Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Τσίμπημα σκορπιού: Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει

Γραμμένο απόεπί 24/07/2023

Από το topontiki.gr

Όσοι το έχουν υποστεί μιλάνε για τον πιο δυνατό πόνο που μπορεί να έχουν νιώσει ποτέ. Τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα του σκορπιού.
Ο σκορπιός, είναι ένα αρθρόποδο που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από μεγάλες πέτρες και το δάγκωμά του δημιουργεί άμεσο και οξύτατο άλγος, συνοδευόμενο με μικρό πρήξιμο και τοπικό μούδιασμα της περιοχής. Τα συμπτώματα κορυφώνονται σε 4-5 ώρες ενώ αν δεν παρουσιαστούν άλλες επιπλοκές υποχωρούν πλήρως σε 1-2 ημέρες.
Σημειώνεται ότι γενικά οι σκορπιοί γενικά δεν παίρνουν την…πρωτοβουλία να επιτεθούν σε ανθρώπους, ωστόσο μερικές φορές είναι πιθανό οι ανθρώπινες δραστηριότητες να επηρεάσουν τον σκορπιό και να…επιτεθεί.
Συμπτώματα μετά το τσίμπημα
Μετά το τσίμπημα ο έντονος πόνος και η αίσθηση καψίματος γίνονται τοπικά αισθητά.
Στο σημείο του τραύματος μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο, φουσκάλες και νέκρωση του δέρματος. Ορισμένες φορές μπορεί να παρουσιαστεί λεμφαδενίτιδα ή λεμφαγγίτιδα.
Μερικές φορές πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
 • ζάλη
 • πονοκέφαλο
 • πυρετό
 • ναυτία
 • έμετο
 • αίσθημα παλμών
 • δύσπνοια
 • κυάνωση
 • έντονη εφίδρωση
 • λαρυγγικό οίδημα
 • δυσφαγία
 • μειωμένη αρτηριακή πίεση
 • σπασμούς πνευμονικό οίδημα
 • σύγχυση και αναπνευστική παράλυση
Πόσο σοβαρό είναι στα παιδιά
Το τσίμπημα του σκορπιού στα παιδιά συχνά οδηγεί σε γρήγορες και σοβαρές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί συχνά να προκαλέσουν αναπνευστική και κυκλοφορική ανεπάρκεια ακόμα και θάνατο.
Πρόληψη: Πώς να αποτρέψετε το τσίμπημα του σκορπιού
Καλό είναι να διατηρείτε το δωμάτιο σας καθαρό και τακτοποιημένο και να τοποθετείτε τακτικά εντομοαπωθητικό. Μην φοράτε ρούχα που αφήνουν το σώμα σας εκτεθειμένο όταν εργάζεστε ή γενικά βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους.
Φορέστε ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια και καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας φάρμακα πρώτων βοηθειών. Μην μένετε σε σκοτεινό και υγρό μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα του σκορπιού
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε:
Δέστε αμέσως το σημείο αν η πληγή βρίσκεται κοντά στην καρδιά με μια υφασμάτινη λωρίδα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η εξάπλωση των τοξινών. Το σφίξιμο θα πρέπει να «χωράει» σε δύο δάχτυλα και καλό είναι να το χαλαρώνετε για 10-15 λεπτά κάθε ώρα. Προσέξτε να μην το σφίξετε πάρα πολύ και για πολύ, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει αγγειακή νέκρωση των άκρων.
Στη συνέχεια, το δηλητήριο πρέπει να απομακρυνθεί. Η χρήση 5% διαλύματος μαγειρικής σόδας στο τραύμα μπορεί να «εξουδετερώσει» το δηλητήριο και να ανακουφίσει τον πόνο.
Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, ειδικά εάν ο πόνος είναι αφόρητος και αν υπάρχουν προφανή συμπτώματα όπως μυϊκή συστροφή, μη φυσιολογική κίνηση των ματιών, αν το άτοο δεν μπορεί να επικοινωνήσει, αν υπάρχει σιελόρροια, αν τρέχουν αφροί από το στόμα, ή αν κάνει εμετό.
Οι ασθενείς με δύσπνοια μπορεί να χρειαστούν ενδοτραχειακή διασωλήνωση ή ακόμα και τραχειοτομή για να τους βοηθήσουν να αναπνεύσουν.
Καλό είναι να μην εφαρμόσετε ούρα στο σημείο. Επίσης, πολλοί ρωτάνε αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλκόολ όπως κρασί. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το οινόπνευμα μπορεί να απολυμάνει, αλλά δεν σημαίνει ότι το κρασί μπορεί να απολυμάνει. Εάν δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη λύση μπορείτε να βάλετε λίγο κρασί. Σε κάθε περίπτωση αναζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.