Current track

Title

Artist

Current show

Current show


Μνήμη Γάτας – Πόσο θυμούνται οι γάτες τους ανθρώπους τους

Written by on 30/09/2024

Από το tsitsosthecat.gr / 11/10/2021

Το βασικό ερώτημα είναι αυτό: Πόσο θυμούνται οι γάτες τους ανθρώπους τους; Υπάρχει μακροπρόθεσμη μνήμη γάτας; Αν πάτε διακοπές για 1 μήνα μήπως θα σας ξεχάσουν; Αν χάσετε τη γάτα σας, πόσο γρήγορα θα ξεχάσει την ύπαρξή σας; Θα τους λείψετε καθόλου ή μήπως η απουσία σας θα περάσει απαρατήρητη;
Και τελικά.. ‘διάολε, θα θυμάται ακόμη το πρόσωπό μου ή γυρνώντας ούτε που θα μου δίνει σημασία;”
Μνήμη Γάτας – H εμπειρία του Τσίτσου
Θα ξεκινήσω ανάποδα! Θα μοιραστώ πρώτα τη δική μου εμπειρία και μετά θα σας πω τι έχουν βρει οι διάφορες δόκτορες και επιστήμονες αυτού του κόσμου! Να πω ότι (ευτυχώς) οι γονείς δεν έχουν λείψει ποτέ πάνω από 11 ημέρες (αυτό μας έλειπε άλλωστε) και είναι αλήθεια ότι η συμπεριφορά μου όταν γυρνούν είναι ξεκάθαρα ενθουσιώδης, ακριβώς σαν να μου έχουν λείψει. Αρχίζω και κυλιέμαι ασύστολα κάτω, τους ακολουθώ παντού, τρίβομαι στα πόδια τους, κάθομαι πάνω τους κλπ κλπ!
Όλες αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν απόλυτη οικειότητα λόγω αναγνώρισης των γνωστών προσώπων και υποδηλώνουν ότι η μνήμη γάτας σε αυτό το επίπεδο (της τάξεως των 10-15 ημερών) λειτουργεί τέλεια και θυμούνται μια χαρά τους ανθρώπους τους.
Αλλά για να δούμε τι λένε και οι έρευνες!

Πόσο θυμούνται οι γάτες τα ανθρώπινα πρόσωπα – Τι λένε οι επιστήμονες
Όταν σκεφτόμαστε σχετικά τη ‘μνήμη γάτας’ αυτό που μας έρχεται στο μυαλό είναι η ικανότητα μιας γάτας να ανακαλεί συγκεκριμένα γεγονότα, τόπους, πρόπωπα που η γάτα έχει βιώσει τουλάχιστον μια φορά στο παρελθόν. Ναι η γάτα έχει αυτή την ικανότητα όμως πρέπει να πούμε ότι οι διάφοροι πάρα πολύ σπουδαίοι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι ειδικά οσον αφορά την ικανότητα της γάτας να θυμάται ένα πρόσωπο, η γάτα έχει διαφορετικό τρόπο να αποθηκεύει μνήμες σε σχέση με τον άνθρωπο!
Βραχυπροθεσμη μνήμη γάτας
Η βραχυπρόθεσμη μνήμη ανακαλεί πληροφορίες μετά από μικρό διάστημα μέχρι τελικά να ξεχάσει το γεγονός αν δεν είναι κάπως σχετικό ή κάποιας πρακτικής αξίας. Στον άνθρωπο και σε άλλα ζώα αυτή η μνήμη διαρκεί περίπου 25 με 30 δευτερόλεπτα, εκτός αν δεν διατηρηθεί ενεργητικά (να σκεφτεστε κατι ξανα και ξανα) οπότε μπορεί να σβήσει σε 2 με 3 δευτερόλεπτα. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη γάτας λειτουργεί πολύ διαφορετικά και πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι διαρκεί… 16 ολόκληρες ώρες!
Για τις γάτες, η βραχυπρόθεσμη μνήμη παίζει σημαντικό ρόλο στα ένστικτα επιβίωση δίνοντάς τους την ικανότητα να θυμούνται περιοχές πλούσιες σε θήραμα, καταφύγιο, ή.. κίνδυνο. Επίσης αξιοποιώντας την βραχυπρόθεσμη μνήμη μπορούν να ξέρουν ποιες ώρες της μέρας μπορει να υπάρχει αφθονία τροφής/κινδύνου/ασφαλών συνθηκών.
Όπως και στους ανθρώπους, ενίσχυση των γεγονότων (βασικά μέσω επανάληψης) που έχουν καταγραφεί στην βραχυπρόθεσμη μνήμη, μπορεί να οδηγήσει ωστε τελικά αυτά να καταγραφουν (με την μορφή ανάμνησης φυσικά) στην μακροπρόθεσμη! Το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους!
Μακροπροθεσμη μνήμη γάτας
Όπως είπαμε μια ανάμνηση όταν επαναλαμβάνεται και ενισχύεται εισέρχεται στην μακροπρόθεσμη μνήμη. Η γάτα έχει την ικανότητας της συσχετιστικής μακροπρόθεσμης μνήμης που σημαίνει ότι συνδυάζει συγκεκριμένες αναμνήσεις με ευχάριστες ή δυσάρεστες εμπειρίες (πχ το μποξ μεταφοράς με τη βόλτα στον κτηνίατρο) και μάλιστα μπορεί και αποθηκεύει αυτές τις μνήμες για μέχρι.. 10 χρόνια! Κοινώς αν σας συσχετίσει αρνητικά.. ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΜΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ.
Ωστόσο οι γάτες είναι πολύ επιλεκτικές στο τι πληροφορία κρατούν στην μακροπρόθεσμη μνήμη τους, επιλέγοντας ότι τους είναι πραγματικά χρήσιμο.
Έχοντας εξηγήσει τα παραπάνω ας μπούμε στο ζουμί του άρθρου:
Πόσο θυμούνται οι γάτες τα ανθρώπινα πρόσωπα
Σε σύγκριση με τους σκύλους οι γάτες έχουν βραχυπρόθεσμη μνήμη 200 φορες μεγαλύτερη!! Αλλά εξαιτίας της επιλεκτικότητάς τους δεν θυμούνται πολλά πρόσωπα (αλλά μόνο όσα είναι σημαντικά)! Οπότε αγαπημένοι χουμανίστες μου, αν είστε σημαντικός για τη γάτα σας δεν πρόκειται να ξεχάσει το πρόσωπό σας!
Προσέξτε τώρα: λόγω της ικανότητας συσχέτισης η γάτα μπορεί να σας καταχωρήσει σαν κάποιο που της δίνει φαγητό, ή σαν κάποιο που της κάνει αγκαλιές και χάδια. Βέβαια μπορεί να σας συσχετίσει με κάτι αρνητικό. Αν μπείτε στην μακροπρόθεσμη μνήμη μιας γάτας ως κάτι που συνδέεται με αρνητικές εμπειρίες η κατάσταση είναι “κλάφτα χαράλαμπε” διότι μπορεί αυτή η γάτα να είναι επιθετική μαζί σας για τα επόμενα δέκα χρόνια, ή στην καλύτερη να σας αγνοεί επιδεικτικά!
Σας επιθυμούν οι γάτες όταν λείπετε;
Και πάλι οι απαντήσεις που δίνουν οι επιστήμονες είναι πολύ ενδιαφέρουσες! Οι επιστήμονες λοιπόν ισχυρίζονται ότι το γεγονός ότι κατά την απουσία σας μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά της γάτας σας (να καταστρέφει έπιπλα, να αφοδεύει εκτός τουαλέτας κλπ) δεν είναι ένδειξη ότι της λείψατε αλλά ότι πιθανώς είναι στρεσαρισμένη – από το οποίο μπορούμε βέβαια να εικάσουμε ότι η παρουσία σας στο σπίτι ήταν ευεργετική και κατευναστική για τη γάτα σας!
Άρα η απουσία σας δεν σας κάνει να λείπετε στη γάτα σας, ωστόσο η παρουσία σας της κάνει ξεκάθαρα καλό!
Κλείνοντας λοιπόν να πούμε ότι αν θέλετε ο παράγοντας-μνήμη να λειτουργήσει ευεργετικά στη σχέση σας με τη γάτα σας, φροντίστε να συνδέσει με το άτομό σας ευχάριστες εμπειρίες…
… αλλιώς …
.. εχμ.. αυτό ακούστηκε σαν απειλη…
.. εχμ.. ίσως και να ήταν ΜΟΥΑΧΑΧΑ!
Τι να κάνετε για να την βοηθήσετε να φτιάξει μια ευχάριστη ανάμνηση από εσάς βασισμένη σε όμορφες εμπειρίες; Ε τα περισσότερα τα φαντάζεστε:
  • Αναλάβετε τη σίτισή της.. αλλά την σίτισή της με νόοοστιμα και υγιεινά φαγητά, χωρίς να ξεχνάτε να της προσφέρετε και μπόλικη υγρή τροφή! Σημ.: Πολλές γάτες έχουν συνηθισει και οριακά έχουν εθιστεί στην ξηρά τροφή.. αν αυτή είναι η περίπτωση της γάτας σας τότε τουλάχιστον επιλέξτε μια ξηρά τροφή με μετρημένο φώσφορο (ιδανικά κοντά στο 0.8%), μετρημένο υδατάνθρακα (ιδανικα κοντα στο 30% ή και παρακάτω), ξεκάθαρη ετικέτα και μποοόλικη ζωική πρωτεϊνη! Μια εξαιρετική τέτοια περίπτωση είναι και η Advance Adult Cat Sterilized!
  • Παίξτε μαζί της σαν να μην υπάρχει αύριο (ΜΟΝΟ αν φυσικά το θέλει και εκείνη). Παίξτε κυνηγητό, κρυφτό, επιθέσεις στο κάστρο της, παίξτε παιχνίδι με το λέιζερ και το τίζερ, φτιάξτε αυτοσχέδια παιχνίδια με σχοινάκια, μπαλάκια από αλουμινόχαρτο κλπ!
  • Κάντε της χάδια ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΘΕΛΕΙ! Βρείτε τα σημεία που συνήθως τους αρέσει να τις χαϊδεύουν εδώ!
  • Κάντε της ενα βαθύ χτένισμα με μια καλή χτένα σαν αυτή! Διαβάστε και τον σχετικό οδηγό μου εδώ!
  • Αφήνετέ της χρόνο και χώρο όταν φαίνεται να θέλει να είναι μόνη της και ήσυχη
  • Μην την ενοχλείτε με δυνατούς θορύβους, έντονα φώτα κλπ
Τα ξέρατε, τα περισσότερα, δεν τα ξέρατε;
Και λίγο πριν κλείσουμε ας πάμε και μια βόλτα στα γατοανάκτορα..
– Τσίτση πρέπει να σου πω κάτι
– Παρακαλώ τι θα θέλατε;
– Που κολλάει πάλι ο πληθυντικός;!;!
– Κολλάει και παρακολλάει γιατί έτσι όπως το ξεκίνησες διαιασθάνομαι ότι πάλι θα πεις κάτι που θα μου σπάσει τα νεύρα οπότε κρατάω εξ αρχής αποστάσεις
– Απαπα παλιογλωσσού, μια κουβέντα λέω, δέκα απαντάς!
– Λέγε τι θες και άασε τα φιλοσοφικά
– Τσίτση θέλω να πάω 15 μέρες διακοπές!
– Α!
– Τι α; Δεν θα πεις τιποτα;
– Τι να πω κύριε; Αφού στο τέλος ό,τι και να πω΄εσείς θα κάνετε αυτό που θέλετε
– Έλα ρε Τσίτσοοο μην είσαι έτσι
– Δεν καταλαβαίνω ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ;
– Ουφ! Τέλος πάντων! Άλλο με καίει! Υπάρχει περίπτωση γυρνώντας να με έχεις ξεχάσει;
– Ααα δε ξέρω, μπορεί και ναι, μπορεί και όχι!
– Δηλαδή..;
– Αν έλειπες λιγότερο, ίσως 10 μέρες, να μην σε ξεχνούσα.. τώρα με 15 μέρες δύσκολοοο…
– Δε βγαίνω μάνα μου! Να το κάνουμε 12 μέρες, να το μοιράσουμε;
– 10 ακατέβατες!!
– Ουφ ας είναι! Και δεν μου λές ρε Τσιτσάρα μου, θα σου λείπω δηλαδή όταν θα λείπω;
– Ομπόοο άσε με ήσυχο πια παλιοχούμαν με τις ερωτήσεις σου, ό,τι θέλω θα μου κάνεις!
.. το συγκεκριμένο απόσπασμα ερχεται απο το βιβλιο “Τσίτσος η γάτα που μιλουσε πολύ” που ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ ΑΚΟΜΗ, πολυ ΚΑΚΩΣ και να το τσιμπήσετε από εδώ αν θέλετε να βοηθήσετε τις 150 τσιτσόγατες!!!