαίρι του φονιά.
Τεράστια πρόκληση είναι η στάση της αστυνομίας. Γιατί δεν βοηθήθηκε όπως ζήτησε η ίδια, γιατί δεν συνοδεύτηκε από αστυνομικούς μέχρι το σπίτι της ή γιατί δεν της έγινε πρόταση να παραμείνει στο τμήμα μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο περιπολικό. Ερευνάται και η στάση του φρουρού του Τμήματος αν έπραξε ως όφειλε. Επίσης, με βάση όσα έγιναν γνωστά όταν η ίδια πήρε την Αμεση Δράση, το «100», φέρεται να δέχτηκε την εξοργιστική απάντηση ότι «κύρια μου το περιπολικό δεν είναι ταξί», και λίγο μετά έγινε η δολοφονία της σε ζωντανή ακρόαση από το κέντρο της Αμεσης Δράσης.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας την Τετάρτη σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σημείωσε ότι «δεν τέθηκε ποτέ θέμα μη ύπαρξης περιπολίας στην περιοχή, υπήρχε περιπολία στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Το ερώτημα είναι το γιατί δεν κλήθηκε το περιπολικό από τους αστυνομικούς για να συνοδεύσει την κοπέλα στο σπίτι της» ενώ είπε ότι «δεν είναι πρέπων ο τρόπος που απαντάει ο αστυνομικός της Αμεσης Δράσης» και ότι έγιναν «λανθασμένοι χειρισμοί».
Ακόμη υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ότι ο φρουρός στο Αστυνομικό Τμήμα ήταν καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (σπείρα με πλαστογραφίες και για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα), για αρκετούς μήνες μπήκε στη φυλακή, το 2023 με βούλευμα αποφυλακίστηκε και στη συνέχεια έκανε ενστάσεις στα πειθαρχικά με το χαρτί της αποφυλάκισης και επέστρεψε στην Αστυνομία. Ο φάκελός του παρέμεινε ανοιχτός ώσπου πριν από μερικές μέρες καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Αρειο Πάγο και ξεκινούσε η διαδικασία της απόταξής του!
Επίσης, αυτόπτης μάρτυρας την ώρα της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους, που κατέβαινε από το λεωφορείο, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια, άκουσε την κοπέλα να μιλάει στο τηλέφωνο με την Αμεση Δράση και να λέει «δέχομαι απειλές για τη ζωή μου, κυνηγάει να με σκοτώσει» και στη συνέχεια είδε τον 39χρονο να την μαχαιρώνει. Αναφορικά με τον αστυνομικό που ήταν εκείνη τη στιγμή στη σκοπιά του αστυνομικού τμήματος, είπε ότι δεν βγήκε από το φυλάκιο, ενώ ανέφερε: «Δεν αντέδρασε κανείς».
Σε σχέση με την υπόθεση σε εξέλιξη βρίσκεται Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τις ενέργειες που έγιναν στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ και η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων που βρίσκονταν σε υπηρεσία και μεταξύ άλλων θα ερευνηθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Χτες έγινε γνωστό ότι «απομακρύνθηκαν» από τις θέσεις τους ο διοικητής του ΑΤ Αγ. Αναργύρων, 4 αστυνομικοί που είχαν βάρδια και ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου. Επίσης, ο 39χρονος δράστης, που στο παρελθόν έκανε χρήση ναρκωτικών και είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρεία, αναμένεται να απολογηθεί σήμερα.
Με βάση και τα παραπάνω, αποδεικνύονται ακόμα πιο καθαρά για άλλη μια φορά οι ευθύνες κράτους και κυβέρνησης, που αφήνει απροστάτευτα τα θύματα της βίας, με οδυνηρά αποτελέσματα. Οσο για τις ελάχιστες δομές προστασίας, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες.
Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και αδιαφορία
Η χρηματοδότηση για τα 44 συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες, τους 19 ξενώνες σε όλη τη χώρα και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 – η οποία εξαρτάται από ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης – για την οκταετία 2015-2023 ήταν κάτι λιγότερο από 1,5 εκατ. ευρώ.
Η λίστα αναμονής για ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να ξεπερνά τον έναν μήνα σε αρκετά συμβουλευτικά κέντρα, καθώς υπάρχουν μόνο σε 8 από τους 66 δήμους της Αττικής.
Προϋπόθεση για να γίνει μια γυναίκα δεκτή σε ξενώνα είναι μια σειρά ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες καλείται να συγκεντρώσει μόνη, προσκόπτοντας και πάλι στην υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και Ψυχικής Υγείας.
Η γραμμή SOS 15900 λειτουργεί μόνο με 10 άτομα προσωπικό, που δουλεύουν επί χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλύπτοντας την 24ωρη λειτουργία, 365 μέρες τον χρόνο, με τραγικές ελλείψεις και σε διερμηνείς. Είναι ανύπαρκτα εξειδικευμένα κέντρα – καταφύγια για τις γυναίκες θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας, που θα παρέχουν άμεσα δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, όπως η ιατροδικαστική εξέταση, η νομική συνδρομή, η ψυχολογική βοήθεια από μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό.