Γλώσσα σαν κράνος
Written by v.psychogios on 08/06/2025
Η γλώσσα ενός δρυοκολάπτη τυλίγεται γύρω από το κρανίο του, προστατεύοντας τον εγκέφαλό του από τους κραδασμούς των τσιμπημάτων στους κορμούς των δέντρων που ισοδυναμούν με πάρα πολλά G.
Η εξαιρετική δύναμη του κεφαλιού του πουλιού και η παράξενη ανατομία της γλώσσας το καθιστούν ένα απίστευτο θαύμα.
Λίγα πουλιά είναι τόσο άμεσα αναγνωρίσιμα και σαγηνευτικά όσο ο δρυοκολάπτης, όχι μόνο για το πολύχρωμο φτέρωμά του αλλά και για το ταχύτατο σφυροκόπημά τους στους φλοιούς των δέντρων.
Αυτή η εντυπωσιακή συμπεριφορά δεν είναι απλώς για επίδειξη – παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατροφή και την κατασκευή φωλιάς.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι μεγάλο μέρος της ανθεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας του δρυοκολάπτη οφείλεται στην εξαιρετική γλώσσα του, η οποία είναι μοναδικά προσαρμοσμένη να εξάγει έντομα και χυμούς βαθιά μέσα από τα δέντρα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η γλώσσα ξεκινά από τα ρουθούνια, τυλίγεται πάνω από το κρανίο και κουλουριάζεται πίσω από το κεφάλι πριν βγει από το στόμα – ένα ανατομικό θαύμα που βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από το σοκ του επαναλαμβανόμενου τσιμπήματος.
Οι δρυοκολάπτες μπορούν να χτυπήσουν τα δέντρα έως και 12.000 φορές την ημέρα με δυνάμεις πολλαπλάσιες της βαρύτητας – και να επιβιώσουν χωρίς τραυματισμό.
Αυτό οφείλεται σε πολλά σχεδιαστικά πλεονεκτήματα, όπως ένα κρανίο που απορροφά τους κραδασμούς, ένα ράμφος που μοιάζει με σμίλη και μια εξειδικευμένη οστική δομή.
Οι γλώσσες τους δεν είναι μόνο μακριές, αλλά και αγκαθωτές και κολλώδεις, επιτρέποντάς τους να πιάνουν το θήραμα αποτελεσματικά. Με πάνω από 300 είδη σε όλο τον κόσμο, αυτά τα πουλιά προσφέρουν ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της μηχανικής της φύσης – τόσο όμορφα όσο και βιολογικά ευφυώς πρακτικά.