Current track

Title

Artist


Από την «Beatlemania» στους «swifties»

Written by on 08/05/2024

Από το efsyn.gr / ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Δημήτρης Κανελλόπουλος / Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού

Το νέο παγκόσμιο φαινόμενο της μουσικής είναι εδώ και σπάει κάθε ρεκόρ δημοτικότητας και πωλήσεων ● Η Τέιλορ Σουίφτ, έχοντας ξεκινήσει από την «ταπεινή» κάντρι, απευθύνεται πλέον σε ένα ευρύ μουσικό ακροατήριο και αυτό που συμβαίνει με τις περιοδείες της θυμίζει εποχές Beatles.
Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να καταφέρεις να αγοράσεις εισιτήριο για συναυλία της Taylor Swift. Και μη μένετε στα κλασικά, δηλαδή ανακοινώνεται λόγου χάριν ότι την επόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί βγαίνουν τα εισιτήρια στο internet και όποιος προλάβει μπαίνει στη σειρά και παίρνει το μαγικό χαρτάκι.
Οχι, όχι, για να καταφέρεις να φτάσεις στην τελική φάση ώστε να συγκαταλέγεσαι ανάμεσα σε εκείνους που θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο (και αν είσαι τυχερός να το αποκτήσεις) περνάς πρώτα από διάφορα στάδια, διάφορες «κρησάρες», γράφεσαι σε λίστες και καταλόγους κοκ. Λένε πως αν το άφηναν ελεύθερο και χωρίς περιορισμούς, να μπορεί δηλαδή ο οποιοσδήποτε να προσπαθήσει να αγοράσει εισιτήριο στις 10 το πρωί που θα έβγαιναν σε διαδικτυακή κυκλοφορία, ίσως και να «έπεφτε» το internet από τον όγκο των δεδομένων. Απίστευτο!
Αλλά είναι απίστευτη η Taylor Swift συνολικά. Μιλάμε για το μεγαλύτερο αστέρι της μουσικής τα τελευταία χρόνια, αστέρι που παραπέμπει σε δημοφιλία στα μεγάλα ονόματα του παρελθόντος. Τι γινόταν τότε με τους Beatles; Ε, κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα, μην απορείτε και μην παραξενεύεστε.
Αμερικανίδα τραγουδοποιός και τραγουδίστρια, γεννημένη μόλις το 1989 στην Πενσιλβάνια, με το πρώτο της ομώνυμο άλμπουμ να το βγάζει το 2006 σε ηλικία 17 ετών! Ξεκίνησε από την κάντρι αλλά κατευθείαν έκανε το crossover περνώντας σε πολύ ευρύτερα ακροατήρια. Εγινε περισσότερο ποπ, έστω και αν η κάντρι στην Αμερική είναι το πιο δημοφιλές μουσικό είδος.
Εχει κυκλοφορήσει συνολικά 11 άλμπουμ και δεν θέλω να σας ζαλίσω με τις επιτυχίες και τα βραβεία που κερδίζει κάθε φορά γιατί δεν θα μας έφταναν πολλές σελίδες της εφημερίδας. Παράδειγμα, το δεύτερο άλμπουμ της «Fearless» που κυκλοφόρησε το 2008. Παρέμεινε για 11 εβδομάδες στο Νο 1 του Billboard 200 και ήταν το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις του 2009 στις ΗΠΑ, αποφέροντας στη δημιουργό του και τέσσερα βραβεία Γκράμι. Ετσι πήγαινε διαρκώς στη συνέχεια, κυκλοφορώντας δίσκους και κάνοντας περιοδείες με ασύλληπτα νούμερα.
Η παγκόσμια περιοδεία της το 2015 για την υποστήριξη του τότε άλμπουμ της «1989» ήταν η περιοδεία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις της χρονιάς, με έσοδα που ξεπέρασαν τα 250 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια χρονιά τα έβαλε με τις πλατφόρμες streaming, διεκδικώντας περισσότερα πνευματικά δικαιώματα από τις «ροές». Αφαίρεσε τα τραγούδια της από το Spotify διότι διαφωνούσε με την απόφαση της πλατφόρμας για δωρεάν ακροάσεις μέσω διαφημίσεων, ενώ απείλησε και την Apple Music επειδή δεν πρόσφερε δικαιώματα σε καλλιτέχνες για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτά είναι πολύ ακτιβίστρια η Taylor Swift, σκεφτείτε ότι ηχογράφησε εκ νέου τα πρώτα της έξι άλμπουμ ώστε να κρατάει η ίδια στα χέρια της τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών της και όχι οι νέοι ιδιοκτήτες της παλιάς της δισκογραφικής εταιρείας (Big Machine Records).
Η επιδραστικότητα της Taylor Swift είναι τεράστια με τους swifties, τους φανατικούς οπαδούς της, να αποτελούν πολύ συμπαγές σύνολο. Κάποιοι στην Αμερική σκέφτηκαν να «χρησιμοποιήσουν» την τραγουδίστρια προκειμένου να παρακινήσει κόσμο εκεί ώστε να συμμετάσχει στις αμερικανικές εκλογές και να ψηφίσει τον Τζο Μπάιντεν. Το περιοδικό Newsweek έκανε και ανάλογη δημοσκόπηση με το 18% των ερωτηθέντων να απαντά ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει τον υποψήφιο εκείνο στον οποίο θα εκφράσει προτίμηση η τραγουδίστρια. Το ποσοστό αυξάνεται πολύ στις νεαρότερες ηλικίες.
Μάλιστα δημιούργησε τόσο αίσθηση η δημοσκόπηση, που κυκλοφόρησε μια θεωρία συνωμοσίας από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ (την αποκάλυψε το CNBC) ότι η Taylor Swift αποτελεί μέρος κυβερνητικής επιχείρησης υποστήριξης της επανεκλογής Μπάιντεν. Τα ίδια θέλει να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Coldplay που το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου, την ημέρα των ευρωεκλογών, θα παίζουν στην Αθήνα. Είπε κάποια στιγμή μήπως και τους προτείνει να προτρέψουν τον κόσμο να πάει να ψηφίσει. Τον Πύρρο Δήμα και τη Βίκυ Φλέσσα μήπως;
Επανέρχομαι στις περιοδείες της. Η Eras Tour που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει 152 shows σε όλο τον κόσμο και ήδη ξεπέρασε το 1 δισ. σε έσοδα. Κάθε συναυλία της αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για την πόλη ή το κράτος στο οποίο λαμβάνει χώρα. Η τοπική οικονομία αλλάζει. Σύμφωνα με έρευνα της Question Pro, «αν η Taylor Swift ήταν οικονομία, θα ήταν μεγαλύτερη από το ΑΕΠ 50 κρατών».
Η Eras Tour δημιουργεί τζίρο 5 δισ. στις ΗΠΑ με τον καθέναν οπαδό της να ξοδεύει ανά συναυλία 1.300 ευρώ που περιλαμβάνουν εισιτήρια, αεροπορικά, ξενοδοχεία, εστιατόρια κτλ. Οι τέσσερις συναυλίες της στο Τόκιο ενίσχυσαν την τοπική οικονομία κατά 230 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης από τις συναυλίες εκεί προβλέπεται αύξηση κατά 2,9%. Σκεφτείτε ότι επωφελούνται ακόμα και αεροπορικές εταιρείες γειτονικών χωρών που προσθέτουν χιλιάδες θέσεις στα αεροπλάνα τους ώστε να μεταφέρουν τους swifties. Είναι φαινόμενο!
Γιατί την επιλέξαμε
Μόλις κυκλοφόρησε τον νέο της δίσκο «The Tortured Poets Department» (στις «Νησίδες» έχουμε τη δισκοκριτική του) και όλη η Γη μιλάει γι’ αυτήν.