Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Μια ξεχωριστή ιδέα για μια ακόμη αναβίωση του θρυλικού Renault 5 Turbo

Γραμμένο απόεπί 14/05/2024

Από το carandmotor.gr

Μπορεί η Renault να φέρνει φέτος το νέο R5, όμως τα σχέδια ανεξάρτητου σχεδιαστή για μια ακόμη σύγχρονη εκδοχή του θρυλικού μοντέλου έχουν αρκετό ενδιαφέρον.
Η παρουσίαση του νέου, ηλεκτρικού πια Renault 5, και η επερχόμενη αναβίωση του Renault 4 και του Twingo, έχουν εξάψει τη φαντασία ιδιωτών σχεδιαστών, που παρουσιάζουν όλο και περισσότερες νεο-ρετρό προτάσεις – σχέδια βγαλμένα από το ένδοξο παρελθόν της γαλλικής εταιρείας.
Το νέο Renault 5 δεν διαθέτει εκδόσεις με κινητήρα βενζίνης, ούτε καν ως μέρος ενός υβριδικού συστήματος. Επιπλέον, ο γαλλικός όμιλος ετοιμάζει μια κορυφαία σπορ έκδοση επιδόσεων του νέου της ηλεκτρικού citycar: το Alpine A290, που θα αποδίδει 290 ίππους.
Τι θα συνέβαινε, όμως, αν αναβίωνε και το μυθικό Renault 5 Turbo; Πολλοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα είχε συγκλονιστική απήχηση, ενδεχομένως και εμπορική επιτυχία. Ένας από αυτούς είναι και ο σχεδιαστής Patrick Pieper, που φιλοτέχνησε τα ψηφιακά σχέδια που βλέπετε για μια σύγχρονη εκδοχή του γαλλικού hot-hatch των 80s.
Ο Pieper άντλησε την έμπνευσή του από τις γραμμές του αρχόεγονου R5 Turbo, και διατήρησε ίδια τη φιλοσοφία πολλών σημείων του αυτοκινήτου – όπως των τετράγωνων εμπρός φωτιστικών σωμάτων, που είναι πλέον LED, αλλά και των πίσω που συνδέονται τώρα με μια LED λεπτή κόκκινης γραμμή, στο πνεύμα της εποχής μας.
Τα φτερά παραμένουν φουσκωμένα, ενώ οι πόρτες έχουν αυτοκόλλητα Turbo2 και οι τροχοί είναι σχεδιασμένοι με ρετρό παραπομπές. Παρότι δεν υπάρχει πια θερμικός κινητήρες στην ουρά του αυτοκινήτου, οι μεγάλοι αεραγωγοί των θόλων των πίσω τροχών παραμένουν – εξάλλου, αυτό ήταν ένα από τα πιο εμβληματικά στοιχεία της εμφάνισης του παλιού R5 Turbo.
Οι αναλογές, η φόρμα των τριών θυρών και οι διαστάσεις παραμένουν ίδιες, και η αναγέννηση του R5 Turbo συνοδεύεται από όνειρα για έναν κλασσικό Turbo κινητήρα βενζίνης άνω των 200 ίππων, έστω και με ήπιας μορφής υβριδική υποβοήθηση. Και βεβαίως από 6άρι μηχανικό κιβώτιο.