Γιατί η αναβολή στο ξυπνητήρι βελτιώνει την κοινωνική σας ζωή
Γραμμένο απόv.psychogiosεπί 28/09/2022
Από το cretalive.gr / 05.2022
Τι έδειξε νέα έρευνα σε ενήλικες Αμερικανούς
Η επιλογή της «αναβολής» [snooze] στο ξυπνητήρι, μπορεί να βελτιώσει την κοινωνική ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Σχεδόν το 24% των ενηλίκων Αμερικανών, που επιλέγουν «περισσότερο ύπνο» πατώντας «αναβολή» στο ξυπνητήρι τους, υποστηρίζουν ότι αυτό βοηθά τις σχέσεις με αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και συναδέλφους.
Έρευνα σε 2.000 ενήλικες Αμερικανούς διαπίστωσε πως, αυτά τα επιπλέον λίγα λεπτά στο κρεβάτι, κάνουν 6 στους 10 να ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν τη σχέση με τον σύντροφo τους, ενώ το 71% είπε ότι πιστεύει πως ο ύπνος, έχει άμεσο αντίκτυπο στην «κοινωνική υγεία» τους.
Συνολικά, το 72% των ερωτηθέντων επιλέγει «αναβολή», από μία έως τέσσερις φορές κάθε πρωί, ενώ μόλις ένα 16% αποφεύγει εντελώς το «snooze».
Πολλοί ερωτηθέντες συμφώνησαν επίσης, ότι (θεωρητικά) θα ήταν πρόθυμοι να θυσιάσουν άλλες ανέσεις, μόνο και μόνο για να κοιμηθούν λίγο παραπάνω, όπως να σταματήσουν να τρώνε πρωινό (29%), να κάνουν ντους (29%) και να βουρτσίζουν τα δόντια τους (27%).
Την ίδια στιγμή, περίπου 3 στους 10 είπαν ότι θα έφταναν σε ακραία μέτρα για μια επιπλέον ώρα ύπνου, όπως να αποσυνδεθούν από streaming υπηρεσίες για ένα χρόνο (30%), να φορέσουν τα πιο άβολα παπούτσια τους για μια εβδομάδα (29%), να τρώνε το ίδιο φαγητό για δείπνο κάθε μέρα (28%), να μην πάνε ποτέ ξανά σε συναυλία ή αθλητική εκδήλωση (28%) ή να κοιμούνται στο πάτωμα για ένα μήνα (24%).
Και παραδόξως, σύμφωνα με την έρευνα, η Δευτέρα δεν είναι η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας, καθώς μόλις το 28% ανέφερε πως παρακοιμάται εκείνη την ημέρα. Για την ακρίβεια, είναι πιο πιθανό να πατήσουν «αναβολή» την Τετάρτη (40%).
«Όχι μόνο είναι πρόθυμοι, να εγκαταλείψουν το φαγητό και τη βασική υγιεινή για επιπλέον ύπνο, αλλά παρατηρούν πώς επηρεάζει τις σχέσεις και τη δική τους ευημερία», δήλωσε η Cristina Watson, η οποία συνεργάστηκε με την OnePoll για τη διεξαγωγή της έρευνας. «Το να επιλέγεις “αναβολή” δεν σε κάνει τεμπέλη, αλλά είναι σημάδι αυτογνωσίας».
Η Nicole Shallow, αναλύτρια συμπεριφοράς, που εξειδικεύεται σε θέματα ύπνου και blogger του Your Behavior Gal είπε ότι, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, μειωμένη εστίαση, μειωμένα αντανακλαστικά και περιορισμένη δημιουργικότητα. Η σωματική υγεία δέχεται επίσης πλήγμα, είπε, με κίνδυνο αύξησης βάρους, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και ορμονικά προβλήματα.
«Οι συνήθεις λόγοι, που οι ενήλικες δυσκολεύονται να κοιμηθούν οφείλονται συνήθως, στο έντονο άγχος και τις κακές καθημερινές συνήθειες», είπε.
Σύμφωνα με την ίδια, ένα δροσερό περιβάλλον είναι το κατάλληλο για ύπνο, ενώ πρόσθεσε πως τα άτομα που κοιμούνται ανάσκελα και στο πλάι τείνουν να κοιμούνται καλύτερα όλη τη νύχτα, όπως και εκείνοι που χρησιμοποιούν «λευκούς ήχους» και κλείνουν πηγές φωτός, ειδικά ψηφιακές οθόνες (μπλε φως) μέσα στο δωμάτιο.