Current track

Title

Artist


Το πρώτο διαστημικό εργοστάσιο στον κόσμο βρίσκεται τώρα σε τροχιά

Written by on 04/07/2023

Η startup Varda από την Καλιφόρνια γιόρτασε την ανάπτυξη του πρώτου της δορυφόρου, μια δοκιμαστική λειτουργία ενός συναρπαστικού διαστημικού εργοστασίου φαρμακευτικών σκευασμάτων που χρησιμεύει και ως υπερηχητική εξέδρα δοκιμών κατά την επανείσοδό του στα 25 Μαχ στην ατμόσφαιρα για να μειώσει το κόστος.

Γιατί κατασκευή στο διάστημα; Όταν λειτουργείτε σε μηδενική βαρύτητα – ή τουλάχιστον, στο περιβάλλον μικροβαρύτητας της τροχιάς – αλλάζετε μια πολύ σημαντική φυσική μεταβλητή που είναι σχεδόν σταθερή για οποιοδήποτε εργαστήριο με βάση τη Γη.

Με τη βαρύτητα εκτός της εξίσωσης, πράγματα όπως τα ρεύματα μεταφοράς δεν υπάρχουν, επειδή δεν υπάρχει “πάνω” προς την κατεύθυνση της θερμότητας. Και τα σωματίδια στο υγρό δεν σχηματίζουν συστάδες και ανεβαίνουν στην επιφάνεια ή βυθίζονται στον πυθμένα όπως συμβαίνει στη Γη.

«Οι συντονίσιμες κατανομές μεγέθους σωματιδίων που προκύπτουν, οι πιο διατεταγμένοι κρύσταλλοι και οι νέες μορφές», αναφέρει ένα φυλλάδιο της Varda, «μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιωμένη βιοδιαθεσιμότητα, παρατεταμένη διάρκεια ζωής, νέα πνευματική ιδιοκτησία και νέες οδούς χορήγησης».

Η εταιρία Not Boring, δουλεύοντας μαζί με την Varda, έχει βρει εφαρμογές, η πιο αξιοσημείωτη από τις οποίες είναι το φάρμακο ανοσοθεραπείας λευχαιμίας Blincyto, με 114,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ανά κιλό. Ή το mRNA στην καρδιά του εμβολίου COVID-19 της Pfizer.

Έτσι, ένα εργαστήριο με βάση το διάστημα αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό περιβάλλον παραγωγής τόσο για έρευνα και ανάπτυξη όσο και για την παραγωγή ουσιών απίστευτα υψηλής αξίας – ένα εργαστήριο που μπορεί να διατηρηθεί χειρουργικά καθαρό και που μπορεί να κάνει πράγματα σε μικροκλίμακα που απλά δεν μπορούν να επιτευχθούν στη γη.

Και από την άλλη πλευρά, το κόστος ανά κιλό για τις διαστημικές εκτοξεύσεις πέφτει κατακόρυφα αυτή τη στιγμή χάρη στις ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες όπως η SpaceX με τους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους της. Μόλις το Starship τεθεί σε λειτουργία, αυτό το κόστος θα πέσει ακόμη περισσότερο.

Το να κάνεις πράγματα στο διάστημα γίνεται πλέον τόσο φθηνό και προσβάσιμο που δεν χρειάζεται πια να θεωρείται ως πολυτέλεια για εταιρείες που παράγουν πράγματα όπως φάρμακα, υπεραγωγούς ή υπερκράματα.

Η Varda είναι απλώς η πρώτη εταιρεία που έφερε σε τροχιά έναν κατασκευαστικό δορυφόρο με βάση το διάστημα. Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη.

Πηγή: newatlas.com