Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Το φαινόμενο Βόλος

Γραμμένο απόεπί 14/10/2023

Από όλη την Ελλάδα οι φίλοι μου με ρωτούν πως γίνεται το 55 /100 των Βολιωτών να ταυτίζεται με έναν άνθρωπο λαμόγιο, τραμπούκο, μάγκα, χωρίς όρια ,τον «γαμώ και δέρνω», δεν σέβομαι τους θεσμούς, λέω και κάνω ότι θέλω, βιοπραγώ, απειλώ εκφοβίζω και αυτό το 55 τοις 100 να επικροτεί και να χειροκρότα όχι μόνο το σχεδόν ανύπαρκτο έργο του αλλά και την συμπεριφορά του τις ύβρεις του.

Απάντησα ότι και εγώ προσπαθώ να καταλάβω. Ρώτησα με πραγματική περιέργεια έναν ταξιτζή και μια εργαζόμενη γυναίκα γιατί τον ψηφίζουν Ο ταξιτζής απάντησε : «είναι λαϊκό παιδί και του δημοτικού σαν κι εμένα και κοίτα που έφτασε, έγινε δήμαρχος. Τρέχει να μοιράζει νερά, μας κάνει γιορτές με λαγάνες την καθαρά Δευτέρα, στολιζει με λαμπάκια τον Βόλο τα Χριστούγεννα. Γεμίζει το Βόλο με κόσμο, τα μαγαζιά κάνουν χρυσές δουλειές κανένας άλλος δεν τα έκανε αυτά για το Βόλο και ας τολμήσει κάποιος να του φέρει αντίρρηση θα τον γαμήσει. Με συγχωρείς αλλά εγώ τα λέω όπως τα λέει και ο Μπέος λαϊκά δεν χαϊδεύω τα αυτιά». Του απαντησα «δεν τα λες λαϊκά, βρίζεις σαν κι αυτόν» Τα ίδια περίπου μου είπε και η εργαζόμενη γυναίκα που τελείωσε το λύκειο. Όταν τους ρώτησα τι έκανε για τα σοβαρά προβλήματα της πόλης. Για την μόλυνση της θάλασσας, της ατμόσφαιρας, για το νερό, το λιμάνι, για το αεροδρόμιο για τις θέσεις πάρκινγκ. Για τους τέσσερις χείμαρους που διασχίζουν το Βόλο μέχρι την Αγριά, που δεν πήρε κανενα μέτρο και πλημμυρίσαμε η απάντηση ήταν, «αυτό δεν είναι δική του δουλειά είναι της περιφέρειας και της κυβέρνησης», δεν συνέχισα. Και προσπαθώ να καταλάβω το φαινόμενο. 
Θα τολμήσω μερικές ερμηνείες: Εκπροσωπεί τον τσαμπουκά, την δύναμη μέσα από την απειλή και τον φόβο. Συγχρόνως προσφέρει άρτον και θεάματα, φωτάκια που γυαλίζουν και λόγω χρώματος θολώνουν και το μυαλό. Έτσι λοιπόν το 55 τοις 100 ταυτίζεται συνειδητά η ασυνείδητα με τον επιτιθέμενο, για να έχουν και αυτοί δύναμη και να βρίσκονται στην προνομιούχα θέση του δυνατού. Όπως το παιδί που έφαγε πολύ ξύλο από τον πατερα του και στην συνέχεια σαν ενήλικας κι αυτός δέρνει τη γυναίκα του και τα παιδιά του γιατί έτσι μεταπηδά στην θέση του δυνατού από τη θέση του αδύνατου. Επίσης ταυτίζονται με την αμορφωσιά και το σχολείο του πεζοδρόμιου, όχι με τα πτυχία, τους γιατρούς και τους δικηγόρους,(υπόψιν ότι δικηγόρος είναι ο άξιος αντίπαλος του Μπέου και γιατροί βγάζουν το νερό μή πόσιμο και την ατμόσφαιρα μολυσμένη). Αυτοί όλοι κατά το δήμαρχο και τους χειροκροτητές του είναι φλούφληδες. Το αντριλίκι με χαστούκια και βρισιές επιβραβεύτηκε από το 55 τοις 100 των Βολιωτών. 
Προφητεύω και εύχομαι ολόψυχα να μην επαληθευτώ, ότι τα αγόρια σας που τώρα είναι στο δημοτικό θα σας δέρνουν όταν μεγαλώσουν και η σχολική βία στο Βόλο θα εκτοξευτεί. Λυπάμαι για αυτήν την πόλη με τέτοιο πρότυπο που έχει το 55 τοις 100 των κατοίκων της λυπάμαι και για την τύχη τους και την κατάντια τους. Και μαζί με μένα όλη η Ελλάδα ντρέπεται, λυπάται, και απορεί. Ευτυχώς υπάρχει το υπόλοιπο 40/100 και μπορεί αυτό να με κρατήσει σ’ αυτή την πόλη για να αγωνιστώ μαζί τους να ξαναγίνει υπέροχη και να αποκτήσει την ποιότητα της ζωής Και την ποιότητα των ανθρώπων που αναζήτησα πριν από αρκετά χρόνια σ’αυτήν. Ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να το διαβάσετε.
Δάφνη Φιλίππου

Επίσης