Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Γιατί το βινύλιο είναι το αντίδοτο μέσα σε έναν ολοένα πιο digital μουσικό κόσμο

Γραμμένο απόεπί 01/03/2024

Από το cnn.gr / Στέλιος Παπαγρηγορίου

Για κάποιους, αν όχι για τους περισσότερους, η είδηση ​​ότι οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου είναι τώρα στο υψηλότερο επίπεδο αυτού του αιώνα –το 2023, αυξήθηκαν για 16η συνεχή χρονιά στα 5,9 εκατομμύρια– θα είναι μάλλον έκπληξη.
Για κάποιους, αν όχι για τους περισσότερους, η είδηση ​​ότι οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου είναι τώρα στο υψηλότερο επίπεδο αυτού του αιώνα –το 2023, αυξήθηκαν για 16η συνεχή χρονιά στα 5,9 εκατομμύρια– θα είναι μάλλον έκπληξη, μιας και κάποτε πιστεύαμε πως το βινύλιο θα ήταν σύντομα τόσο νεκρό όσο και οι δεινόσαυροι. Έλα όμως που οι αριθμοί δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.
Ναι, σίγουρα το bandcamp είναι αναμφισβήτητα πολύ βολικό. Ας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για το γεγονός ότι μπορούμε να κατεβάσουμε ένα άλμπουμ ακόμα και όταν τρέχουμε στο πάρκο ή καθώς περιμένουμε σε μια παγωμένη πλατφόρμα για ένα τρένο που καθυστερεί ατελείωτα. Αλλά ο ήχος της ψηφιακής μουσικής, όπως γνωρίζει κάθε φαν του βινυλίου, δεν είναι, και δεν θα είναι ποτέ, τόσο πλούσιος και ζεστός όσο ο ήχος ενός LP, μιας και η αναπαραγωγή της δεν τείνει να ενθαρρύνει, όπως κάνει η περιστροφή ενός δίσκου, ένα καλό ηχοσύστημα.
Το τελετουργικό του πικάπ απαιτεί συγκέντρωση και προκαλεί σεβασμό. Τα κομμάτια ενός άλμπουμ, είτε της Taylor Swift, είτε των Blur είτε των Rolling Stones (μεταξύ των φετινών μπεστ σέλερ), πρέπει να ακούγονται με συγκεκριμένο τρόπο. Όχι από το λάπτοπ και όχι από το τηλέφωνο σου. Γιατί; Μα γιατί χάνεις όλη τη μαγεία του ήχου.
Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τον καλό ήχο. Τα LP είναι αντικείμενα. Προσφέρουν μια απτική εμπειρία καθώς και μια ακουστική: το εξώφυλλο του δίσκου, οι φωτογραφίες και οι στίχοι παίζουν ρόλο στην εμπειρία αυτή. το κομψό χαμήλωμα της βελόνας στο δίσκο, όλα έχουν τη σημασία τους. Τα δάχτυλα τεντώνονται πάνω από τις εκτάσεις του δίσκου, ο αντίχειρας βρίσκει προσεκτικά το αυλάκι του κάθε κομματιού. Η συσκευασία του είναι σκόπιμη και σημαντική, ένα ζωτικό μέρος του συνόλου. Το εξώφυλλο μπορεί να είναι ένα έργο τέχνης από μόνο του, με ή χωρίς εκτεταμένες σημειώσεις εντός.
Κι όμως δεν περιλαμβάνει μόνο αυτά η εμπειρία του βινυλίου. Οι Public Image Ltd κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους Metal Box τον Νοέμβριο του 1979 και κανείς που αγόρασε αυτά τα πρώτα αντίτυπα δεν ξέχασε ποτέ την εμπειρία. Κυκλοφόρησε μέσα σε ένα κανονικό μεταλλικό κουτί που ήταν ασήκωτο, και φυσικά σήμερα αξίζει πολλά χρήματα αν το έχεις στην συλλογή σου.
Ωστόσο, η αύξηση των πωλήσεων βινυλίου μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μέρος μιας ευρύτερης τάσης. Οι ψηφιακές πλατφόρμες κάποιες φορές μοιάζουν ανούσιες. Θέλουμε το βάρος των πραγμάτων που μπορούμε να κρατήσουμε στα χέρια μας και με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συναισθηματική σύνδεση. Οι πωλήσεις CD και κασετών ανεβαίνουν επίσης πολύ γρήγορα (οι πωλήσεις κασετών ανέρχονται στις 100.000 για τέταρτη συνεχή χρονιά). Αντίθετα λόγω του αυξανόμενου κόστους και του συμπιεσμένου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, οι πωλήσεις βιβλίων επιβραδύνθηκαν το 2023. Ωστόσο, η αγορά παραμένει ανοδική σε όλη τη Βρετανία.
Σε έναν κόσμο που κινείται πολύ γρήγορα και στον οποίο πρέπει να λαμβάνονται μυριάδες εξαντλητικές αποφάσεις κάθε λεπτό, η μικρή τελετή του βινυλίου φαίνεται ότι επιστρέφει και πως μάλλον οι μουσικόφιλοι την έχουν ανάγκη. Μια νέα γενιά ανακαλύπτει πόσο καταπραϋντικό είναι να φυσά κανείς τη σκόνη από έναν αγαπημένο δίσκο – και μια ντουζίνα άλλα καθημερινά μυστήρια εκτός αυτού.