Τρέχον κομμάτι

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Τρέχουσα παράσταση

Τρέχουσα παράσταση


Αυτή η συνεχής ενόχληση δείγμα καρκίνου του εγκεφάλου

Γραμμένο απόεπί 30/06/2024

Από το techmaniacs.gr
Οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν συνεχώς περισσότερα για τον καρκίνο του εγκεφάλου, καθώς γενικότερα η έγκαιρη ανίχνευση είναι αυτή που σώζει ζωές. Υπάρχουν πολλές εξετάσεις όπως τακτικές μαστογραφίες, οι εξετάσεις προστάτη και οι κολονοσκοπήσεις ωστόσο καμιά δεν μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του εγκεφάλου.
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) αναφέρει ότι οι πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει κακοήθη (καρκινικό) όγκο στον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη είναι μικρότερες του 1%, με τις γυναίκες να έχουν ελαφρώς υψηλότερες πιθανότητες από τους άνδρες. Παρόλα αυτά, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (National Cancer Institute) εκτιμά ότι περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι θα διαγνωστούν με καρκίνο του εγκεφάλου και άλλους καρκίνους του νευρικού συστήματος το 2024.
«Οι επίμονοι πονοκέφαλοι, ειδικά οι έντονοι πονοκέφαλοι που εμφανίζονται ξαφνικά, με ή χωρίς ναυτία, εμετό ή θολή όραση, πρέπει να συζητηθούν άμεσα με γιατρό αντί να βασίζεστε σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πονοκέφαλο», λέει η Dr. Lobbous. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα χωρίς ιστορικό με ημικρανίες.
«Οι πονοκέφαλοι που συνοδεύονται από ναυτία σε άτομο που δεν έχει ιστορικό ημικρανίας πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα για πιθανό όγκο εγκεφάλου», λέει ο Dr. Jose Carrillo, MD, πιστοποιημένος νευρολόγος και νευρο-ογκολόγος στο Pacific Neuroscience Institute και επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Providence Saint John’s Cancer Institute.
Ένας άλλος νευρολόγος μοιράζεται παρόμοιες απόψεις, προσθέτοντας άλλα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάτι περισσότερο από έναν απλό πονοκέφαλο: «Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως συνεχείς, γενικευμένοι και χειρότεροι το πρωί και όταν σκύβετε προς τα εμπρός», λέει ο Dr. George Al Shamy, MD, νευρολόγος συνεργαζόμενος με το Memorial Hermann.
Μήπως κάθε δυνατός πονοκέφαλος σημαίνει ότι έχετε όγκο στον εγκέφαλο; Φυσικά και όχι. Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι με αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να αξιολογηθούν για όγκους εγκεφάλου ή άλλα προβλήματα.
Άλλα σημάδια:
  • Σπασμοί
  • Αλλαγές στην όραση
  • Αδυναμία
  • Μούδιασμα
  • Συμπτώματα κρανιακών νεύρων (αλλαγές στην ακοή, πόνος στο πρόσωπο, μούδιασμα στο πρόσωπο και δυσκολία στην κατάποση ή την ομιλία)