Current track

Title

Artist

Current show

PIPIS FM

21:00 22:00

Current show

PIPIS FM

21:00 22:00


Οι επιστήμονες επικοινωνούν με τις φάλαινες στο πρώτο παγκόσμιο πείραμα επικοινωνίας

Written by on 19/12/2023

Τι κοινό έχουν οι ειδικοί στις φάλαινες και αυτοί που ψάχνουν εξωγήινους; Περισσότερα από όσα νομίζετε.

Επιστήμονες από το UC Davis, το Alaska Whale Foundation και το SETI (Αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη) συνεργάστηκαν σε μια πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στον επιστημονικό ιστότοπο PeerJ.

Η αποστολή τους: Επικοινωνία με φάλαινες. Και έκαναν ακριβώς αυτό.

Σε ένα πείραμα ορόσημο, η ομάδα είχε μια συνομιλία 20 λεπτών με μια φάλαινα που ονομαζόταν Τουέιν στη δική της γλώσσα. Ο Twain και οι επιστήμονες δεν μίλησαν για τον καιρό ή τα τελευταία κουτσομπολιά για τα ψάρια – απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό το επίπεδο κατανόησης. Αυτό που συνέβη, όμως, ήταν αξιοσημείωτο.

Οι επιστήμονες έπλευσαν με μια βάρκα στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας και έπαιξαν αυτό που ονομάζεται «κλήση επαφής» στον ωκεανό για να δουν αν θα ανταποκρινόταν κάποια φάλαινα.

Οι κλήσεις επαφής είναι παρόμοιες με έναν ανθρώπινο χαιρετισμό. Οι φάλαινες τις χρησιμοποιούν για να καλούν άλλες φάλαινες ή να ενημερώνουν η μία την άλλη πού βρίσκονται, είπε στο Business Insider η επικεφαλής συγγραφέας Brenda McCowan, καθηγήτρια στη Σχολή Κτηνιατρικής του UC Davis.

«Είναι ένα από τα πιο κοινά σήματα στο ρεπερτόριο του κοινωνικού ήχου της μεγάπτερης φάλαινας», είπε στο Business Insider ο Fred Sharpe, συν-συγγραφέας και κύριος ερευνητής του Alaska Whale Foundation.

Όντως, ο Τουέιν κολύμπησε μέχρι το σκάφος και έκανε τον κύκλο του. Για τα επόμενα 20 λεπτά, οι επιστήμονες εξέπεμψαν την ίδια κλήση επαφής 36 φορές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και ο Τουέιν ανταποκρινόταν στην κλήση κάθε φορά, αντιγράφοντας μάλιστα στενά τα διαστήματα.

Δηλαδή, αν οι επιστήμονες περίμεναν 10 δευτερόλεπτα πριν παίξουν μια κλήση πίσω στον Τουέιν, η φάλαινα με τη σειρά της θα περίμενε 10 δευτερόλεπτα πριν απαντήσει, είπε ο ΜακΚόουαν. Αυτός ο τύπος αντιστοίχισης διαστήματος υποδηλώνει ότι ο Τουέιν συμμετείχε σε μια σκόπιμη ανταλλαγή, πρόσθεσε.

«Σίγουρα νοιώσαμε σαν να μας άκουσαν», είπε ο Sharpe, τονίζοντας ότι το πείραμα τους έγινε έχοντας άδεια από την Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας και οι αναγνώστες δεν πρέπει να το δοκιμάσουν μόνοι τους. «Και ελπίζουμε να ένιωσε κι εκείνη το ίδιο».

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη τέτοια επικοινωνιακή ανταλλαγή μεταξύ των ανθρώπων και των φαλαινών στη «γλώσσα» της μεγάπτερης φάλαινας», δήλωσε ο ΜακΚόουαν σε δήλωση.

Οι κλήσεις είχαν ηχογραφηθεί από μια ομάδα μεγάπτερων φαλαινών που οι ερευνητές είχαν καταγράψει μόλις την ημέρα πριν από τη συνάντησή τους. Η ομάδα είχε συμπεριλάβει τον Τουέιν, οπότε είναι πιθανό ο Τουέιν να ανταποκρινόταν στο δικό του σήμα.

«Μπορεί να παίζαμε το δικό της γεια», είπε η Σαρπ.

Τι σχέση έχει όμως αυτό με το να μιλάς με εξωγήινους;

Αποδεικνύεται ότι η συμπεριφορά του Τουέιν θα μπορούσε να μοιάζει με το πώς οι ευφυείς εξωγήινες φυλές μπορεί να αναζητούν την ανθρωπότητα, είπε η Λόρανς Ντόιλ, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο SETI και συν-συγγραφέας στην εφημερίδα.

«Μια σημαντική υπόθεση της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης είναι ότι οι εξωγήινοι θα ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή και έτσι να στοχεύσουν τους ανθρώπινους δέκτες», όπως ανταποκρίθηκε ο Τουέιν στην κλήση επαφής των επιστημόνων, είπε ο Doyle σε μια δήλωση.

Ο Doyle και οι συνάδελφοί του στο SETI συνεργάζονται με ειδικούς σε φάλαινες και ζώα στο UC Davis και το Alaska Whale Foundation για να δημιουργήσουν έξυπνα φίλτρα που θα βοηθήσουν στην αναζήτησή τους για εξωγήινη νοημοσύνη.

Εάν υπάρχουν εξωγήινοι εκεί έξω, που μας στέλνουν σήματα προσπαθώντας να επικοινωνήσουν, μπορεί να τους χάσουμε αν δεν ξέρουμε τι να ψάξουμε, είπε ο Doyle στο BI.

Τελειοποιώντας αυτά τα ευφυή φίλτρα, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να αναγνωρίσουν ευφυή σήματα από το διάστημα σε μια προσπάθεια να έρθουν στην πρώτη επαφή με μια εξωγήινη φυλή.

«Υπάρχουν διάφορες νοημοσύνες σε αυτόν τον πλανήτη και μελετώντας τες, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα πώς μπορεί να είναι μια εξωγήινη νοημοσύνη, επειδή δεν πρόκειται να είναι ακριβώς όπως η δική μας», είπε ο McCowan.

Η έρευνα δοκιμάζει επίσης την ιδέα για το εάν η ευφυής εξωγήινη ζωή θα μας αναζητούσε ή όχι, είπε ο Doyle.

«Η έρευνα για τις φάλαινες έχει δείξει ότι αν είσαι έξυπνος, η περιέργεια συνοδεύει την εξυπνάδα και θέλεις να έρθεις σε επαφή», είπε ο Ντόιλ.

Οι επιστήμονες είπαν ότι ελπίζουν ότι παρόμοια δουλειά μπορεί να πραγματοποιηθεί με άλλα ευφυή ζώα στη Γη, συμπεριλαμβανομένων άλλων κητωδών όπως τα δελφίνια, σαρκοφάγων που συνεργάζονται για το κυνήγι και άλλων άκρως κοινωνικών ειδών όπως οι σουρικάτες και οι ελέφαντες.

Πηγή: businessinsider.com