Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Γάτες. Τα ιδανικότερα ζώα για ψυχοθεραπεία

Γραμμένο απόεπί 08/08/2023

Από το taxydromosartas.gr / Σοφία Εξάρχου / 02.2022

Τα πανέμορφα αιλουροειδή υπάρχουν στη ζωή μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Τρυφερές, άγριες, ναζιάρες, πονηρές. Η γάτα είναι ένα πλάσμα που ή το αγαπάς υπερβολικά, ή που το θέλεις μακριά σου. Ιδιαιτέρες προσωπικότητες, έξυπνες και αυτόνομες.
Η ύπαρξη της γάτας έδωσε ένα τεράστιο άλμα στην ανάπτυξη της γεωργίας. Μόνο αυτές ήταν ικανές εκείνα τα χρόνια να εξολοθρεύσουν τις ορδές των τρωκτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι αγαπούσαν ιδιαίτερα τη θεά Μπαστέτ, που ήταν μια γάτα.
Πολλοί συγγραφείς είχαν ιδιαίτερη σχέση με τις γάτες. Διασημότητες της λογοτεχνίας αντλούσαν έμπνευση και ηρεμία από τις γάτες τους. Μια συντροφιά που είναι μόνιμα δίπλα τη στιγμή της δημιουργίας. Κάθεται δίπλα και γουργουρίζει. Δίνει ηρεμία. Ο μεγάλος Άλντους Χάξλεϊ είπε: «Αν θες να γράψεις, πάρε μια γάτα».
Ο μεγάλος Έρνεστ Χέμινγουεϊ ήταν από τους πιο χαρακτηριστικούς λάτρεις των γατών. Κάποιοι μιλάνε ότι είχε υπό την προστασία του 150 έως και 200 γάτες. Η πορεία του είναι παράλληλη με τις εξαδάχτυλες γάτες του. Δύο διάσημα αποφθέγματά του είναι τα εξής. «Η γάτα έχει απόλυτη, συναισθηματική ειλικρίνεια. Τα ανθρώπινα όντα, για διάφορους λόγους, μπορούν να κρύψουν τα αισθήματά τους. Η γάτα όχι». Και «H μια γάτα φέρνει την επόμενη».
Ο Χέμινγουεϊ είχε πάει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κούβα. Γύρισε για να μείνει μόνιμα στο νησάκι Key West, στο Μαϊάμι. Λάτρης του ποτού γυρνούσε στα μπαρ και συνέλεγε ιστορίες. Εκεί άκουσε και για τις εξαδάχτυλες γάτες της περιοχής που έφερναν γούρι και ασφάλεια στα μεγάλα θαλασσινά ταξίδια.
Ο Χέμινγουεϊ λάτρης και της θάλασσας και των ιστοριών, έπλασε στο νου του μαγικές ιδιότητες γι’ αυτές τις γάτες. Όταν ο φίλος του καπετάνιος Στάνλεϊ Ντέξτερ άκουσε για το ενδιαφέρον του Χέμινγουεϊ για τις εξαδάχτυλες γάτες, του χάρισε μια ολόλευκη με έξι δάκτυλα σε κάθε πόδι. Με απίστευτη χαρά την καλοδέχτηκε. Της έδωσε το όνομα «Χιονάτη» από το γνωστό παιδικό παραμύθι. Μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης αναπτύχθηκε ανάμεσά τους. Οι απόγονοί της ζουν έως σήμερα στο νησί, όπου έχει δημιουργηθεί το «Μουσείο Γατών του Χέμινγουεϊ».
Οι εξαδάκτυλες γάτες έχουν το όνομά του, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αποτελούν ιδιαίτερη ράτσα. Οι απόγονοι της Χιονάτης είχαν όλες μοναδικά ονόματα, όπως Marilyn Monroe, Truman Capote, «Hairy» Truman. Όταν ο τυφώνας Ίρμα πέρασε από το Μουσείο, πολλά άτομα από το προσωπικό αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί, ώστε να προστατεύσουν τις γάτες. Έτσι ακριβώς συνέβη και οι γάτες επιβίωσαν του τυφώνα. Διάσημο έργο του Χέμινγουεϊ είναι το «Γάτα στη Βροχή», το οποίο ως ένα σημείο θεωρείται αυτοβιογραφικό.
Ένας άλλος διάσημος συγγραφέας, ο Ζαν Κοκτώ, λάτρευε τις γάτες. «Αγαπώ τις γάτες επειδή απολαμβάνω το σπίτι μου και σιγά – σιγά μετατρέπονται στην ορατή ψυχή του». Αποτελούσε ιδρυτικό μέλος του «Συλλόγου Φίλων Γάτας» που δημιουργήθηκε στο Παρίσι, το οποίο είχε τη δική του κονκάρδα- γάτα και χρηματοδοτούσε σόου με γάτες!
Ο συγγραφέας τρόμου και επιστημονικής φαντασίας Στίβεν Κινγκ είπε πως «Οι γάτες είναι οι γκάνγκστερ του ζωικού βασιλείου, ζουν έξω από το νόμο και συχνά πεθαίνουν εκεί. Υπήρχαν πολλές απ’ αυτές που δε μεγάλωσαν ποτέ δίπλα στη φωτιά». Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ «Η γάτα δεν προσφέρει υπηρεσίες. Η γάτα προσφέρει τον εαυτό της».
Ο αγαπημένος συγγραφέας και ποιητής Έντγκαρ Άλαν Πόε, έτρεφε ιδιαίτερη αφοσίωση προς τις γάτες. Μάλιστα, ένα από τα σκοτεινά διηγήματά του έχει τον τίτλο «Ο Μαύρος Γάτος» ως κεντρικό χαρακτήρα το γάτο Pluto, ο οποίος επιστρέφει στη ζωή για να εκδικηθεί για το βίαιο θάνατό του. Είπε: «Μακάρι η γραφή μου να ήταν το ίδιο μυστηριώδης όσο μια γάτα».
Ο χαρακτηριστικός συγγραφέας και ποιητής Τσαρλς Μπουκόφσκι, είπε: «Το να υπάρχουν μερικές γάτες γύρω σου είναι καλό. Αν νιώθεις άσχημα κοίταξε απλά τις γάτες, θα νιώσεις καλύτερα, επειδή ξέρουν ότι όλα είναι απλά όπως είναι. Δεν υπάρχει κάτι για να ενθουσιαστούν. Απλά γνωρίζουν. Είναι σωτήρες. Όσο περισσότερες γάτες έχεις τόσο περισσότερο ζεις. Αν έχεις εκατό γάτες θα ζήσεις δέκα φορές περισσότερο απ’ ότι αν είχες δέκα. Μια μέρα αυτό θα ανακαλυφθεί επιστημονικά και οι άνθρωποι θα έχουν χιλιάδες γάτες και θα ζουν για πάντα. Είναι πραγματικά γελοίο».
Είναι πολλοί οι επώνυμοι και μη που αγάπησαν τις γάτες. Τις λάτρεψαν, τις έκαναν βιβλία, πίνακες, ποιήματα, ταινίες. Έζησαν μια ζωή μαζί τους. Είναι οι όμορφες αυτές υπάρξεις, που ακροβατούν πάντα στα πιο ψηλά και επικίνδυνα σημεία. Είναι τα νυκτόβια που ανοίγουν τα μάτια τους διάπλατα να παρακολουθήσουν οτιδήποτε κινείται. Είναι τα πλάσματα που αφουγκράζονται στη σιγαλιά της νύχτας όλους τους θορύβους.
Η νύχτα τις κρατάει σε εγρήγορση. Είναι αυτές που αράζουν νωχελικά στη θαλπωρή της ζέστης του ηλίου. Γουργουρίζουν από ευχαρίστηση μόνο με ένα σου χάδι. Το ιδανικότερο ζώο για ψυχοθεραπεία. Τραβάει όλη την αρνητική ενέργεια. Εξαφανίζει όλα τα προβλήματα και την κούραση της ημέρας.
Ήρεμη και αποφασιστική μπορεί να γίνει και αυτάρκης ικανός κυνηγός, εάν βρεθεί μόνη της στη φύση. Η γάτα έχει αυτόνομο χαρακτήρα και προσωπικότητα. Κι αν δεν τα έχετε προσέξει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της τόσα χρόνια καιρός είναι να τα δείτε.
Να μιμηθείτε τη γάτα και να ανοίξετε διάπλατα τα μάτια σας και να την εντοπίσετε. Είμαι σίγουρη ότι η γάτα που στέκεται στην πόρτα σας, ή εκεί έξω στον κήπο σας μπορεί να γίνει η επόμενη αγαπημένη σχέση σας. Για δείτε!